Det har haglet med spørsmål rundt det nye boligtilskuddet i Hemnes. De første søknadene er allerede behandlet, blir det nok penger?
2 millioner kroner ble fylt opp i tilskuddspotten da politikerne i desember vedtok budsjettet for 2020. Flere kommuner har tidligere forsøkt å lokke til seg nye innbyggere med ulike tiltak, men få har vært så målrettet som i Hemnes.
– Vi har allerede fått tre søknader, og den første har allerede skrevet kontrakt på kjøp av bolig. Vi har hatt enormt med telefoner og spørsmål rundt regelverket, forteller saksbehandler Marit Oldernes hos Hemnes kommune.
Endelig klart
Utålmodige huskjøpere måtte smøre seg med tålmodighet. Selv om ordningen ble vedtatt i desember ble ikke regelverket klart før siste uka i januar. Da ble også søknadsskjema klart, og deretter har det gått kjapt.
Tilskuddet gjelder kun for førstegangsetablerere i Hemnes. Tilskuddet er på 10 prosent av kjøpesum, men begrenset til maksimalt 200.000 kroner. Tilskuddet gis både til de som bygger nytt og de som kjøper en ferdig bolig i «bruktmarkedet». Boligen må tas i bruk av søkeren som helårsbolig, dermed faller næringsaktører utenfor, det samme gjelder fritidsboliger.
Søker nye innbyggere
Søkerne behøver ikke bo i Hemnes når de søker, men for å få utbetalt tilskuddet må du ha flyttet til Hemnes. Naturlig nok er det kjøpere av brukte boliger som så langt har søkt. Før du kan få en søknad behandlet må du imidlertid ordne enkelte ting.
– Vi har krevd at søkerne har en finansieringsattest fra bank, og vi har avtale med boligmeglere slik at pengene vil bli betalt ut til meglerkonto og ikke direkte til søkeren. Dette skal forhindre at mange søker uten at de nødvendigvis er klare for å kjøpe bolig, og dermed blokkerer for andre, forteller Oldernes.
Unik ordning
Med en pott på 2 millioner er det ikke penger til mer enn 10 innvilgede tilskudd, om kjøpesummen er minst 2 millioner pr bolig.
– Er det mange andre kommuner som har slike ordninger?
– vi har googlet litt, men kan ikke finne noen som har en maken ordning. Flere har tilskuddsordninger på nybygg, slik som i Grane det er nybyggere får 25.000 i tilskudd.
Finanstilsynet har satt et egenkapitalkrav til boliger på 15 prosent. Med et tilskudd og mot til 10% betyr det at de unge er langt nærmere realisering av egen bolig ettersom dette tilskuddet inngår i egenkapitalen.
Boplikt
De som får innvilget sin søknad på kjøp av brukt bolig har et halvt år på seg til å realisere boligkjøpet, mens de som skal bygge nytt har to år på å fullføre prosessen. Tilskuddet forplikter mottakerne til å bo i boligen i minst ti år. Om denne boplikten ikke oppfylles må en forholdsmessig andel av tilskuddet betaltes tilbake slik at om man flytter ut etter fem år skal 100.000 kroner tilbakebetales.
God drahjelp
Personmarkedsjef i Helgeland Sparebank, Rolf Einar Jensen, er imponert over ordningen i Hemnes.
– Finanstilsynet har satt krav til 15 prosent egenkapital. Det kan bli veldig mye for unge som skal etablere seg. Det er ikke alle som har foreldre eller andre som kan gi dem hjelp til egenkapitalen, da blir dette en kjempemessig drahjelp, sier Jensen.
– Hvor mye kan man få låne, det er vel flere krav enn bare egenkapitalen?
– Ja, vi ser på hvor mye belåning man kan tåle. En regel er at man ikke kan låne mer enn fem ganger brutto årslønn, og da tar vi med alle lån. Det betyr at tjener du 500.000 så kan du betjene lån på opptil 2.500.000. Har du studielån eller billån må vi trekke dette av først.
I fjor ble det innført et gjeldsregister over usikret gjeld, slik som for eksempel kredittkort. Mange som har hatt en bunke med ubrukte kort har fått seg en overraskelse når de har søkt om lån.
– Vi må trekke rammene på kredittkortene fra før vi finner hvor mye du kan låne. Det har nok gjort at mange har ryddet opp i kort og rammer, forteller han.
Om du ønske å sjekke hva som finnes av opplysninger om deg i gjeldsregisteret er telefonappen «Horde». Med denne installert kan du se både kredittgrenser og saldo på dine kredittkort, og også mulighet å si opp kortet med noen få tastetrykk.
Hetest i sentrum
– Hvordan er boligmarkedet i Hemnes?
– Spesielt i Korgen har det vært veldig bra fart de siste årene. Her har eneboligene gått godt over takst. Ellers har det nok tatt litt til å omsette boliger utenfor sentrum, og på Hemnesberget har det vært litt stillstand. De gode objektene går allikevel kjapt, de som ikke krever så mye jobb før de er klar for innflytting.
– Er det stor forskjell på boligprisene i Hemnes og Rana?
– Prisene er langt høyere mot sentrum Mo, men du skal ikke så langt utenfor bykjernen før prisene faller, sier personmarkedsjefen, som ikke kan få fullrost ordningen Hemnes har innført.