Rivojen Adventure er en av deltakerne i bedriftsnettverket OppHemnes. Ilddåpen for det nye konseptet ble gjort med nettopp bedriftsnettverket som gjester.
Frank Rivojen Jakobsen Persheim Langseth er hans fulle navn, og er lærer på fulltid. Han har i tillegg en tid drevet guidetjenester, blant annet på Okstindane. Nå utvider han, med egen lavvo kan han nå tilby kundene en opplevelse av samisk lavvoliv.
Det var i lavvoen at deltakerne i OppHemnes fikk være de første kundene i, en kveld som tydeligvis også ble en opplevelse for Frank.
Barrierejoik
– Kvelden gikk bra, jeg fikk brutt en ny barriere med å joike for andre enn de minste hjemme, forteller han med et smil. – Målet er å vise fram samisk lavvoliv, samisk tankegang og forstå samisk religion, forklarer han.
Og i samisk religion er det noe som er veldig sentral.
– Alt har ei sjel. I jakt ble det ofret til gudene, når den første laksen ble tatt eller et dyr så ble det ofret for å få velsignelse. Den siste kaffeskvetten ble ofret ved å kaste på bålet.
Denne siste skikken fant i alle fall journalisten gjenkjennende fra oppbrudd ved et bål ute på tur, tilfeldig?
Reiseliv er i sterk vekst over hele kloden, og turister eller kunder etterspør gjerne aktiviteter, ikke bare stillesittende opplevelser. En av aktivitetene for OppHemnes ble baking.
– De fikk bake gáhkkuo, et samisk brød. Det er en deigklump du bare klemmer utover, de er noe selv vi menn får til, hevder han med overbevisning.
Bjørnefortellinger
Sentralt i fortellingene de fikk med seg hjem sto bjørnen.
– Til kaffen fikk de høre om bjørnejakt, og se bjørnespydet, forteller Frank. – Det er spesielle ritualer, og joik er viktig i bjørnejakt. Noen ganger ble samiske trommer brukt for å vekke bjørnen, og det var stor respekt for det store dyret.
Han forteller hvordan kjøttet ble spist, og etterpå ble beinene gravd ned på skikkelig vis, det måtte ligge riktig, ikke brekkes og ikke bare slengt fra seg.
– Alle arktiske folkeslag gjør dette på samme måten. Dette med respekt var veldig viktig, det er bjørnen som gir seg til deg, du dreper den ikke.
Frank kommer inn på joik, trommer og noiden – medisinmannen. Han forteller at man ikke joiker om noen, men til noen.
For sterk medisin
– Jeg fortalte litt om trommer i det umesamiske. Hvordan noiden hjalp til for å holde folk unna dødsriket når de ble syke, og kjempe mot de onde kreftene for å få dem friske. Det er historier om at noiden tok i litt for mye, og dro den syke ut av dødsriket etter håret, så hardt at de senere nesten nektet å dø.
Det skal ikke så mye fantasi til for å skjønne at slike historier og opplevelser rundt et åpent ildsted i en lavvo både gir opplevelser og en helt spesiell stemning. Han er alene om å tilby slike opplevelser i området, og håper nå at mange ønsker å kjenne litt på lavvolivet, enten det er kortreiste eller mer langreiste kunder. Han er heller ikke fremmed for å ta i bruk moderne hjelpemidler for å skape gammel stemning.
– Lavvoen kan vi sitte i uansett vær, og med en miniprosjektor med lyd kan vi by på nordlysaften også når det regner. Jeg tilbyr også på nordlyssafari, og har blant annet samarbeid med en aktør i Rana.
Nordlyset trekker stadig flere turister til Norge og våre naboland.
– Er målet å gjøre dette til en fullstilling?
– Jeg trives veldig godt som lærer, men det ville jo vært et drømmescenario med dette på fulltid. På en måte er jo dette også undervisning, og da trives jeg.
Store opplevelser
Han forteller om hvilke inntrykk det kan gi å ta med turister på for eksempel breen.
– Jeg guidet en tysk dame på breen, hun fylte 29 år den dagen. Det er ikke mange som har drukket whisky under Norges eldste bre. Hun likte i utgangspunktet ikke whisky, men det ble en stor opplevelse for henne, slike øyeblikk gir meg noe.
Frank tilpasser både aktiviteter og interiør etter kundemassen. Selv om det er vanlig å sitte på reinskinn rett på bakken i en lavvo har han gjort noen tilpasninger for de som har mer knakende kroppsdeler.
– Det er ikke alle som er like myke i kroppen, dermed ble det å finne riktig sittehøyde – den fant jeg i kjøkkenstolene hjemme. Nå er det sitteplasser for 30 i lavvoen, enten sittende på reinskinn eller på benker i tilpasset høyde. Jeg har fått forespørsel om det ikke blir lavvopub, derfor ble det flere benker og en bardisk, forklarer han.
Han er gjennom Rivojen Adventure en del av bedriftsnettverket OppHemnes.
– Et slik nettverk skal hjelpe oss, sammen er vi sterkere. Vi skal reklamere for hverandre og sende kunder til hverandre rett og slett. Her kan alle vinne, men vi må ikke overdrive tilretteleggingen, sier han og forklarer: – Jeg tenker ikke masseturisme, men små grupper der vi samarbeider med hverandre. Da kan lavvoen for eksempel sette opp på Korgfjellet der andre aktører bruker den som både blikkfang og for å levere sine tjenester.
Fra skam til stolthet
Vi skal ikke så mange tiår tilbake i tid før det ikke var samer synlig i Norge. Protestene mot Altautbyggingen endret mye, gradvis ble skam snudd til stolthet. I dag finner stadig flere samer fram til sine røtter og historie.
– Når jeg vokste opp var det ikke samer, det var skambelagt. Samer fikk ikke lære språket, men om vi ser oss omkring er det mange samiske ord tatt inn i dialekten.
Målsetningen til Frank er enkel og selvfølgelig, og trolig langt mer gjennomførbar enn visjoner klekket ut etter mange timer og møter:
– Målet er å ha det artig, få utløp for kreativitet, og samtidig lære mer om den kulturelle arven og bringe den videre.