Hemnes Mannskor fyller 75 år i dag, torsdag 19. september, og jubileums-sesongen har koret avsatt tid til både en trivelig langtur og en kommende jubileumskonsert.
Koret har allerede gjort unna første del av sin planlagte markering. Nylig var Hemnes Mannskor på en påkostet tur til Kraków, der respektive damer/fruer til medlemmene også fikk være med. En tradisjon koret har hatt så langt tilbake som korets eldste medlemmer kan huske. Jubileumsturen gikk til Krakow 4.- til 8. september.
Reisefølget fra Hemnes fikk bruke mye av tiden i Kraków fritt etter eget forgodtbefinnende, mens et par felles opplegg var planlagt og bestilt gjennom reiseoperatøren på forhånd. Blant annet en guidet fottur gjennom gamlebyen. Med litt over 30 personer i reisefølget ble dette antallet fordelt på to svensktalende guider som etter beste evne formidlet historisk kunnskap om eldgamle kirker og andre bygninger mens de vandret på historisk grunn. Godt bevart og et imponerende syn for enkle hemnesværinger.
Etter endt rundtur samlet de to guidene sine «passasjerer» på en uterestaurant, slik at væskebalansen kunne stabiliseres etter en varm byvandring i stekende sol.
Sang med forviklinger
Da tørsten var sånn høvelig slukket ville gutta i Hemnes Mannskor gjerne skape litt stemning med noen friske takter mannskorsang, og stilte seg opp rett utenfor de mange andre kafegjestene. Dirigent Bjørn Fjeldavli ga tonen og koret la i vei så det klang i de eldgamle murveggene rundt den åpne plassen. Da kom en uniformert vakt i lett «trav» bort til en forfjamset dirigent. Her skulle det så visst ikke skapes noen hyggelig stemning med lystig korsang. Sånt var strengt forbudt på det historiske området. Det ble full stopp i sangen, og et skuffet publikum buet høylydt for at de ble snytt for underholdningen. Slukøret måtte de jubilerende koristene vandre derfra med et uforløst ønske om å gi god og firstemt lyd fra seg i Kraków. Men ikke lenge etterpå tok de oppstilling i ei travel gate utenfor hellig grunn, og der var det bare lutter smil å glede å hente fra omgivelsene av korsangen fra Hemnes.
Singin’ in the rain
Mer korsang ble det også på Jubileumsmiddagen til Hemnes Mannskor. Den var forhåndsbestilt en skikkelig tre-retters på en spenstig restaurant inne i Gamlebyen. Dit gikk sangerne og deres damer i den eneste regnbygen under hele oppholdet i Kraków, uten at det la en demper på stemningen. Med lånte paraplyer på hotellet man bodde gikk det fint, selv om spaserturen var på omlag 20 minutter. Der, på den utvalgte restauranten, viste det seg at et stort blandakor fra Egersund også var gjester. Underveis på kvelden sang korene flere sanger for hverandre, og aller flottest ble det da mange av mennene i blandakoret fra Egersund viste seg også å ha fartstid i Egersund Mannskor. Norges største mannskor med opp mot 100 medlemmer. Mange av dem slo seg sammen med hemnesværingene og sang «Sangerhilsen» så lokalet dirret i vellyd.
Det ble rikelig tid til «alenetid» for reisefølget fra Hemnes. Kraków er en by med utrolig mange severdigheter, så det var naturligvis ikke vanskelig å få tiden til å gå. Noe av tiden gikk med til å studere et imponerende utvalg av salgsboder på diverse markeder på og rundt markedsplassen i gamlebyen. For damer med sort belte i shopping er Kraków det reneste skattkammer. Der er det markeder med et ubeskrivelig mylder av salgsboder og butikker, og der fristes det med et utrolig vareutvalg. Kanskje mest myntet på damer? Pelser, skinnkåper, vesker, sekker, strikketøy, hekling, for ikke å snakke om alt av smykker og edelstener, sjokolade laget som verktøy/redskaper, treprodukter og smijerns-artikler. Om man ikke syntes de mange små salgsbodene var nok, kunne man ta turen innom det som påstås å være Europas største kjøpesenter; Galeria Krakowska.
Sightseeing
Å være i Kraków uten å ha avlagt de verdensberømte saltgruvene et besøk går ikke. – I følge Wikipedia er Saltgruven Wieliczka en av verdens eldste og mest kjente saltgruver. Den befinner seg i byen Wieliczka ved Kraków i Polen, og ble skrevet inn som en av de 12 aller første objekter på UNESCOS liste over verdens kulturarv i 1978. Den benevnes ofte som et av verdens uskrevne underverker.
En slik severdighet kunne ikke hemnesværingene dra fra Kraków uten å ha besøkt, derfor ble man raskt enig i å la guidene koret hadde på byvandringen organisere et opplegg for de som ville være med. Noen hadde vært i gruvene før, så de avsto. Men litt over 20 ønsket seg dit, og buss bestilt.
Det ble en fantastisk opplevelse. Riktignok mye venting og trasking i hundrevis trappetrinn og endeløse tunneler. Med en plugg i øret og engelsktalende guide, ble den mange hundre år gamle historien om den eventyrlige gruvedriften formidlet til gruppen fra Hemnes. Og et ukjent antall av andre grupper var samtidig på plass i gruvegangene og hallene de timene turistene fra Hemnes tilbrakte der. Alt sammen vel organisert med guider og mange slags språk. Saltgruvene er desidert den største turistattraksjonen i Polen, med over en million besøkende i året. Bare 1 prosent av alle ganger og haller er tilgjengelig for publikum.
Det var en fornøyd gjeng som etter fire dager i Kraków kunne reise hjem med et vell av inntrykk og opplevelser. Nå blir det full fokus på jubileumskonserten, med gjeste-kor, gjeste-solist og andre gode krefter som temmelig sikkert vil skape god stemning i Hemnes kirke søndag 17. november.