Krigshandlingene i Hemnes var de mest dramatiske på Helgeland i maidagene i 1940, og påvirket utfallet av den første delen av krigen. Hemnes historielag skal i mai markere dette 80-års minnet.
Tyskerne rykket i mai 1940 nordover langs riksvei 50 (E6) for å hjelpe sine styrker i Narvik, og ble hele veien forsinket av motstand fra norske og allierte styrker som trakk seg nordover.
Det er Hemnes Historielag som opplyser dette i en pressemelding.
Et taktisk grep fra tyskerne var å angripe og forstyrre den norske retretten bakfra. Soldater og våpen ble sendt fra Trondheim til Hemnesberget med det kaprede hurtigruteskipet DS NORDNORGE, samtidig landet tyske sjøfly med styrker på Sund, ca. 5 km fra Hemnesberget.
Skutt i senk
Etter ca. en times lossing, der det meste av soldater og utstyr var kommet på land, ble NORDNORGE angrepet og senket av de britiske krigsskipene Zulu og Calcutta. På Hemnesberget var det kamper fra hus til hus. To sivile og ca. 25 soldater og ble drept i kampene fra Hemnesberget til Finneidfjord, og ca. 150 hus på Hemnesberget ble skutt i brann.
Artikkelen fortsetter under bildet
Angrepet på Hemnesberget ble gjennomført 10. mai, og etter harde kamper på Finneidfjord den 14. trakk de allierte styrkene seg tilbake nordover. Innsatsen fra de norske og allierte styrkene i kommunen gjorde at de norske styrkene som trakk seg nordover rakk å komme seg forbi Finneidfjord før de tyske styrkene kunne hindre retretten. Det tyske bakholdsangrepet ble derfor mislykket grunnet alliert motstand.
Etter en ide fra den 90 år gamle pensjonerte oberstløytnanten og lokalhistorieentusiasten Harald Brygfjell vil Hemnes Historielag nå i mai markere 80-årsminnet for angrepet på Hemnes kommune.
Historielaget har fått med seg Radio Korgen og Avisa Hemnes på arrangementet. 7. mai vil det komme et spesialutgave av Avisa Hemnes som vil ha mye stoff om krigshandlingene våren 1940.
10. til 15. mai vil Radio Korgen ha daglige ekstrasendinger med spesielt fokus på det som foregikk akkurat de datoene i 1940.
Minnemarkering
16. mai blir det minnearrangement på Hemnesberget. På formiddagen vil det bli foredrag og utstilling i Aulaen på Hemnesberget. På ettermiddagen blir det kransnedleggelse ved krigsgravene på kirkegården og en minnesermoni på Præstengkaiet der tyskerne gikk i land og NORDNORGE ble senket. Historielaget arbeider intenst med å få opp en minneplate for senkinga av NORDNORGE som skal avdukes da. Helt til slutt blir det ei krigsvandring fra Præstengkaiet til
torget der man ser mer konkret på hvor ødeleggelsene skjedde.
Etterlyser tidsvitner
Heldigvis er det skrevet ned en god del krigshistorie fra Hemnes, og Radio Korgen har et rikholdig arkiv med intervjuer med øyenvitner. Likevel er en av målsetningene for prosjektet å bringe fram nye historier fra krigshandlingene i Hemnes. Leder i Hemnes Historielag, Esther Villmones Ødegård, oppfordrer folk til å snakke med de eldre i familie og omgangskrets, og eventuelt kontakte historielaget om det dukker opp nye spennende historier, bilder eller gjenstander fra krigshandligene. Kontaktpersoner er Per Jomar Hoel, radio, Knut Martinsen, avis, og Torbjørn Skjæran, minnearrangementet på Hemnesberget.