GÅTE: Kanskje ikke dit man helst går før man virkelig må, men når man først har vært der kommer man gjerne igjen.
Finneidfjord Tannklinikk har allerede hatt 5-årsdag, men feiringen gjelder jo hele året. En sommerdag i 2014 startet Laila Johansen opp sin egen tannklinikk på Finneidfjord. Med mann og barn flyttet hun inn i det gamle skolebygget på Storhaugen i Finneidfjord. Før klinikken kunne åpnes måtte det gjøres en del ombygninger, men i juli 2014 var alt klart for åpning.
Nå har det gått over 5 år og femåringen lever i beste velgående. I dag er det hele fire personer som jobber på tannklinikken, to tannleger og to tannlegeassistenter er på plass når du kommer på besøk.
I starten hadde Laila med seg søster Marit, samt en studievenninne fra Bergen. Etter hvert ble det flere og flere pasienter, og behovet for en tannlege til ble fort en realitet.
– Jeg lekte jo med tanken om å etablere meg i kommunen som tannlege. Huset her var tilgjengelig, og i familien. Dermed grep vi sjansen når den kom. Vi måtte jo gjøre om en god del på 1. etasjen, og alt av utstyr måtte skaffes til veie. Selv kunne vi bo i 2. etasje, så for oss ble det perfekt, forteller Laila Johansen.
– På åpningsdagen hadde jeg null pasienter, men jeg la ut lister hvor de som ville komme til meg kunne skrive seg på. Jeg tror jeg fikk 70 pasienter på lista, bare den dagen. I dag har vi vel ca. 30.000 tenner på pasientlista, hvis vi regner ca. 20 tenner på hver pasient. I løpet av de første fem årene har nok over 2.000 pasienter vært innom her når vi også regner med engangspasienter.
Tannklinikk i distriktene
Mange var litt skeptiske til en slik etablering. Det er jo mest i byer og mer tettbygde områder slikt gjøres i dag. Nyutdannede tannleger starter ofte først opp i byer.
– Vi har fått fine tilbakemeldinger på at vi er her akkurat på Finneidfjord. Også fagblad har skrevet om oss her, og den fine klinikken som er etablert, sier en litt stolt Laila.
– Nå er vi fire flotte damer som jobber her. Hildur Skar og Linn Therese Stubbli arbeider her som tannlegeassistenter og Marlene Furnes Kristoffersen arbeider som tannlege. Med denne bemanningen har vi økt kapasiteten vår betraktelig. Vi ser at etter hvert som vi holder på så blir tannhelsen bedre og bedre. Derfor kan vi i dag sikkert ta i mot 500 nye pasienter.
– Vi satser også på å ta inn personer på arbeidstrening, nye studenter og elever på utplassering. Vi tror dette gir ringvirkninger, og at flere ønsker å utdanne seg innen våre yrker, forteller Laila.
– En annen ting vi jobber aktivt med er å hjelpe de som trenger det muligheten til å få time som passer med bussruter. Vi benytter også frivillighetssentralen nå vi ser at det er vanskelig for pasienter å komme hit. Da henter og bringer de pasientene våre.
– Og så har vi jo mannen i huset! Han Oddmar som kjører til Mo hver dag på jobb. Han utnytter vi jo så mye som mulig. Ja til å ta med varer herfra til Rana Tannklinikk som da bygger kroner og lignende til oss. Når disse er ferdige henter han dem. Hain Oddmar e gjæv, sier Linn Therese.
Før, nå og fremover
De som har levd noen år husker at man kunne få gebiss i konfirmasjonsgave. Dette var nok ofte en del av en behandling relatert til andre sykdommer. Sykdommer som kunne ha sitt utspring i tennene.
– Det er nok slik at gebiss, eller tannproteser, finnes fortsatt. Dette er nok bla. av den enkle grunn at distriktene ofte har manglet tannleger. Men etter hvert som tannhelsen bedres blir det færre og færre som trenger fullrenovering, sier Laila.
– Det som ofte dukker opp nå er ønsket om hvitere tenner. Mange benytter seg av produkter som kjøpes i butikk eller på nett. Vi får også pasienter som ønsker slik behandling, men da er det viktig at tennene er i orden først. Vi ønsker å gi kunden best mulig behandling og oppfølging. Derfor foretar vi fargevalg og produktvalg som vi innestår for, sier Marlene.
– Mange lurer på om klinikken blir her når vi flytter til Hemnesberget om et par år, sier Laila.
– Svaret på det er at Finneidfjord Tannklinikk skal være her på Finneidfjord. Vi har ingen planer om at den skal flyttes herfra.
Arbeidsplassen og arbeidsdagen
Mens Laila snur ryggen til for å smøre på kamkaker, passer resten av arbeidsstokken på å svare på spørsmålet om hvordan det er å jobbe der.
– Vi har det veldig fint her med en super sjef som ser oss hver dag. Da mener jeg SER med store bokstaver. Selv kjører jeg fra Drevvatn og hit hver dag, og jeg gleder meg også hver dag, sier Hildur Skar, mens de andre nikker samtykkende.
– Vi er heldig og får ta del i etterutdanninger og kurs. Vi har det også veldig morsomt sammen og føler oss trygge her. Tror kanskje det også smitter over på pasientene med tannlegeskrekk. De sier ofte at dette gikk jo bra, og at de kommer igjen. Og det gjør de.
– Selvfølgelig har vi adventskalender med gaver. Laila ordner jo det. Og så drar vi på julebord sammen. I år skal vi til Mo på Juleshowet som blir på Meyergården. Det blir topp, sier Linn Therese.
– Vi tror jo at vi er godt likte her, for vi har pasienter fra hele verden hos oss, sier Laila som er ferdig med kamkakene. Vi har russere, svensker, thai, filippinere, polakker, trøndere, bindalinger, moværinger, nesnaværinger, dønværinger, sandnessjøværinger og hemnesværinger. Ja det kan godt være at det er enda flere «væringer» her, og vi setter stor pris på alle sammen, sier Laila Johansen avslutningsvis.