I takt med det nye tiåret startet Tine Nerleirmo Sjøvoll (25) og Sindre Ulvang Sjøvoll (30) sitt nye eventyr på gården på Valla.
Det var ikke mange minuttene unna de flyttet, men forskjellene er store. Fra Bjerkalia og nære naboer, til Valla – omringet av åkrer i sitt 590 kvm stort hus. De er relativt nyinnflyttet, men har begynt å komme på plass i både hus og fjøs.
Tenketid
Mens Thale (2,5) kikker på Peppa Gris forteller foreldrene om hvordan de endte opp med å overta gården til Knut Valla.
– Jeg har alltid hatt lyst til å bo sånn her. Jeg kommer selv fra gård på Nerleirmoen, og synes det var artig å holde på med dyr og fjøs og kjøre traktor. Og helst ha litt god plass rundt huset, sier Tine, som venter parets andre barn i april.
– Vi har vel visst om at gården skulle selges siden 2017. Den gang slo vi tanken fra oss, fordi vi så at flere var interesserte og vi var redde for at det ville bli for dyrt. Men så gikk tiden og ingen slo til, så da pratet vi med Knut og ble enige om en pris, sier Sindre, som forteller at den endelige avgjørelsen ble tatt i fjor sommer.
– Nå kan ikke jeg prate for han, men jeg tror Knut setter pris på at noen ville fortsette driften, legger han til.
Tine forteller at de tidligere eierne, Knut og Marina, er gudforeldrene til Tine.
– Pappa har faktisk vært avløser her en gang i tiden, så min familie kjente jo til gården og driften fra før.
Sindre jobber fulltid som driftsleder på Nordvik på Bjerka, og forteller at han aldri hadde kjøpt en gård på eget initiativ.
– Det var Tine som fikk meg på trua, og det er jeg veldig glad for. Jeg merket fort at jeg trivdes veldig godt med å bo sånn som dette, og å holde på med praktiske ting. På jobb sitter jeg bak en datamaskin nesten hele dagen, og da er det veldig godt å komme hjem og sette seg i traktoren og koble litt ut.
Tine jobber som prosessoperatør på Mo, og forteller om en hesteinteresse som hun håper på å få utnytte på gården.
– Jeg har hester hos mamma og vil ha to av dem hit. Nå må vi bare bygge stall og lage beite til de til våren.
Purker og slaktegris
Ellers er det gris som blir hovednæringen, en kombinasjon av purker og slaktegris.
– Vi produserer litt over halvparten av konsesjonen selv, og kjøper inn smågris for å fylle på resten. Vi har full konsesjon, så det er så stort som man har lov til å drive med gris. Her er jo ikke melkekvote lenger, men vi har tenkt litt på å en gang få storfe. Akkurat nå har vi bare noen høns i kufjøsen, sier Sindre.
– Hva måtte dere ha i orden for å få lov til å drive gård?
– Vi måtte søke konsesjon hos kommunen. Ingen av oss hadde noen formell bakgrunn å henvise til, men vi søkte og fortalte hva vi jobbet med og hvem vi var. Det var ikke noe problem for oss å få den innvilget, sier han.
Ifølge Tine trenger man ikke å ha gått landbruksskolen for å drive gård.
– Det har lenge vært snakk om at man må gå skole for å få lov til å kjøpe og drive en gård, men de har sagt det i mange år uten at det har blitt gjennomført.
– Jeg tror jo Hemnes kommune er interessert i at gårdene skal drives, og ikke fraflyttes, legger Sindre til.
Han forteller at planen først å fremst er å komme seg gjennom året, for så å se hvilke valg som må tas.
– Det første året blir verst, da driver vi jo uten tilskudd. Akkurat nå har begge full stilling, i tillegg til at Tine er gravid og ikke får gjort så mye. Dermed får vi mye hjelp fra familie og avløsere de første månedene.
Utleie
Paret forteller også om framtidige planer for det store huset de har flyttet inn i.
– Det var jo to hus som ble bygd sammen. Den eldste delen er vel fra 1800-tallet en gang, og det er full overetasje og full kjeller. Tanken er å bygge om litt på gammeldelen og så leie den delen ut. Der blir det hvert fall god plass, sier Sindre.
Tine mener delen de selv bor i også er moden for en oppussing, men det blir trolig ikke gjort så mye i år.
– Det første året skal vi bare drive som det er. Vi får se om vi begynner med noe neste år. Vi har lyst til å fornye fjøsen også etter hvert. Man vil jo gjerne ha det så lettvint som mulig, legger Sindre til.
Han forteller at Thale også synes den nye tilværelsen er spennende.
– Hun har synes det har vært kjempestas fra dag én. Hun elsker å være med i fjøsen og å kjøre traktor. Da vi bodde i Bjerkalia kunne vi jo ikke slippe henne av synet på grunn av blant annet trafikk. Her kan jeg kle på henne og sende henne ut først mens jeg kler på meg og kommer litt etter. Det å ha barn er mer behagelig når man bor sånn som dette.
Nå eller aldri
Det er nok ikke bare Thale som synes plassen er flott.
– Det er så fint å bo sånn her. Det er fem minutter til barnehagen og butikken, og likevel er vi for oss selv, sier Sindre, som forteller om økonomiske beregninger for å finne ut om det var mulig for de å overta gården.
– Underveis byttet vi fra Helgeland Sparebank til Grong Sparebank, og det skal sies at de har super service og kundebehandling. Det er så greit å slippe og gå i motbakke, og banken mente vi hadde et godt utgangspunkt. Vi hadde ikke gjort dette om vi ikke hadde hatt en god buffer, noe hussalget i Bjerkalia gav oss.
– Vi visste at vi nok aldri kom til å få en slik mulighet igjen. Det var nå eller aldri, så vi tok sjansen.
Dermed gikk høsten med på hussalg og flytting. Paret forteller at målet er å hente inn en årsinntekt på gården.
– De første årene er planen at begge to jobber ved siden av. Så får vi se hva som skjer etterhvert, avslutter Tine og Sindre.