Okstindan natur- og kulturpark oppgraderer og tilrettelegger turstier i Hemnes. Nå vanker det penger fra Sparebank1 Nord-Norge til kunst langs turstiene.
Hemnes kommune vendte i sin tid tommelen ned for å delta i Skulpturlandskap Nordland, der blant annet Havmannen på Mo er ett av kunstverkene. Nå tar allikevel Hemnes kunsten ut i landskapet, med litt drahjelp fra finansbransjen.
Okstindan natur- og kulturpark, ONK, tok for ett drøyt år siden initiativ til oppgradering av turstier og turmål i Hemnes. I samarbeid med blant annet lag og foreninger i Hemnes og Polarsirkelen Friluftsråd skal det nå bli en gjenkjennbar skilting av turstier i kommunen og flere informasjonstavler.
På ONKs styremøte i forrige uke dukket Tor Magne Aanonli og Bjørn Rune Sørensen fra Sparebank1 Nord-Norge opp med pengegaven.
– Dette er penger fra Samfunnsløftet, der banken gir bort deler av overskuddet til formål i hele landsdelen. Vi ønsker å gi penger til møteplasser som skaper aktivitet, og da er tilgjengelighet viktig, sa banksjef Aanonli.
Samarbeidsprosjekt
Han trakk fram det brede samarbeidet det er lagt opp til i prosjektet:
– Her blir det historisk vandring med kunst og kultur, og et bredt samarbeid der Hemnes kommune, Hemnes Turistforening og Polarsirkelen Friluftsråd sammen med de de yngste generasjonene trekkes inn. Det er mange som går sammen for å skape aktivitet, da treffer prosjektet veldig bra.
Planen er at lokale kunstnere skal bistå skoler og barnehager i Hemnes med konkrete prosjekt som skal havne ute i naturen. Hemnes kulturskole med kunstlærer Hilde Strand har meldt sin interesse, og Yvonne Rosten skal arrangere helgekurs for ungdom som har lyst å bidra til å lage kunst.
– Det er viktig for oss å få enda mer ut av disse turstiene. Vi har fått støtte fra fylket, kommunen og Miljødirektoratet, og med disse midlene kan vi skape meropplevelser, forteller Inger Lise Pettersen, prosjektleder hos ONK.
Det blir laget turkort for de forskjellige turstiene, enkle kort som interesserte kan plukke opp på turistinformasjon eller andre steder. Å finne stiene er nemlig ikke så enkelt som mange «innfødte» tror. Det ble fortalt en historie om en tidligere rådmann som sa han hadde hørt så mye pent om turstiene i Hemnes, men hvor i all verden var dem? De lokale stedsnavnene er nemlig ikke bestandig like enkle å finne fram til.
Digitalt spor
I en elektronisk tidsalder vil mange ha slike ting tilgjengelig på telefonen, men så langt har de ikke rukket å få lagt opp rutene i noen app-løsning.
Det er turstier over hele kommunen som nå skal utstyres med informasjonsskilt på to språk og merkes etter en felles norm. Deretter skal kunst plasseres, og kanskje det kan lokke nye turgåere over dørstokken og ut på tur.
– Noen turstier blir nært og lett tilgjengelig, andre kanskje litt mer utfordrende, forteller Pettersen, og ramser opp Anders Larsa-fjellet, Korgfjellrunden, Killebukken, Hundneshågen og mange flere.
– Det blir en kobling mellom lag og foreninger og kunstnere, forklarer bygdeutvikler Marit Valla.
Dugnadsbasert
Det vil nemlig være mange aktører på turstiene, slik som Gråfjellhytta, der turstien allerede er merket av Hemnes Turistforening.
– ONK bekoster kjøp og produksjon av skilt og merker, men det er frivillige som skal montere dette og utføre vedlikeholdet. Det blir «faddere» for de ulike turstiene, personer som bruker disse jevnlig og har et slags eiendomsforhold til dem, forklarer Inger Lise.
Noe av dette kommer opp allerede denne sommeren, mens andre må vente til 2021. Da kan både lokalbefolkning og turister nyte så vel natur som kunst på merkede stier.