Et tilskudd på 600.000 kroner til stedsutvikling skaper trolig politisk hodebry. Nå må politikerne finne fram nesten en million for å fullfinansiere.
Det er fylkesrådet i Nordland fylkeskommune som har fordelt seks millioner i stedsutviklingsmidler til ulike prosjekt rundt i fylket. Hemnes kommune får 600.000 kroner til et prosjekt på Hemnesberget.
– Tiltaket vil bidra til et attraktivt offentlig uterom som er universelt utformet så langt det er mulig. Uterommet, som befolkningen skal nyte godt av hele året, kan også benyttes som kulturarena, sier fylkesråd for samferdsel Svein Eggesvik (Sp).
Eggesvik forteller at Hemnesberget egentlig faller utenfor kriteriene for geografisk plassering i Strategi for stedsutvikling, siden der verken er regionsenter eller administrativt sentrum i kommunen.
Historisk knutepunkt
– Samtidig har Hemnesberget en tydelig identitet knyttet til stedets historiske posisjon som knutepunkt for transport, handel og kultur på Helgeland. Det arrangeres to årlige festivaler som bidrar til å gi stedet en regional betydning. Dette har bidratt til at vi likevel har prioritert Hemnesberget når stedsutviklingsmidlene deles ut for 2019, sier Eggesvik.
Gjennom tilskuddsordningen for stedsutvikling ønsker Nordland fylkeskommune å bidra til at byer og tettsteder styrker sin attraktivitet for befolkning, bedrifter og tilreisende gjennom opparbeiding av velfungerende og trivselsfremmende offentlige uterom. Attraktive uterom som er tilrettelagt for alle, er arenaer for opplevelse av fellesskap og stedsidentitet, og gir gode rammebetingelser for en sentrumsutvikling med handel, kultur og service.
Eggesvik forteller at prosjektenes samlede søknadssum var på 24 millioner, og at tilskuddssummen utgjør ca. 16 prosent av kostnadene.
For Hemnes kommune betyr dette at prosjektet som ble behandlet i et ekstraordinært formannskapsmøte i februar må behandles på nytt. Prosjektet Samvirkelagsbakken har en total kostnadsramme på 3 millioner, og det var forutsatt 50 prosent støtte fra fylkeskommunen. Samtidig vedtok formannskapet å bevilge 500.000 kroner som kommunal andel, samt omfordele et beløp på 125.800 som var avsatt til grøntanlegg over til prosjektet slik at kommunens andel blir 625.800 kroner. De resterende 870.000 er forutsatt dekket gjennom egeninnsats eller dugnad.
Dette betyr at prosjektet nå mangler 900.000 kroner for å kunne realiseres.
Flere prosjekt
I torsdagens (5. september) kommunestyremøte skal politikerne behandle støtte til et annet prosjekt på Hemnesberget, Lapphella Kulturarena. Det er Lapphellas Venner som står som eier og byggherre. Det skal blant annet bygges en utendørs scene i tilknytning til kommunens pumpestasjon, og det er gjort plass for offentlig toalett.
Dette prosjektet har en kostnadsramme på 3,5 millioner, og har fått støtte fra eksterne aktører med 2,34 millioner. Det er stipulert med dugnadsinnsats verdsatt til drøyt 500.000 kroner, mens det forventes tilskudd fra Norsk Musikkråd og Nordland fylkeskommune med henholdsvis 150.000 og 200.000. I finansieringsplanen er det ført opp et tilskudd fra Hemnes kommune med 600.000 kroner, og det er denne søknaden kommunestyret nå skal behandle.
Seksdoblet
I rådmannens innstilling er det foreslått et tilskudd på 100.000 kroner, men da formannskapet behandlet saken i forrige uke valgte de å seksdoble rådmannens forslag opp til det omsøkte beløpet på 600.000 kroner.
Ettersom kommunen er inne i en tøff spareprosess er det begrenset med midler å finne til slike formål. Løsningen for begge disse prosjektene har derfor vært å hente penger fra fondet som ble opprettet etter at kommunen inngikk avtale med Statkraft i forbindelse med utbyggingen av Nedre Røssåga kraftstasjon. Dette fondet var i utgangspunktet på 5 millioner etter at 1,5 millioner ble øremerket industriområde på Bjerka. Ved årets start var det drøyt 3 millioner igjen.
Om kommunestyret vedtar formannskapets innstilling vil fondet være redusert til 1,8 millioner, før en sak om eventuell økt støtte til Samvirkelagsbakken behandles.