Naturvernforbundet i Rana og omegn klager på tillatelsen for oppdrett. – Vårt Lofoten, sier Frode Solbakken.
Det er Solbakken som har ført i pennen klagen som er oversendt Nordland fylkeskommune etter at Planktonic AS fikk tillatelse til oppdrett av opptil 100 tonn skipsrur i Leirvika. Naturvernforbundet ga også en negativ høringsuttalelse i forbindelse med behandlingen av søknaden.
Solbakken er kritisk til informasjonen som ble gitt i forbindelse med søknaden, og også hvordan deres høringsuttalelse har blitt «hørt».
Hemmelig
– Det var mange bedriftshemmeligheter og vanskelig å få klarhet i hva de egentlig søkte opp tillatelse til. Vi måtte ta noen forutsetninger, og dette har Nordland fylkeskommune avfeid som feil etter at de senere har fått utfyllende informasjon fra søkeren.
De nye opplysningene har imidlertid ikke ført til at lokallaget i Naturvernforbundet har endret syn på saken.
– Dette blir uansett en arealkonflikt. Området er en perle, og er for Ranfjorden det som Lofoten er for Barentshavet. Det er stort innslag av ferskvann og mye strøm. Dette er område for gyting for kysttorsken, og viktig for kveite. Det er store usikkerheter rundt hvordan kveita gyter, trolig er den konsentrert på små områder som en fotballbane og er veldig stedegen.
Lokal perle
Han trekker også fram lokal bruk av området som viktig.
– Dette området benyttes både av hobbyfiskere og yrkesfiskere, og er et smykkeskrin for lokalbefolkningen. Et oppdrettsanlegg vil legge beslag på areal og fortrenge lokale brukere.
Naturvernforbundet har antatt at skipsruren skulle anvendes i forbindelse med blant annet oppdrett av kveite. Opplysningene om at Planktonic spesielt trekker fram leppefisk som benyttes for å bekjempe lakselus var nytt.
– Er dette et element som gjør det mer spiselig, det er vel gode nyheter for blant annet villaksen i Røssåga og Ranelva?
– Nei, bruk av leppefisk til å bekjempe lus er svært diskutabelt. Den har 100 prosent dødelighet, den pines i hjel. Dette er fisk som ikke spiser lakselus naturlig, og den hører hjemme i lokaliteter der den kan gjemme seg i bergsprekker og lignende. Dette er dårlig dyrevelferd, og noe som virker å være en blindvei. I Nordland har de sluttet med bruk av leppefisk og kjemikalier, de spyler laksen i lunkent vann, noe som har vært en suksess selv om også dette har utfordringer, mener Solbakken.
Han viser til mulige effekter av endret praksis.
– Tidligere har kjemikaliene anvendt for å fjerne lakselus blitt sett som årsak til at rekefisket har blitt ødelagt. I siste sesong tok dette seg kraftig opp, etter at de sluttet med bruk av disse kjemikaliene. Hver eneste vår kommer det en eller annen «gladnyhet» fra oppdrettsbransjen om ting som skal løse problemene med lakselus, i år er det tydeligvis en tidlig vår når dette skal være løsningen.
Staten ingen garantist
– Nå står staten som største eier i Planktronic gjennom sitt investeringsselskap, er ikke det litt betryggende for drift og ikke minst at det ryddes opp om anlegget ikke lykkes?
– Vi har sett at offentlig eierskap ikke nødvendigvis har vært noen garanti for at det ryddes opp. Det så vi i Bleikvassli Gruber, Mobekken og Sagelva, avslutter en fortsatt skeptisk Frode Solbakken.