Ulike smarte hjelpemidler skal gjøre livet enklere både for eldre, eldreomsorgen og pårørende. Samtidig er de smarte hjelpemidlene også fristende for langt yngre brukere.
Kommunene Vefsn, Grane, Hattfjelldal og Hemnes samarbeider om innføring av ulike teknologiske hjelpemidler i helse og omsorgstjenesten.
Onsdag 4. desember var satt av til åpen dag ved Hemnesberget Omsorgssenter, hvor forskjellige typer teknologiske hjelpemidler ble vist frem.
Hege Tangen fra Vefsn kommune er prosjektleder for samarbeidskommunene. Med seg hadde hun også Unn Helen Fagerbakk som er ansvarlig for velferdsteknologien i Hemnes kommmune. Også Marit Lenningsvik som er ergoterapeut i Hemnes kommune var med for å vise og snakke om hjelpemidler fra hjelpemiddelsentralen.
Dessverre var det ikke så mange som fant veien dit for å få informasjon og se produktene. Bussen som var i Korgen for å hente besøkende kom tom tilbake til Hemnesberget. Men de som var der fikk også servert kaffe og vafler i regi av Frivillighetssentralen. Det skal nevnes at både pensjonistforeningen og eldrerådet var representert.
Hjelpemidler og løsninger
– Vi vet jo at andelen av yrkesaktive går ned, samtidig som andelen eldre går opp. Derfor har vi nå fokus på å kunne ivareta den teknologiske utviklingen slik at den kommer de som har behov for det hjelp, sier Unn Helen Fagerbakk.
– Med den teknologiske utviklingen inne hjelpemidler, så vet man at mange kan ha hjelp av dette ved for eksempler fall, svekkelser, og demens. Flere vil kunne få hjelp til å bo hjemme i egen bolig, og dermed leve livene de ønsker.
I dag er teknologien slik at det nesten ikke finnes grenser for hva som kan være fornuftig å ta i bruk i et hjem. Brannvarsling, komfyrvakt, fuktsensorer, lysstyring, og robotstøvsugere er utstyr mange allerede kjenner til.
Men det finnes mye mer som kan være til hjelp. Man kan ta i bruk teknologien ved dørlåser, og kamera, hvor man registrerer når og hvem som går inn og ut av boligen. At man kan se hvem som ringer på kan være en trygghet for mange. Eller hva med bevegelsessensorer som slår på lys dersom noen skal opp å gå om natta, da unngår du kanskje fall i mørket.
Kommunen kan idag levere for eksempel digital trygghetsalarm med mulighet for tilkobling av døralarm og bevegelsessensor, samt mobiltrygghetsalarm med GPS.
Det kan også være digitale kalendere/planleggere, og klokker som varsler dag, tid og når på døgnet det er med en aktiv stemme.
Hvor kan man få hjelp?
– Alle kommuner er tilknytte hjelpemiddelsentraler, og der finnes det mange forskjellige hjelpemidler. Det kan være ramper for å komme inn i egen bolig, og annen tilrettelegging dersom livssituasjonen krever det, for så å kunne bo hjemme lengst mulig, forteller Marit Lenningsvik.
– Ved større endringer i en bolig bistår kommunene med planlegging, og Husbanken kan da gi støtte til boligtilpasninger. Vi er også behjelpelige til å søke om hjelpemidler fra NAV. Vi er klare til å bistå alle som kontakter oss, og noen hjelpemidler kan vi kanskje ha tilgang til med det samme.
– Man ser i dag at det er viktig at vi som innbyggere planlegger vår egen alderdom. Man bør ta i bruk teknologien som finnes, og dermed være fortrolig med dette når behovene oppstår. Ved å benytte smarttelefon og internett er man rustet til å ta i bruk de nye hjelpemidlene som styres digitalt, sier Hege Tangen.
– For eldre i dag kan den digitale og nettbaserte hjelpen være en utfordring. Men mye av dette kan tas i bruk uten slik kunnskap.
– Det som dette prosjektet ønsker, er å vise og bevisstgjøre oss alle om at det finnes gode hjelpemidler innenfor den nye velferdsteknologien.
– Er det noe du lurer på så ta kontakt med din kommune. Der får du svar og hjelp. Vi har også nå erfart at vi bør forsøke å nå ut til folket dere de er. Dette vil vi komme tilbake til når vi skal ut til andre tettsteder, sier Hege Tangen til slutt.