Norsk Folkehjelp Korgen var godt fornøyde med ny og moderne båre, med en relativt stiv prislapp.
Anders Martin Oldernes har vært i Norsk Folkehjelp Korgen i rundt 15 år. Med seg for å demonstrere båren har han to representanter fra ungdomsgruppa, Isak Trongmo og Anette Grøneng. 56.866 kroner kostet den nye båren, som riktig nok ser noe mer praktisk ut, med et stort hjul under, i tillegg til muligheten til å dele den i to.
Små og store oppdrag
Det er Sparebankstiftelsen som sponser hele beløpet til båren, og fra SpareBank 1 har Tor Magne Aanonli og Erika Cecilie Bjerknesli møtt opp. Aanonli forteller hvorfor Sparebankstiftelsen ville gi penger til folkehjelpen.
– Norsk Folkehjelp stiller opp når det trengs. Mange bruker fjellet, og når uhellet først er ute så er det godt å ha sånne som NFK som stiller opp.
Anders Martin forteller at de er gode på både små og store oppdrag.
– Det kan være tilfeller der det ikke har vært noen form for ulykker, men at noen ikke har sett det likt å gå ned fra fjellet, for eksempel på grunn av været. Da stiller vi gjerne opp og sørger for å få de trygt ned igjen.
Han sier at antall aksjoner har blitt mye høyere med årene.
– Da jeg startet var det mange færre oppdrag i løpet av året. Men da var vi kun i Hemnes, nå er vi gjerne også på aksjoner i nabokommunene.
Den nye båren vil ifølge Anders Martin komme godt med i arbeidet.
– Det er jo noe helt annet en de tradisjonelle backboardene, de er jo bare en plastplate. Denne er derimot godkjent for helikopterløft og kan deles opp i to deler, pluss hjulet, slik at tre stykker kan bære hver sin del.
Mye utstyr
NFK søkte om støtte hos sparebankstiftelsen i høst, og fikk ganske snart gladnyheten.
– Vi søker jevnt og trutt om penger, forteller Ander Martin.
– Det er veldig lurt å søke, ellers må man jo bare håpe på å bli oppdaget. Det verste man kan få er et nei, sier Aanonli.
Anders Martin forteller at NFK begynner å få relativt mye utstyr.
– Trenger dere alt utstyret dere har?
– Verden utvikles og det kommer stadig nytt og bedre utstyr. Når man ikke kvitter seg med det gamle så blir det fort mengder, ler han.
Båren er 22 kilo med hjulet, og skal visstnok kunne brukes hele veien fra Rabothytta og ned.
– Med dette hjulet kan man ganske uproblematisk gå nedover og bare sørge for å støtte opp båren. Den kan være kjekk og ha hvis et helikopter ikke kan lande i området, eller hvis det ikke er snakk om noe akutt, sier Ander Martin.
De gamle backboardene har ikke hjul, og Både Anders Martin, Anette og Isak er enige om at det fort blir tungt å bære noen på dem.
– Personen trenger ikke være mer enn 60 kilo for at det blir tungt nok for seks stykker å bære. I verste fall er det jo snakk om hele veien ned fra Rabothytta, og da er man glad for muligheten til å bytte arm, sier Anders Martin, som ikke tror det kommer til å bli færre aksjoner med årene.
– Det kan være turister som kommer altfor lettkledd og skal gå på fjelltur. Man kan fortelle de at de ikke må finne på å gå opp sånn, men det nytter sjeldent. Da ender man fort opp med å må hente ned noen. Da er det greit å ha en båre med hjul.
Mange ungdommer
Ungdomsgruppa kommer nok også til å få prøvd båren etter hvert.
– Vi prøver jo å få med ungdommen på bæreoppdrag. De kan ikke delta på leteaksjoner før de er 18 år, ettersom man ikke alltid vet hva man finner, men de kan ofte være med på bæreoppdrag hvor man ofte vet at det kun gjelder for eksempel en forstuet ankel.
Det er bare to år siden ungdomsgruppa ble startet, men de er likevel rundt 30 medlemmer. Noen mer aktive enn andre, men Anette forteller om stort oppmøte på mange av samlingene, som gjerne befinner seg på folkehjelpens egen hytte på Korgfjellet.
– I påsken i fjor ble det veldig fullt på hytta. Selv om man kunne komme litt når man ville, så var det alltid veldig mange der. I år tror jeg man må dele seg mer opp i grupper.
– Nå ble jeg veldig nysgjerrig. Hvorfor hadde dere lyst til å være en del av folkehjelpen? spør Aanonli til Anette og Isak.
– Vi er mye på turer og har det veldig artig sammen, samtidig som man lærer å redde liv. Vi har det veldig trivelig på samlingene på hytta, sier Anette, som også synes det må være en fordel å starte tidlig.
– Man får jo fullført en god del kurs og får lært mye til man er 18 år og har mulighet for å være med på leteaksjoner. Så slipper man å ta alt da.
Et bra verktøy
Aanonli virker å være imponert over ungdommen.
– Det er utrolig bra og ikke minst viktig at man starter tidlig med frivillig arbeid. Det er flott at slike tilbud finnes for ungdommen, og jeg har observert at de har hatt stor suksess med lignende tilbud på andre steder også.
Ifølge Anders Martin må man gå minst i 8. klassen for å være med i ungdomsgruppen.
– På den måten inkluderer vi hele klassen, istedenfor å gå etter alder.
Representantene fra Norsk Folkehjelp Korgen takker Aanonli og Bjerknesli så mye for gaven.
– Folkehjelpen stiller opp for oss alle, da er det viktig at de har utstyr som fungerer, sier Aanonli.
– Det blir et bra verktøy, jeg håper bare at jeg slipper å bruke den til annet enn øvelse, smiler Anders Martin Oldernes.