Det ble apell, joik, lekmannsgudstjeneste, kåserier og lysbilder når Hemnes Umesamiske Forum trommet sammen til språkuke.
Programmet siste fredag besto av tre deler hvor første del fant sted i Roghellskøtet. Deretter var det en gudstjenestelig samling i Hemnes kirke, før det hele ble avsluttet med et seminar i Albertines Hus, og besøk i lavvoen som står der.
Roghellskøtet
Her åpnet det hele kl.17.00. 12 personer hadde da møtt opp og ble raskt fulgt bort til Erling Falks talerstoler som ligger i området. Her ønsket Harald Horgen alle velkommen, og var overstrømmende glad for at han ikke ble helt alene på dette arrangementet.
– Dette er en meget spesiell anledning, og dere vil få høre ting som ikke har vært sagt tidligere, sa en hemmelighetsfull Harald Horgen før at forkynte fem teser han hadde skrevet.
Tesene omhandlet det umesamiske språket, og hvordan dette skal forvaltes i Hemnes kommune. Skolene må ta dette til seg, likeså kommunen – og da med å bruke skriftspråket på sine brevark, samt skilting, blant annet på rådhuset. Verdien av språket må tas vare på og gjøres levende i hele kommunen.
Inne i Roghellskøtet fikk publikum ta del i en joik som Arvid Martinsen hadde laget og framførte.
– Joiken som dere har hørt bare dukket opp på en tur i skogen. Jeg har en same som nabo, og da han fikk høre joiken min sa han klart at dette er en joik.
Arvid fremførte også en sang han skrev da hans venn Egil Gille fra Mosjøen gikk bort for en del år siden.
Kirka
Inne i kirka var landets første samiske alter på plass, og det var derfra preken på umesamisk språk skulle holdes.
– Dette samiske alteret kom til Hemnes i 2005, men ble av forskjellige grunner ikke innviet da. Det var første gang i bruk 6. februar i 2005, men innvielsen skjedde først i 2015 da Kim Astrup og Einar Bondevik foretok denne. I Drag i Tysfjord kom det også i 2015 et samisk alter på plass, og i 2017 fikk også Nidarosdomen i Trondheim et samisk alter på plass.
Harald Horgen forklarte og fortalte om de samiske symbolene på alterduken som Anne Grete Jakobsen Langseth har laget. Jørn Rivojen Langseth har laget lysestakene. Dagens preken ble for første gang holdt på det Umesamiske språket.
Han trakk også historiske tråder inn til det samiske språket, og kunne fortelle om fremmedord fra andre språk som var tatt opp i det samiske.
– At et språk beriker seg ved å ta inn fremmedord mener jeg viser en sunnhet i en hver språkutvikling. Dette er noe man ikke skal skamme seg over, sa Horgen blant annet.
Harald Horgen trakk også linjer mellom det samiske og kristendommen, hvor samiske ord og symboler kan oversettes og gjenfinnes i det kristne budskapet. Men samene levde nært og med naturen, og har alltid hatt sterk tilknytting til verdensrommet og det vi ser der. Stjerner, måne, sol går ofte igjen med symboler fra naturen.
Albertines Hus
Der holdt Harald Horgen et kåseri og viste lysbilder over emnet:
«Dialog mellom to verdensbilder. Et møte mellom den tradisjonelle runebomma og Platons hulelignelse.» Har vi i dagens moderne samfunn noe å lære av gammel samisk kultur og virkelighetsoppfatning?
For de som valgte å bruke kvelden til å være med på dette umesamiske arrangementet ble kvelden både spennende og lærerik. Sammen med kaffe og god mat gikk kvelden fort, og man kunne si at Hemnes Umesamiske Forum hadde avviklet et flott arrangment.