Etter fem år ble været bra. Folk strømmet til, og ny publikumsrekord ble satt.
Alle gode ting er tre sies det, men for Jul på Berget tok det fem år for å få litt kontroll over været. Før bodene åpnet på lørdag var folk klare for å handle. Folk strømmet til Hemnesberget hele dagen. Muligens har det aldri vært så mange biler samlet på Berget tidligere.
Allerede på fredag var Jørn Jensen Lærhandel i gang med sin knivkveld. Noe interesserte fant veien til Roghellskøtet hvor de kunne kjøpe seg varer og utstyr til hobbyen sin. Ja og så fikk de en hyggelig knivprat.
Åpningen
I år var det rektor ved Korgen sentralskole, Kjell Joar Petersen-Øverleir, som sto for den offisielle åpningen.
– Det er jo en ære å få dette oppdraget. Med den skaperglede og kreativitet som finnes her ute er det helt naturlig at det også er et julemarked her. Et julemarked som har funnet sin plass, og som setter kvalitet, kultur og hygge i fokus.
– Det gjør godt å se hvordan positiviteten gror. Snart kommer det en kulturscene på Lapphella. Det blir en ny samvirkelagsbakke/bankbakke. Spennende ting skjer rundt Præstengsbryggene. Ja, i det hele tatt ligger det klart for at dette julemarkedet kan bli det som hele Helgeland skal besøke, sa Kjell Joar blant annet, før han erklærte Jul på Berget 2019 som åpnet.
Før dette fortalte Eli Solhaug, på vegne av komiteen, litt om arbeidet med Jul på Berget. Et arbeid som nå pågår hele året, hvor det er åtte damer som danner styret. Hun passet på å takke alle som på en eller annen måte bidrar til dette julemarkedet. Hun nevnte selvfølgelig at det også finnes menn, mange menn, som er der og gjør dette mulig.
Wie Sjåvik Olsen og Ingrid Brennhaug Sjøvold avsluttet med en julesang, utført med et vakkert tostemt trompetspill.
Julemarkedet
– Folk skryter av at vi har så fin utstilling her på standen vår sier guttene hos Jørn Jensen Lærhandel. Men se bare rundt oss. Det er jo Roghellbrygga selv som gjør det så flott her.
– Å så nydelig det er her, sier Grete Solemsløkken… da hun kom i Per Smed stua. – Det er jo akkurat som hjemme hos meg selv.
– Jeg bor jo i et hus fra 1800 tallet, hvor det heller ikke er innlagt vann og slikt.
For de som hadde tid til hele runden så var det en plass mellom 25 og 30 steder man kunne besøke. Flere steder kunne man også få seg en matbit, og inne på Jernvaren var det også musikk i regi av skolemusikken.
Årets julemarked ble i år den suksessen man har håpet på at det skulle bli. Med intens og målrettet jobbing fikk de som skulle selge sine varer, og publikum oppleve Jul på Berget på sitt beste.
Flere ble fri for sine vare i løpet av lørdagen. Dermed måtte det ny innsats til. Nye forsyninger med røkt laks fra Sykkylven på Møre ble kjørt oppover natt til søndag. Mer ølsirup måtte kokes, også det natt til søndag. Mens andre måtte hjem for å lage/bake ny forsyning til søndag.
Andre solgte ut alle sine varer, inkludert det de hadde til reserver. Måtte da bare holde seg vekke på søndag. I det hele tatt var det bare gode ord å høre fra alle som hadde stand på Julemarkedet.
Fornøyd arrangør
– Det vi har opplevd i år er jo bare helt fantastisk. Det er jo så flott å se at alle salgsstedene blir godt besøkt og at våre gjester trives her på «Berget». Jeg vet ikke helt hvor mye folk det har vært her, men det er flere tusen. Både lørdag og søndag ble godt besøkt. Ja og så fikk vi kontroll på været begge dagene også, sier en smilende Sigrid Skjæran som er leder for det hele.
– Vi ser at vi har noen utfordringer når det kommer så mye folk, men de skal vi få kontroll på til neste år. Parkeringen er jo en ting vi må se på og finne gode løsninger for. Noen har også snakket om trengsel for å få mat, og at det blir litt kaldt å gå ute hele dagen. Vi får ta det med videre.
– For min egen del så var jeg ikke redd for at det ikke skulle komme folk i år. Tidligere har det ligget i bakhodet hele tiden, må nå ble det jo over all forventning. Vi så jo at det på Facebook var over 1.500 som sa seg interessert på forhånd, og tenkte da at sikkert halvparten av de kommer helt sikkert.
Utstillinger, aktiviteter, og priser
Oppe på Prix var det utstillinger av pepperkakehusene. Det var ikke så mange denne gangen men kvaliteten var bra. Gratulerer til Oskar Persheim Langseth som vant loddtrekningen om premien på kr 1.000,- med sitt bidrag til pepperkakebyen.
Inne i første etasje på Isak huset fant man neste prisvinner, og Jul på Berget skriver selv følgende:
Årets Utstiller 2019 er Grete Bang.
Grete driver med brygging på hobbybasis og har oppdaget at man kan lage mye godt av øl og rester av ølproduksjonen: Øl-sirup laget av hjemmebrygget øl – nydelig til ost & kjeks, eller til desserter og drinker. Øl-snacks lages av mask, som er rester av ølproduksjon. De er toppet med frø og urtesalt og passer godt til ost – eller som snacks til øl.
Juryen besto denne gangen av Mary og Bjørnar Dahle, og Unni Vedal.
Juryens begrunnelse :
Lokalt produkt, basert på gjenbruk som er presentert på en profesjonell måte med egenproduserte etiketter og logo.
Grete deler ut smaksprøver og forteller ivrig og informativt om prosessen rundt produksjonen og produktene sine.
Hun har kledd seg i forkle som matcher logoen på produktene, rød nisselue og er veldig smilende og blid.
Hun ble utsolgt for en del av sine produkter allerede lørdag, men har brukt natten til produsere mere for å ha varer også på søndag.
Helgeland Museum var så absolutt med denne gangen. I Per Smed huset hadde de lagt opp til en tidsreise tilbake til 1885. Mange ting måtte ordnes før jul, og her fikk barn være med på å hjelpe til slik at man ble ferdige til jul. Det var direktøren selv, Janicke Kernland og bygningsvern konsulent Maja Sæthermo som sto for undervisningen og fikk hjelp med oppgavene.
Utenfor døra sto Steinar Smed klar for å bistå små hender med båtbygging og andre sysler som var nødvendig for barn å lære den gangen.
Selvfølgelig var det mye mye mer under Jul på Berget. Og all honnør til arrangørene som nå ser ut til å ha fått et skikkelig fotfeste som et av de beste Julemarkedene på Helgeland.