Bleikvassli skole feiret den samiske nasjonaldagen med ingen ringere enn Harald Horgen, som for anledningen delte ut nye navn til noen av elevene.
Harald Horgen er en ikke-same som kan sies å være over middels interessert i samisk språk og kultur. På nasjonaldagen var han ikledd sitt fineste festantrekk: sin ringselvest, og brukte dagen på å lære barn og ungdom i Bleikvasslia litt samisk.
Juliane og Eliase
Han startet dagen hos 1.-3. klasse, hvor han begynte med å dele ut nye, samiske navn til samtlige.
– De av dere som har navn som slutter på en vokal får beholde navnene. For de som har navn som slutter på en konsonant skal vi legge til en «e».

Det ble dermed flere nye elever blant gjengen denne timen, deriblant Mathiase, Lisbethe, Juliane, Eliase, Victore og Jakobe.
– Dere får ikke beholde de nye navnene altså, legger Horgen til.
Han viser deretter elevene hvordan man sier «mitt navn er..» på sørsamisk, før han synger «læhkoeh biejjine» mens barna svinger på de samiske flaggene de har fått utdelt.
Horgen har også forberedt en Power Point til elevene, hvor han viser fram lulesamisk og sørsamisk kofter, som har sine forskjeller.
Elsa Laula måtter naturligvis også nevnes.
– Er det noen som kjenner Sten Renberg? spør han elevene.

Ingen av de drar kjensel på navnet før de får se bilde av han ved siden av statuen av Elsa Laula, og Horgen kan fortelle at Elsa samlet det samiske folk i Trondheim for 103 år siden, og er bestemoren til Sten.
Kråevvien og Båarhke
Lokale stedsnavn blir også brakt på banen. Korgen, eller Kråevvien betyr «den del som tilhører krumningen».
Bjerka, eller Båarhke betyr «fjellpass», og Bessedør, hvor tilsynelatende ingen av elevene har vært, blir Bissie Dürrie, som betyr «den hellige døra».
Mathias og Helene fikk deretter i oppdrag å holde opp det samiske flagget mens Horgen forklarte hva fargene symboliserte.
Til slutt trengte Horgen en frivillig til å bysse dukken han har med for anledningen, mens alle sang en samisk vuggevise. Det ble Victor som tok jobben, og gjorde en strålende en sådan.
Videre skulle Horgen undervise mellomtrinnet, ungdomsskolen og deretter barnehagen. Lærer Astrid Børresen forteller at dagen ellers ble feiret med å høre på joik og å spise Bidos og Gahkko.