Kystlaget Ranfjord liker alt som har med båter å gjøre, nå også store båtmotorer.
Hver mandag møtes en gjeng med voksne folk inne i skogen i Elvdalen. Inne i båtskøtet til Steinar Jørgensen finner de ro (båter). Denne mandagen måtte noen av de søke bistand for å komme helt frem. To store grantrær var blåst ned og lå over veien nede ved Geitvikelva. De som allerede var på plass, og hadde passert, rykket da ut med motorsag og lys.
Det er mellom ti og femten personer som møtes, og felles for dem alle er at de har båter og motorer som hobby. Her reparerer de gamle båter som har fått mèn av tidens tann. Det skiftes ut materialer med nytt som er spesialtilpasset.
Nå er det også ungdommer på plass for å lære og finne ut hvordan gamle trebåter kan repareres. Mens «gammelkaran» sprer om seg med spesialuttrykk som f.eks.: Neste gang blir det å høvle «sisufar», legge «tjærestreng med tjæræstekkæ» og til sist «si» i denne før vi «bær» åt bordet og fester det med Båtsaum og båtspiker. Ja de snakket om «halsbordet», selvfølgelig.
– For meg er dette kjempeflott. Bestefar kjøpte en gang en 19 fots færing til barna sine. Den var kanskje bygd i Bardal. Nå trenger den litt vedlikehold og ettersyn slik at den kan brukes igjen. Her får jeg kunnskap og gode råd, sier Gøran Albertsen, som opprinnelig er fra Leirfjord men bor nå på Mo.
– Vi har to gamle nordlandsbåter som trenger vedlikehold slik at de kan brukes igjen. Jeg liker å lære nye ting og spesielt håndverk. Å selv kunne sette båtene i stand ville vært flott, og så trenger de jo hele tiden vedlikehold, sier Lars Opstad fra Finneidfjord.
Denne kvelden var ikke alle med på grunn av uværet som raste utenfor veggene. Blant annet kom ikke «Olsens Brothers» fra Utskarpen. Brødrene hadde kjøpt seg en en båt usett. Selvfølgelig var det stor spenning omkring dette prosjektet.
Også ei jente er med, men denne kvelden var hun ute på turnemed Nordland Teater.
Kurset
Bakgrunnen for det hele er at dette nå inngår i et kurs i regi av Kystlaget Ranfjord. Kurset er bygd opp omkring en Nordlandsbåt som eies av Arnt Ivar Lillevik som bor i Rana, og sitter i styret for Kystlaget.
Formålet med kurset er å få en innføring i:
• Tilstandsvurdering av klinkbygde båter
• Skifte av bord og andre deler i båten
• Klinketeknikk
• Vedlikehold før utsetting av båt.
– Båten som skal brukes på kurset er en treroring/seksring (lengde 6.45m) med ukjent alder
Den er opprinnelig er bygd for motor, senere ombygd med innvendig brønn for påhengsmotor.
Hensikten med restaureringen er å få båten tett og i god bruksstand, forteller Steinar Jørgensen som er kursansvarlig.
Også motorene er viktig
Gruppa som har holdt til i Elvdalen i mange år, har nå etablert en egen gjeng som også skal ta seg av motorer. Kystlaget har folk som kan dette, men guttene i Elvdalen mener at flere bør ta del i slike reparasjoner. Kunnskap har de, så nå mangler de noe å øve seg på.
– Vi har vært å sett på en motor som er fra 1948. En 30 Hk Volda som har stått i en 30 fots frakteskøyte. Den motoren ser ikke spesielt pen ut, men kan bli kjempeflott når vi får lagt hånda på den, sier Stein Dahlberg.
Det viktigste
Kaffepausen med pulverkaffe og medbragte småkaker, og tørre lefser er nok kveldens høydepunkt. Her løses verdensproblemer og mer nærliggende utfordringer. Det fortelles vitser som dessverre ikke egner seg på trykk, og gamle historier man gjerne deler med alle.
Selvfølgelig diskuteres det også omkring saker som berører båtbyggerkurset. Hvordan ting kan gjøres diskuteres, og det grubles over uløst saker. Plutselig kan en eller annen komme på noe lurt, og da er det glede rundt vannkokeren.