Det var en følelsesladd dag for mange når Helsesista kom til Korgen for å holde foredrag om selvmord.
Først på dagen var alle ungdomsskoleelevene i kommunen samlet på samfunnshuset i Korgen hvor de hadde fokusdag om psykisk helse, med selvmord som bakteppe. Helsesista, eller Tale Maria Krohn Engvik som hun egentlig heter, møtte etter hvert opp for å holde foredrag for elevene.
593 selvmord
På kvelden var det resten av kommunen sin tur. Samfunnshuset var fylt opp av unge og gamle som kom for å høre om dette vanskelige temaet.
Først opp på scenen var Iselin Villmones fra LEVE Hemnes, som kunne fortelle at det i 2017 skjedde 593 selvmord i Norge.
– Det er anslått at hver person som tar livet sitt har ti berørte. Jeg tror det er mange flere enn ti, sier hun, og forteller at hun selv var seks år da faren tok livet sitt.
Hun presenterer Anneline Varpen som setter seg bak flygelet.
– Jeg skal synge en sang som heter «Here comes a thought». Grunnen til at jeg valgte den er fordi det var den siste sangen jeg framførte med bestevenninna mi før hun tok livet sitt.
Linns historie
Etter nydelig sang og pianospill fra Anneline, var det Linn Marie Solhaug sin tur opp på scenen.
– Jeg skal fortelle om hvordan et selvmordsforsøk reddet livet mitt.
Hun forteller om hvordan hun som tiåring ble redd for bakterier og begynte å isolere seg mer og mer hjemme for å skjule problemet sitt.
– Jeg fikk etterhvert panikkangstanfall hvor jeg hyperventilerte og skalv. Jeg fikk time hos BUP og fikk flere angstdiagnoser.
Timene hos BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) ble etter en tid avsluttet, da de trodde at Linn var blitt bedre. Hun turte ikke si hvordan hun egentlig hadde det.
– Avskjedsbrevet var skrevet og klart, forteller hun.
Hun ble heldigvis lagt inn på en klinikkavdeling i Mosjøen hvor hun fikk god hjelp. Det ble likevel der hun skulle prøve å ta livet sitt i oktober i fjor.
– Det var da jeg innså at jeg ville leve. Siden da har jeg ikke hatt en eneste tanke om å ta livet mitt.
Hun forteller at mat, søvn, mosjon og å være sosial er viktig for psykisk helse.
– For min del har familie, venner og humor også vært viktig. Masse, masse humor.
Hun tar nå et friår fra skolen for å fokusere på å bli bedre.
– Det var da jeg fortalte en medelev at jeg skulle hit å prate om selvmord at jeg merket hvor forsiktig han plutselig ble. Som om jeg ville knuse hvis han sa noe feil. Men jeg tror ikke det er de som er psykisk syke som er svakest og tåler minst. Tvert imot, vi har kjempet oss igjennom tøffe tider og er sterkere enn mange.
Helsesista
Når Helsesista Tale Maria Krohn Engvik kommer opp på scenen er stemningen allerede følelsesladd etter sterke ord fra Linn og vakker sang fra Anneline.
– Når jeg har to foredrag på en dag bruker jeg egentlig å hvile litt imellom. Ta meg en «powernap» på 20 minutter. Og så fikk jeg jo så fint et rom på Huset. Men etter jeg la ut en story hvor Bente Bech-Hanssen fortalte om da datteren tok sitt liv, så kokte det på Snapchat.
Tale la ut skjermbilder på Snapchat av samtalen hun hadde med ei jente den ettermiddagen, hvor jenta forteller at hun har planlagt å ta sitt eget liv neste uke, og ikke får hjelp.
– Det ble derfor ikke så mye hvile på meg i dag, sier hun, og begynner å fortelle sin historie.
– Jeg er altså utdannet helsesøster – eller helsesykepleier som det heter nå, og for noen år siden jobbet jeg på fire videregående skoler samtidig.
Hun forteller om hvordan hun åpnet en Snapchatkonto for å lettere kunne ha kontakt med ungdommen og blant annet fortelle når hun var tilstede.
– Et par måneder senere var jeg på nyhetene og fikk etter det mange nye følgere. Det kom til et punkt hvor sjefen ba meg huske på hva jobben min egentlig var, at jeg måtte fokusere på det jeg skulle.
Tale valgte da å gjøre det motsatte av hva sjefen sa, hun sa opp og satset fullt på Snapchat hvor hun nå når flere hundre tusen ungdommer hver dag.
– Jeg vil ikke dø, jeg vil ha det bra, skreiv denne jenta til meg i dag. Og det er min erfaring i møte med ungdom med selvmordstanker. De vil ikke dø, men de greier ikke leve lenger uten å få hjelp.
Tilbakemeldinger
Tale viser en film hun har laget på Snapchat, hvor hun spiller rollen som en hormonell tenåringsjente og den masete moren.
– Jeg liker å kjøre litt skuespill av og til. Her viser jeg hvordan hormonene gjør at humøret svinger veldig, og gjør livet litt vanskeligere for både deg selv og foreldrene dine.
Hun viser deretter skjermbilder av tilbakemeldingene hun har mottatt.
– Her er flere som sier at foreldrene er mye på telefonen. Er det ikke det vi klager på ungdommen for, da?
Mange av tilbakemeldingene gikk på at foreldrene ikke snakket med ungdommene, de satt bare med telefonen og tok seg ikke tid til å finne på noe sammen med dem.
– Jeg husker selv at jeg aldri sa noe til foreldrene mine hvis det skjedde noe vanskelig. Etter hvert begynte jeg å lure på hvorfor det var sånn. Men det er jo gjerne slik at vi sender barna på rommet hvis de er sinte, og ber de komme ut når de er glade. De lærer altså fra tidlig av at de skal gå bort for å håndtere de vanskelige følelsene sine.
Tale poengterer viktigheten av å lære å sette ord på alle følelsene vi har.
– Jeg sier til barna mine, «Jeg driter i hvilke karakterer du får eller hvor mange mål du skårer. Hvordan har du det?»
Våg å være
Til slutt viser Tale en film hvor hun sitter sammen med Brage som ringer for å fortelle moren at han er homofil.
– Jeg er så glad for at du sier det! hører vi moren si i den følelsesladde scenen.
Etter foredraget var det mange som gikk fram for å gi Tale en god klem, si takk eller bare hilse på.
«Våg å være» er slagordet til Helsesista.
– Våg å være, og velg hvem du vil bli husket for, er de siste ordene hun sier i sitt foredrag.