Det er kålrabisesong, og rundt oss ser vi kålrabi, smør og brød bli servert overalt. Korgen Sanitetsforening er en av de som disker opp med denne enkle retten til helgen, og Bjørghild Reinåmo har i den anledning svart på spørsmål om nettopp denne spesielle kosten.
I Korgsjøen har temaet blitt tatt opp, diskutert og vurdert. Noen fasit kom hverken vi i Avisa Hemnes eller damene på Bøndenes Regnskapskontor fram til, men at tradisjonen er gammel – og superlokal – er alle ganske sikre på. Det som også er sikkert er at det på denne tiden hvert år dukker opp en haug med arrangementer der nettopp kålrabi, smør og brød blir servert.
Leder av Korgen Sanitetsforening, Bjørghild Reinåmo, er godt kjent med denne retten, som skal serveres på Korgensenteret på lørdag. Hun har gjort litt undersøkelser og faktisk funnet opplysninger i sin egen bokylle, i boka «Norges nasjonalretter» av Arne Brimi og Ardis Kaspersen.
– Hva vet du om tradisjonen med kålrabi, smør og brød?
– Kålrabi smør og brød er en husmannskost fra gamle tider som jeg er oppvokst med. I gamle dager når de hadde mange munner å mette var denne kosten en kjærkommen løsning, sier Bjørghild.
Ifølge boka skulle kålrabien dampes mør, og når det hele var ferdig fikk alle hver sin kålrabi, en skive flatbrød og smør. Dette kunne visstnok erstatte en middag om ikke sild eller annen fisk var tilgjengelig.
– Hvorfor tror du denne enkle kosten henger igjen?
– Det vet jeg ikke, men det er jo veldig godt, og så er det dette med å ta vare på gamle tradisjoner.
Boka «Norges nasjonalretter» viser ikke til noen årstall, men refererer til «gamle dager», og at «gamle mennesker husker ofte med stor glede tilbake på disse måltidene». Ifølge boka var forberedelsene til dette måltidet nokså spennende for ungene. Det stygge på kålrabien ble skåret bort, men skalle fikk sitte på. De vaskede kålrabiene ble lagt på en rist over ei gryte. Så var det lokk over, og deretter en halmvisk, og til slutt nok et lokk.
– Hva er det som skal skje på Coop Prix Korgen på lørdag?
– Korgen Sanitetsforening serverer kålrabi smør og hjemmebakt flatbrød, kaffe og kaker.
Det viste seg vanskelig å knytte denne kålrabien til et geografisk område, da kilder på nettopp dette er mangelvare. Bjørghild er kanskje mer trygg på andre retter som vi nokså trygt kan fastslå som lokale mattradisjoner.
– Hvilke andre unike mattradisjoner har vi i kommunen?
– Vi har selvfølgelig kamkake, i tillegg til gomme og kjelost blant annet.
– Hva synes du om å prøve ny mat? Har du for eksempel smakt sushi?
– Jeg vil si jeg er veldig åpen for å smake på noe nytt. Ja, har smakt sushi.
– Har Korgen Sanitetsforening en rett de er gode på og lager om og om igjen?
– Nei ikke noe spesielt, vi er veldig god på det meste.
Bjørghild om Hemnes
– Hva er det beste med Hemnes?
– Godt å leve å bo i med alle fasiliteter.
– Hvilken hemnesværing fortjener en stor bukett blomster? Hvorfor?
– Alle frivillige, jeg tror Hemnes har vært fattig uten de, ellers går min bukett til Carmen på Frivilligsentralen. Hun gjør en fantastisk jobb.
– Du får endre en ting i Hemnes. Hva?
– Kan ikke se at det er noen ting å endre på.
– Smul sjø eller evig snø. Hva er din favorittplass i Hemnes?
– Jeg trives i grunn over alt, men fjellet å hytta ved Reinåvatnt, Paradisneset, der er det godt å være.