Ordet «drop-in-dåp» er kanskje fremmed for mange i vår kommune, men konseptet har visstnok blitt gjennomført med stor suksess mange steder i Norge og skal snart prøves ut her også.
Konfirmasjons- og vielsestallene er så å si stabile, mens dåpstallene synker. Mange kommuner har nå tatt i bruk konseptet med drop-in-dåp. I januar har du muligheten til å stikke innom Hemnes kirke for å gjøre nettopp dette. Kanskje vil det gi et løft til de synkende tallene?
For høy terskel
Vi har tatt en prat med sogneprest Hans Christian Håland, som har svart på spørsmål om drop-in-dåp.
– Hva er drop-in-dåp?
– Forskjellen fra en ordinær dåp er at det ikke er avtalt på forhånd i tilknytning til en gudstjeneste, og at man ikke trenger ha et selskap etterpå. Ikke alle får gjennomført dåp av forskjellige grunner, og terskelen har kanskje blitt litt høy etter som tiden har gått. Så for å imøtekomme de som enten selv vil bli døpt som voksen, eller de som ønsker at barnet skal bli døpt, de kan komme uanmeldt til kirken denne lørdagen i januar.
– Har det blitt gjort her før? Er dere spente?
– Vi har ikke hatt dette hos oss før, så vi er spente på om det vil komme noen, men i Rana har man hatt det flere ganger, og der har folk møtt opp, både voksne som ønsker dåp, og foreldre med små barn.
– Når og hvor skal dette foregå?
– Drop in dåp finner sted i Hemnes kirke lørdag den 18. Januar mellom kl 12.00 og 16.00, da møter man en gang i dette tidsrommet.
Forberedelser
Håland forteller at tilbudet gjelder for hele kommunen, ikke bare for de som hører til Hemnes kirke. Presten, som vil være Hans Christian Håland selv, har en liten samtale før dåpen finner sted, og man kan ta seg en kopp kaffe etterpå hvis man ønsker det.
– Hva må være klart før man møter opp og skal døpes?
– Man må ha med fødselsattest og være positivt innstilt til kirka og den kristne tradisjonen. Har man dåpskjole, så tar man den med hvis den passer, har man ikke, så kan man enten få låne, eller dåpen skjer i de klærne barnet har på. En voksen kan få låne ei hvit kappe til dåpen, men det er ikke nødvendig å bruke denne.
– Hvordan er det med faddere?
– Vi ser gjerne at man har med minst to faddere. Har man ikke faddere, så vil to frivillige stille opp, men deres oppgave begrenser seg til å bevitne dåpen og be for barnet. De kommer ikke til å følge opp familien etterpå. Det samme med en voksendåp.
– Hvorfor velger dere å tilby dette?
– Det kan være gode grunner til at ikke alle arrangerer barnedåp. Forventninger, sykdom, dårlig økonomi, konflikter i familien og motstridende syn på barnedåp kan gjøre at ikke alle orker eller hadde mulighet når tiden var inne.
For de som ikke er døpt og selv bestemmer, det gjør man når man har fylt 15 år, så kan det være man har fått en kristen tro, men finner det vanskelig å ta kontakt eller stille opp i en gudstjeneste når alle ser på. Da kan denne muligheten gjøre det enklere, forteller Håland.
– Dåpen bekrefter at vi er Guds barn og hører med i en større sammenheng. Det ønsker vi at flest mulig skal få anledning til å oppleve, avslutter sognepresten.