• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
Avisa-Hemnes-logo

Storkjefta, utfordrende og omtenksom!

  • Nyheter
  • Fritid
  • Debatt
  • Tips oss
Meny
  • Nyheter
  • Samfunn
  • Næring
  • Debatt
  • Hemnesfolk
  • Fritid
  • Minneord
  • E-avis
  • Kryssord
  • Gratulasjoner
    • Send inn gratulasjon
    • Se gratulasjoner
  • Avisa Hemnes Appen
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Om Avisa Hemnes
  • Annonsere?
  • Personvern
NYHETER
6 minutter lesetid

Fra pøbel til proff

Mats Grinsæth tar bilde sammen med litt av ungdommen i Korgen.
Ellen Rabliås
Publisert: 17 oktober, 2019 08:34
Oppdatert: 17 oktober, 2019 08:34
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Mats Grimsæth er bare 24 år, men hadde en utrolig livshistorie å fortelle ungdomsskolene i kommunen da han holdt sitt foredrag «Fra pøbel til proff».

Først til Korgen, så til Hemnesberget. Videre skal han sørover før han igjen skal nordover til Herøy.

– Det er travelt akkurat nå, men etterpå blir det to uker med fri, sier Mats Grimsæth i aulaen på Hemnes sentralskole like før ungdomsskolen kommer inn dørene.

Det er Mental Helse Hemnes som har huket tak i den unge mannen i forbindelse med markeringen av verdensdagen for psykisk helse. MHH har ordnet med pølser til ungdommen som kommer inn på rekke og rad. Mats har klar sin presentasjon på en storskjerm og presenterer seg som fotograf og eventyrer for salen full av forventningsfulle ungdommer.

Vanskelig skolehverdag

Han starter med å fortelle om «det umulige bildet» som han og kompisen på et tidspunkt var fast bestemt på å få til. Bilde av surfing under nordlys. Så hopper han femten år tilbake i tid.

Han forteller om en vanskelig barndom der han på skolen aldri følte seg god nok. Han passet ikke inn og oppførte seg som en pøbel for å få oppmerksomhet.

Han begynte å mobbe andre for å heve seg selv. Bak fasaden var Mats derimot ikke så høy i hatten.

– Hver dag var det hjem for å grue seg til neste skoledag. Jeg var redd for hva jeg kom til å gjøre mot andre. Hva jeg kom til å si for å være kul og passe inn.

Den var i den tiden fotointeressen dukket opp. Da han plutselig fikk tilgang på et kamera begynte han ganske snart å ta bilde av alt. Gleden var stor da han fikk være utplassert i lokalavisa i tre dager.

– Vi var egentlig ferdig klokken 16.00, men to timer senere satt jeg fortsatt der og stilte spørsmål. Det var ei lita avis, men det var utrolig stort for meg.

På vei hjem skulle Mats få et lite gjennombrudd.

– Vi får beskjed om en brannalarm som går og jeg spør om jeg får være med. Da tok jeg dette bildet, sier Mats og viser et bilde av et menneske som holder på å klatre ut av vinduet.

– Dette bilde endte opp som forsidebilde i avisa neste dag. Det var den første gangen jeg følte at jeg var noe. At jeg kunne noe.

Fallskjermlappen

Tenårene reiv og slet i Mats. Han ble tvangssendt til psykolog, noe han absolutt ikke ville. Det skulle likevel vise seg at det var der han for første gang snakket om hvordan han egentlig hadde det. Han holdt ingenting tilbake.

– Da innså jeg plutselig at jeg faktisk ikke hadde det bra.

Gjennom foredraget viser Mats stadig nye bilder, i tillegg til et par filmsnutter. Praten går fort, og etter hvert kommer forklaringen. Han synes egentlig det er kjempeskummelt å stå foran ukjente mennesker å prate. Bare tanken på å hilse på et nytt menneske kan gi Mats angst. Likevel kan Mats ramse opp en utrolig liste med ting han har oppnådd i sin unge alder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som 15-åring ble han fast frilansfotograf for Østlandsavisa. Som 16-åring ble han hyret inn på sin første jobb, å ta bilder til skoleballet. Samme året bestemte han seg for å ta fallskjermlappen, noe som måtte godkjennes av mor.

Moren til Mats var politi, og han beskriver henne mer som en «ørnemor» enn en hønemor.

– «Husk å trekk i snora, da» sa mamma, forteller Mats.

Da han var 17 år fikk han sin første seilbåt og krysset Nordsjøen. I den tiden tok Red Bull kontakt med Mats. De hadde sett bildene hans og ville prøve han som fotograf. Han endte opp med å bli Red Bull sin første faste fotograf.

Drømmen brant opp

Skolen var vanskelig for Mats. Mens de andre elevene feiret over karakter fem og seks, var han mer enn fornøyd med sine toere. Det betydde jo at han sto.

– Jeg besto videregående og kom inn i forsvaret, sier Mats før han går litt tilbake i tid igjen. Det året han var 17 skulle vise seg å være et veldig avgjørende år for han.

– Jeg var på det laveste punktet i livet, og følte meg ikke bra nok. Men jeg fikk ro i sjela i seilbåten. Det ble mitt fristed.

Mats drømte om å seile langs Norges kyst og leve ut eventyret han så for seg. Ta masse bilder. Møte folk som de er. Leve i øyeblikket. En dag gikk drømmen opp i røyk, bokstavelig talt. Seilbåten tok fyr og guttedrømmen brant opp. Han tømte sparegrisen og fikk til slutt kjøpt ny seilbåt.

Flytende kontor

I 2015 var Mats ferdig i forsvaret. Han skulle ut på eventyr med seilbåten, og kompisen hans Sondre skulle hjelpe han i gang. På jomfruturen sa det «dunk», og det skulle bli dyrt for Mats. Det viste seg at lokalbefolkningen hadde hørt om Mats sine planer, og det ble samlet inn 70.000 kroner i løpet av et døgn.

– Jeg fikk endelig mitt flytende kontor. Jeg fikk seile langs norskekysten og møte folk som jeg ellers ikke ville ha møtt.

Han utfordret seg selv til å ta kontakt med fremmede mennesker.

– Jeg ville legge fordommene til side og møte folk som de var.

I 2016 utdannet han seg til kommersiell skipper og har de siste tre årene seilt mellom Brønnøysund og Svalbard.

Han tar til slutt opp et veldig viktig tema. Selvmordstanker. Sine egne og andres.

– Hvorfor skal det være så vanskelig for unge i dag å prate om følelsene sine?

Han avslutter foredraget sitt og oppfordrer elevene til å komme og prate med han etterpå. Flere velger å gjøre det, mange av de får klemmer. Noen går ut av salen tilsynelatende uberørte av de sterke ordene til Mats Grimsæth, andre med et betydelig mer tankefullt blikk. Han fikk forresten tatt «det umulige bildet».

Du vil kanskje også lese

Ingen relaterte artikler.

Kontakt

Adresse:
Korgsjøen 5B, 8646 Korgen

Tips:
tips@avisahemnes.no

om Avisa Hemnes
Knut Martinsen
Ansvarlig redaktør
Send epost
977 97 333‬

Ellen Rabliås
Journalist
Send epost
907 29 849‬

Rune Furuhatt
Redaksjonssjef
Send epost
412 99 615

Edel Annie Tverberg
Journalist
Send epost
976 60 449‬

Avisa Hemnes er en partipolitisk uavhengig ukesavis som skal formidle nyheter i Hemnes kommune.

Personvernerklæring
Avisa Hemnes arbeider etter Vær varsom-plakatens regler for god presseskikk. Avisa Hemnes har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet.
Avisa Hemnes logo
Avisa Hemnes © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no