Er man ute i naturen og finner noe som kan tyde på at her har det for eksempel bodd mennesker, ja da blir nok de fleste litt nysgjerrige og vil vite mer.
Mange liker seg ute i naturen, og mange er interessert i både dyreliv og planter. I Hemnes kommune har vi i hvert fall en person som i tillegg til dette også interesserer seg for det som en gang var.
Gjennom 6-7 år har Jan Gaute Buvik fra Korgen registrert alt som er å komme over av spor etter menneskelig virksomhet i vår kommune. Nå er han inne i et prosjekt som tar for seg kulturspor i Hemnes. Vi lurte på hvordan man blir så interessert i akkurat slike ting, og tok en prat med sporfinneren selv.
– Jeg er jo født og oppvokst på et småbruk i ei lita fjordbygd, der det meste ligna forholda slik de var her omkring for 60-70 år siden. Jeg kjente meg fort igjen, og traff mange trivelige jevnaldrende her. Med samme bakgrunn var det lett å finne felles interesser, så da tanken om å samle stoff kom hadde jeg mange å gå til.

Et utall timer ved datamaskina både i oppsporing av stoff, og i etterarbeid. Her legges inn nye innkomne stedsnavn i fra området Kongsdalen.
Jan Gaute forteller at friluftsliv alltid har vært en interesse hos han.
– Her i Hemnes er det jo alle muligheter for det. På turer oppdaget jeg stadig noe, kanskje både gammelt og spennende. Etter hvert fyltes kartene opp, da jeg også har gjort synfaring og tegning av o-kart, både ved og i alle tettsteder, samt hele Hemneshalvøya og store deler av Vesterfjellet. Ja også på Bjerka, Finneidfjord og Bleikvasslia.
– Etter et givende arbeidet med oppgaven for skolekontoret, som omhandlet setre og seterdrift, tidlig 1990-tallet, var også den delen av interessefeltet dekket, kunnskapsmengden stor og billedgalleriet rikholdig. Da var det som tidligpensjonist bare å gyve løs, forteller Jan Gaute Buvik.
Finansiering og visningsrunder.
– Jeg fikk ideen om å gå gjennom orienteringsgruppa i Korgen IL da mye av funnene allerede var på o-kartene. Seinere overtok Polarsirkelen Friluftsråd eierskapet til prosjektet, som formelt ble avslutta høsten 2018. Jeg har mottatt landbruksmidler gjennom kommunen og et betydelig bidrag fra Statskog som er den desidert største grunneier. Jeg har også fått tilskudd fra I.A.Heltzens minnefond. Disse tilskuddene samt tilskudd fra Hemnes historielag har dekka det meste av bilgodtgjørelse, og øvrige utgifter til data- og fotoutstyr, samt noe innkjøp av blant annet bøker og kart.
Ifølge timelistene for 2013-2018 er det, sammen med alle informantene, medgått godt over 2000 timeverk, forteller Jan Gaute.
– Det syntes helt nødvendig for etterretteligheten å kunne få skikkelige tilbakemeldinger. Derfor er jeg nå midt inne i en møteserie, der et folk i et lokalt geografisk område inviteres til samling. Der snakker jeg om registreringene og presenterer de i form av kart og bilder. Frammøtet og engasjementet i de første 7 møtene har vært meget oppløftende. 20-40 deltakere har bidratt flittig med sine opplysninger, det være seg steder, funn, og stedsnavn.

– Visste du forresten hva spritstø, grytstø og lagnstø var? Ikke det? Da er vi i samme situasjon, og bør absolutt ta en tur på infomøte.
I løpet av mars er områdene Bleikvassli og Korgen dekket. Da gjenstår Bjerka, Finni og Hemnes/Tvertforlandet, der møtene blir litt utpå høsten 2020.
– Muligens vil det måtte bli en ekstrarunde med fjellområdene og de største anleggsutbyggingene som egne tema. Kanskje burde fornminnefunnene også hatt egen temakveld? Tettstedet Hemnesberget vil andre med langt større tilgang på bildemateriell og alminnelig lokalhistorisk kunnskap måtte ta seg av i etterkant, forteller Jan Gaute Buvik.
Videre arbeid og fremdrift
– Omfanget av denne totalregistreringen er såpass stort at det ikke egner seg i bokform. Her vil en måtte finne høvelig lenketilgang på en tilrettelagt oversikt, eksempelvis i form av en App. Muligens vil dette la seg løse i forbindelse med noe kommunen har i gang.
Likevel vil det kanskje bli en oppfølging av det lokalhistoriske magasinet han laget i 2019 på bakgrunn av noen funn. Antagelig blir det da i 2021, i forståelse med Hemnes historielag.

– Ved prosjektavslutningen i 2018 ble en grov kladd levert inn i «dataskyen». Der kan alle gå inn på denne lenka og se. Men heldigvis er det kommet masse tillegg og korrigeringer, som i løpet av høsten 2020 vil bli lagt inn som erstatning, sier Jan Gaute.
– Det vil nok være på sin plass å holde eget temamøte på samiske kulturspor. Her må vi vente litt, da slike minner har omfattende vern og må frigis av Sametinget.
Prosjektet som sådan er formelt avsluttet, men Jan Gaute forteller at han fortsetter på privaten, og sammen med Hemnes historielag.
– Så lenge interessen holder seg, og det gjør den ut ifra i de mange hyggelige tilbakemeldingene og det faktum at det ennå er mye å hente, spesielt når det gjelder stedsnavn. Slik sett blir man vel aldri ferdig.
– I tillegg til alle trivelige stunder med informanter på møter, befaringer og samtaler, må jeg få nevne de mange eventyrlige turene som jeg har hatt rundt i vår flotte kommune. Vi har et landskap og et mangfold som er verdt å ta vare på og bruke. Ved å gjøre det kjent for våre samtidige, og kommende slekter vil dette kanskje vare lenge, sier sporfinneren til slutt.