Jerven har herjet som aldri før i fjellene i sommer og høst. Flere hundre lam mangler, noen funnet nedgravd i bekk og myr, andre gjenstår å finne. Sauebøndene i kommunen fortviler.
Den unge bonden Ole Reidar Davidsen har gården sin på Mula, hvor Bjerka blir nærmeste tettsted. Gården ligger i idylliske omgivelser, og sammen med samboeren Maria Skaga Strøm har han en liten gutt som er få uker gammel. De siste par månedene har han derimot vært omtalt i flere aviser på grunn av alt annet enn idyll og bonderomantikk. Jerven har herjet i Vesterfjellet i sommer og høst, og Ole Reidar er bare en av flere bønder som har opplevd et tresifret besetningstap.
Tidlig nedsanking
Da Avisa Hemnes omtalte saken i midten av august var 11 av 21 kadaver dokumentert tatt av jerv. Ole Reidar fortalte da at han og kollega Kristin Vekthaug var mest berørt med tilsammen 34 tap i år. Halvannen måned senere er antallet mangedoblet.
Ole Reidar forteller hvordan det står til hos han og samboeren Maria noen få dager før oktobermåneden er over oss.
– Vi mangler rundt 30 voksne og så mangler vi alt i alt cirka 200 lam, bekrefter Ole Reidar.
Han har fått tilskudd for tidlig nedsanking og begynte med det allerede i midten av august.
– I starten krevde fylkesmannen at vi skulle ha nede 70 prosent av besetningen til 5. september. Det visste jeg var umulig så da ble det ikke til at vi søkte om tilskudd. Heldigvis lempet han litt på kravene og tok bort kravet om antall prosent. Alle vi i Vesterfjellet beitelag fikk søke om tilskudd for det vi klarte å sanke ned.
Han forklarte at det ikke var vits i at kun han sanket ned sitt, for da kom tapene til å forflytte seg til nabobesetningen.
– Vi har sanket ned siden 15. august og konsentrerte oss om området i Elsfjorden og Seljelia. Det er der de største tapene har vært, og vi fikk tømt det området ganske fort. Det gikk likevel ikke mange dager før jerven kom over hit på baklandssida og begynte å ta seg til rette her, slik at Ketil, Karl Arne og Lars Einar ble berørt, sier Ole Reidar, som kan fortelle at jerven også har hatt andre utflukter.
– Det var en periode hvor SNO (Statens naturoppsyn, red.anm) drev ganske intens jakt med hund etter jerven. Da forflyttet han seg visstnok til Drevvatnet hvor de fikk tap der i en ukes tid. Og da var det naturligvis rolig her den perioden.
Konsekvenser
Ole Reidar forteller om konsekvensene av denne sommerens jerveherjinger.
– Økonomisk er det ikke bra. Vi skulle ha sendt 100 lam mer nå. Erstatninga kommer ikke før i desember, men jeg søkte om forskudd og fikk heldigvis innvilget det. Vi kan nesten ikke sende et eneste saulam ettersom vi trenger alle til reproduksjon. Det er nesten kun værlam som går til slakt.
Situasjoner har oppstått hvor det ikke engang finnes noen støtteordninger.
– Hos voksensauene som har mistet lam tidlig i sesongen er det mye jurfeil som har kommet av jurbetennelse. Da må vi slakte ut mye mer voksensau enn normalt, for de vil jo ikke klare å produsere melk mer. Slike saker dekker heller ikke erstatningen.
Han beskriver det som en ond sirkel.
– Når vi må sende så mange voksensauer til slakt, så må vi beholde flere saulam til mordyr for å holde oppe besetningstallet. Det blir rett og slett færre slaktedyr når vi må ta ut mer livdyr, forklarer han, og nevner at å sende voksensau til slakt gir lite penger.
Livredde sauer
Akkurat nå går sauene og beiter rundt huset til Ole Reidar og Maria. Deres nyfødte sønn kom til verden midt i kaoset hjemme. Selv om starten visstnok ble tøffere enn forventet, har han kommet seg godt ut av det. Verre er det med sauene som ifølge Ole Reidar er sterkt preget av å ha blitt jaktet på i mange uker.
– Vi i beitelaget har samarbeidet om nedsankinga, men sauene er veldig urolige. De løper nærmest for livet ved den minste lyd. De er vanskelige å gjete på nå, livredd hunden og samtidig er det håpløst uten hund óg, forteller Ole Reidar.
– Vi prøver da å sanke rolig slik at sauene skal finne roen.
Han har sin egen teori på hva som har foregått i skogen.
– Jeg mistenker at det er flere jerver. Jeg vil tro det er unger inne i bildet, og jeg ser for meg at det er en mor som holder på å lære opp ungene sine.
Psykisk påkjenning
Kristin Vekthaug melder at hun har mistet 100 av 165 lam, og beskriver hvordan situasjonen har vært for henne.
– Jeg fikk 47 lam hjem fra sommerbeite på fjellet. 17 lam har jeg hatt hjemme i sommer. Jeg har funnet én død sau og mangler ennå én sau. Mange sauer har i høst kommet hjem selv, uten eller med få lam. De har også kommet gjennom skogsgjerder og vil helst rett i fjøsen. En del sauer har fått skade på jur da de har mistet lam. Mange lam er små fordi de har blitt skremt fra mor og gått sammen med andre sauer.
Hun legger ikke skjul på at det er en psykisk påkjenning for bønder å stå i en slik situasjon.
– Vi må få dyrene hjem fra beite så fort som mulig for å berge de, og det er en tidkrevende prosess. Det gjør at man legger seg om kvelden og tenker på alle som enda er på fjellet og kanskje blir tatt i løpet av natta.
Kristin forteller at hun har vært på flere sausanketurer i sommer hvor det ikke var annet enn døde dyr å finne.
– Da er føttene tunge å få med seg over fjellet. Opplevelsene på fjellet i høst vil for dyr og dyreeiere sitte i lenge. Selv om man lever av å produsere dyr for mat så betyr ikke det at man ikke er glad i dyrene sine og vil at de skal ha det best mulig, avslutter Kristin.
Skaff deg lisens
Ketil Trongmo er både sauebonde og sitter i Rovviltutvalget i Nordland Bondelag. Han mangler cirka 100 lam og håper noen får has på den skyldige.
– Det er ennå noen enkeltdyr igjen, vi sanker hver dag. Det mangler mye lam på de som kommer ned nå.
Han håper folk vil tipse hvis de finner dyr eller spor etter jerv.
– Jeg vil også oppfordre elgjegere til å gå inn på jegerregisteret og melde seg som jervejeger. Det kan fort være at de kommer over jerv og da er det greit å ha mulighet til å skyte.
Ellers håper også han på skadefellingstillatelse.
– Det er Miljødirektoratet som gir skadefellingstillatelse. Dette går utenom lisensjakta og det blir da brukt en mer aktiv framgangsmåte med for eksempel helikopter.
Bikker 500
- september bekrefter Jon Arne Leirvik på landbrukskontoret at det dagen før ble funnet to kadaver i Seljelia.
– Sist jeg tok runden var vi oppe i 443 manglende lam. Jeg er sikker på at det bikker 500 før man er ferdige. Av de er nærmere 100 kadaver funnet. I slike saker er det alltid mørketall, poengterer Leirvik.
Det kan virke som om de fleste involverte nå snakker om hvorvidt det blir satsing på å felle jerven(e) som har herjet i Vesterfjellet i sommer og høst.
– Det var jo skadefellingstillatelse fram til 9. september, hvor da lisensjakta begynte 10. Det ble da sagt at man ikke trenger skadefellingstillatelse så lenge det er lisensjakt, men hvor effektiv lisensjakta er, det er en annen sak. Jeg har snakket med fylkesmannen som vil gå videre og prøve å få tillatelse til å ta ut nettopp dette individet som har herjet her nå. Det er jo uholdbart å ha det slik.
Selv tror han det er snakk om flere individ.
– Det er nå sendt inn 6-7 avføringsprøver fra Vesterfjellet, så da får vi etterhvert svar på om de stammer fra flere individer, samt kjønn. Jeg tviler på at det er bare én. 500 lam på 2,5 måneder er jo helt…, sier Leirvik uten å fullføre setningen.