Samvirkelagsbakken nærmer seg realisering når nye penger renner inn.
Prosjektet Samvirkelagsbakken, også kalt Bankbakken, fikk et skudd for baugen da Nordland fylkeskommune i august bevilget 600.000 kroner til formålet. I finansieringsplanen var det budsjettert med 1,5 millioner, dermed manglet det plutselig 900.000 kroner før prosjektet var fullfinansiert.
Nå har Sparebankstiftelsen Helgeland gitt ny framdrift med en romslig førjulsgave på 600.000 kroner.
– Nå er prosjektet noe utvidet siden forrige runde med seil og utvidet belysning slik at det nå mangler 740.000 kroner før det er fullfinansiert, forteller bygdeutvikler i Hemnes kommune, Marit Valla.
Seilene skal ikke benyttes til framdrift, men som tak. I kostnadsoverslaget er det tatt med tre seilduker i et rullesystem slik at de kjapt kan rigges opp og ned.
– Vi kan redusere prosjektet med disse dukene og noe av belysningen om vi ikke når helt fram med finansieringer. Vi jobber imidlertid videre med å søke etter midler, og håper å nå fullfinansiering over nyåret. Da kan prosjektet legges ut på anbud, og med byggestart til våren, forklarer Valla.
Kommunalt eierskap
– Hvem eier dette prosjektet?
– Det er Hemnes kommune som står som eier av prosjektet og byggherre, men det er en betydelig dugnadsinnsats, den utgjør mer enn det kommunen har lagt inn i prosjektet. Vi bør også merke oss av fylkeskommunen har støttet prosjektet med regionale stedsutviklingsmidler. Disse midlene er øremerket de største stedene i fylket, men de gjorde et unntak fordi de ser dette som et prosjekt for regionen.
Samvirkebakken ligger mellom det gamle hotellbygget og Samvirkelaget, midt i sentrum av Hemnesberget. Det er Tanken Arkitektur som har tegnet prosjektet der gata skal bli en flerfunksjonell løsning med utescene, uterom og pynt.
– Med LED-lys blir det som en statue i sentrum, og i søylene kan det henges opp alt mulig.
Driftskostnader
Flere har uttrykt bekymring for driftsutgiftene, men Valla mener dette er under kontroll.
– Regningen på drift av LED-lysene har jazzklubben tatt på seg, og beregninger som er gjort med erfaringstall fra Rana og beregnet av Helgeland Kraft sier at de varmekablene som legges for å hindre islegging i bakken ikke kommer til å bli store.
Dermed er prosjektet vesentlig nærmere realisering. Neste steg blir trolig å søke om penger fra Helgeland Sparebanks gavestiftelse, som altså ikke er det samme som Sparebankstiftelsen Helgeland. Deretter skal KORO, Kunst i offentlige rom, ha en tildelingsrunde.
Prosjektet er kostnadsberegnet til drøyt 3,5 millioner kroner, og mangler altså 740.000 kroner. Den kommunale andelen er på drøyt 720.000 kroner.