Søndag får Martin Bjørnbak gullmedaljen som beviser at han er norsk seriemester i fotball. Det blir uten fotballsko.
Moldes faste midtstopper er nemlig nyoperert, og spiller derfor ikke den siste hjemmekampen. Bjørnbak ble solgt fra Bodø/Glimt til Molde foran årets sesong. Etter å ha vært Glimts kaptein og bærebjelke for å sikre fornyet kontrakt i fjor har han og Molde i år kjempet mot nettopp Glimt om seriemesterskapet.
I løpet av de siste ukene har imidlertid Molde dratt fra, og seriemesterskapet er altså sikret før siste serierunde, som går mot nettopp Bodø/Glimt.
– Gratulerer som seriemester, hva betyr det for deg å bli mester?
– Som ung fotballspiller var det jo dette man drømte om, å vinne noe. Det blir ekstra spesielt når det blir så overlegent, forteller Martin.
– Det har vært jevnt, etter hvert dro vi fra. Det er rart, man føler seg aldri helt trygg før det var umulig at noen kunne nå oss. Jeg har fryktet både Rosenborg og Odd i tillegg til Glimt, selv om vi ledet med åtte poeng da fire kamper gjensto vet man aldri hva som kan skje.
Håper på Glimt-sølv
– Dere møter Glimt i siste kamp, hvem håper du skal ta sølvmedaljene?
– Jeg håper at Glimt tar sølvet, det er morsomt for dem og gjør at de kanskje får forsterkninger før de skal ut i Europa. Jeg håper allikevel at vi vinner kampen, så får de heller få hjelp fra Haugesund.
Haugesund møter Odd i siste serierunde, om Odd vinner og Glimt taper blir bodølaget henvist til bronsemedaljene istedenfor sølv.
Nyoperert
Bjerkaværingen er på tur hjem til Molde etter å ha vært en tur i Umeå for å operere en vond akilles. Operasjonen var egentlig planlagt først om noen uker, men Martin er storfornøyd med å få den unnagjort allerede før serieslutt.
– Jeg må regne med 4-7 uker med opptrening, og det passet utrolig godt å få den gjort akkurat nå. Det sparer meg for tre uker, så nå er jeg klar til vi starter opp igjen etter jul.
Det er ikke mange meritterte fotballspillere fra Hemnes, og vel knapt noen andre som har spilt på høyeste nasjonale nivå, langt mindre blitt seriemestre.
Landslaget?
– Har du videre ambisjoner, har du mål om å ta ytterligere steg?
– Jeg har lyst til å representere landet mitt en eller annen gang. Jeg ønsker også å oppleve noe utenfor Skandinavia, sier en målbevisst Bjørnbak.
Han har allerede spilt med flagget på brystet, i 2012 fikk han sju kamper for Norges U21-lag. Da var han Haugesund-spiller etter en overgang fra Bodø/Glimt som den gang spilte på nivå 2. I 2015 gikk han tilbake til Glimt som i mellomtiden hadde rykket opp til Eliteserien, der han ble en av lagets viktigste spillere og kaptein. Han ble også fryktet av motstanderne for sine frispark, og hadde noen spektakulære mål hver sesong.
– Årets sesong har vært litt annerledes, du har ikke scoret mål?
– Nei, det er egentlig spesielt. Jeg har i alle sesonger jeg kan huske scoret 4-5 mål, men ingen i år. Jeg har vært både uheldig og udyktig, jeg har hatt sjansen, men det har ikke villet seg. Det er mange gode målscorere på Molde, bommer du et par ganger er det alltids noen som minner deg på det når det er frispark. På Glimt var jeg kaptein, så da hadde jeg siste ordet for hvem som skulle få skyte, ler han.
Håper Rana FK løfter Helgeland
– Følger du med fotballen på Helgeland?
– Jeg så faktisk Rana FK mot Hemnes på nettet, og så spiller en av mine kompiser på Rana FK så jeg får høre litt. Når livet dreier seg om fotball så er det allikevel ikke det første jeg bruker fritiden på, forklarer han diplomatisk.
Nivået på den lokale fotballen kan sikkert også gjøre det enklere å velge det bort. Han tror at det kan bli en bedring i framtiden.
– Med Rana FK tror jeg de kan få til store ting, og få et flaggskip for spillere på Helgeland som kan spille seg oppover i seriesystemet og skape interesse og entusiasme.
Trening, trening, trening
– Du har oppnådd det mange unge drømmer om. Hva skal til for å lykkes å nå et slikt nivå?
– Jeg tror alle vet svaret, det er utrolig mye trening som må til. Man må være målbevisst og gjøre de riktige tingene hver dag. Du må ha virkelig lyst, og dette vet nok de det gjelder innerst inne. Man må trene før man drar på skolen, og trene sammen med laget etter skolen. Når du er 13-14 år holder det ikke med bare fellestreninger sammen med laget. Det finnes ingen magisk formel, de største stjernene, det var en ting som fungerte, å jobbe knallhardt. Dette er som i alt annet, skal du bli dyktig lærer, lege eller annet må du jobbe hardt, å ville det nok.
– Betyr det at man må ofre noe for å nå så langt?
– Jeg var aldri interessert i å gå ut og feste, så det var ikke noe offer. Det har vel heller gått på bekostning av skole, tid sammen med venner, bursdager og slikt. Jeg tror allikevel at når jeg er ferdig med karrieren og ser tilbake så angrer jeg ikke.
– Hvordan er en typisk uke for en toppidrettsutøver?
– Om vi har kamp på søndag så er det restitusjonstrening på mandag. Da kan det være å sitte på sykkel en halv time og slikt. Tirsdag er det fritt, det er da kroppen er mest sliten etter kampen. Så er det fotballtrening og styrketrening onsdag, torsdag og fredag. På lørdag har vi en rolig treningsøkt før kamp på søndag. Når det i perioder er kamp to ganger i uka blir det liten tid til mer enn kampene.
Verste opplevelse
– Hva er den kjipeste opplevelsen du har hatt på fotballbanen?
Han tenker seg godt om, men når han får summet seg er det et øyeblikk som troner suverent i feil ende av skalaen:
– Det var da vi røk mot Partizan i playoffen for Europa League. Dernest har jeg opplevd tre tapte semifinaler i cupen. Jeg vil oppleve å vinne en cupfinale, avslutter en nyoperert Martin Bjørnbak som på søndag får sin til nå største opplevelse som fotballspiller.
Molde mistet sluttspillet i Europa League etter et tvilsomt baklengsmål i sluttminuttene. Dette var i før-VAR-tiden.