Bør ungdomsskolen i Bleikvasslia bestå eller legges ned?
Meninger. Bør ungdomsskolen i Bleikvasslia bestå eller legges ned? FOTO: John Brattli

Leserinnlegg

Ungdomsskolen i Bleikvasslia kan flyttes til Korgen

Lenge har det vært diskusjon om å legge ned ungdomsskolen i Bleikvasslia. Men hvorfor? Og hva er fordelene med dette og ulempene?

Hvorfor vil kommunen legge ned ungdomsskolen?

Det veldig lette og korte svaret til det spørsmålet er, å spare penger. Men er det lurt å legge ned skolen? Er det gode grunner for å ikke legge ned ungdomsskolen i Bleikvasslia? Er det gode grunner for å legge ned? Det skal vi eksplorere nå.

Argumenter for at skolen skal legges ned:

Som nevnt tidligere sparer kommunen penger hvis de legger ned ungdomsskolen i Bleikvasslia. Det betyr at kommunen kan ha kvalitet over kvantitet når det gjelder skoler.

Et annet område de sparer penger er svømmeundervisning. Når elevene på Bleikvassli Skole skal på svømming må de ta buss fra Bleikvasslia til Korgen for å bruke folkebadet. Hvis Ungdomsskolen flytter til Korgen, trenger de bare å gå noen få meter for å få undervist svømming. Det sparer både tid og penger og mindre drivstoff blir brukt som resulterer i mindre Co2 utslipp. Det samme gjelder arrangement som konserter og foredrag som enten er i Korgen eller f.eks. Mo I Rana.

Det er ikke veldig mange hvert semester som går i ungdomsskolen i Bleikvasslia. Det betyr at det ikke går ut over så mange personer som i en større skole, som må slå seg sammen med en annen.

Rutinen med og ta buss eller å kjøre ned til Korgen hver dag fra Bleikvasslia kan også resultere i en slags forberedelse, når man skal pendle mellom hjem og jobb. Ikke alle bor ca. 3 minutter unna arbeidsplassen, spesielt ikke i Bleikvasslia, så å forberede for en lengre tur til jobb når man går på skolen er en bra ting.

Elever har en sjanse til og bli venner med personer som de kanskje aldri ville møtt. Da kan man også velge blant flere venner en bare de f.eks. 10 som går i klassen. Større skole = større utvalg av personer og være sammen med.

Argumenter for at skolen skal ikke legges ned:

Å kjøre lange distanser bare for og komme seg på skolen er ikke ideelt for mange. Noen av de som bor lengst unna skolen kan få opptil 60 minutters kjøretur bare for og komme seg til Korgenskolen. Det samme gjelder tilbaketuren. Mye av fritiden deres blir brukt opp av bare kjøring som mange sikkert ikke setter pris på.

Dette problemet blir forverret når man tenker på kvaliteten av veien som går mellom Korgen og Bleikvasslia. Da har man plutselig et lite problem.

Å starte på en fremmed skole med fremmedfolk er ikke noe alle liker. Etter å ha gått 7 år i Bleikvasslia skal man plutselig begynne og dra til Korgen på skole. For mange kjenner de nesten ikke en eneste person og det blir nesten som å flytte fra hjemplassen sin og få ny skole.

Bussruter blir et mareritt hvis ungdommene må komme seg til Korgen samtidig så resten av Bleikvassli Skole skal komme seg på skolen. Da trenger de 4 bussruter. 2 til ungdomsskole elevene som skal på skolen i Korgen og 2 for de som skal på skolen i Bleikvasslia. Hvorfor? 2 busser må på hver side av Røssvatnet så både Ungdomsskole elever og Mellomtrinnet og Småskolen skal komme seg. Dette er lite effektivt og bidrar til 2x Co2 utslipp. Dette gjelder også tilbaketuren også.

Min Mening

Jeg, en ungdomsskole elev på Bleikvassli Skole syns det ikke er lurt å legge ned ungdomsskolen i Bleikvassli. Jeg tror det er mye mer effektivt og kan dra til skolen i Bleikvassli enn til Korgen Sentralskole, da er det mindre utslipp fra buss og man får mer fritid etter skolen. Så jeg syns det er lurere å gjøre det som det alltid har vært fordi det har virket så langt. Jeg syns det er dumt at fordi kommunen mangler penger eller at de vil spare penger skal det gå ut over ungdommene som ikke kan gjøre så mye med det.

Konklusjon

Om det engang er mulig pga. lov er også et spørsmål. Fylkesmannen mener at, for de som bor lengst unna blir det for lang å kjøre, ifølge loven. Om det er særlig miljøvennlig er også et spørsmål og det største, om at det egentlig sparer kommunen penger i det hele tatt med alle bussene de må ha.

Både argumentene for og mot har deres gode sider, men også deres dårlige.

Tror jeg det noen gang blir? Det vet jeg ikke.

Aksel Svartvassmo