For andre år på rad arrangeres «Årets viktigste frokost» på Hasvo. Daglig leder Jan Arnold Holmstrand forteller at fjorårets frokost har gitt resultater.
Det er i samarbeid med ASVL (Arbeidssamvirkenes landsforening) at Hasvo arrangerer frokosten som setter søkelys på at bare 15 prosent av utviklingshemmede i Nordland har en jobb å gå til etter endt skolegang.
Framskritt
– I fjor var tema for Årets viktigste frokost mangelen på varig tilrettelagte arbeidsplasser, kanskje ikke så aktuelt for Hemnes kommune, men mange plasser i landet har de ikke et tilbud som Hasvo. Særlig i byene er det lange ventelister for å få en varig tilrettelagt arbeidsplass, sier daglig leder Jan Arnold Holmstrand.
Likevel kunne han fortelle om store framskritt i resten av landet.
– Vi så at det å sette fokus på problemet over hele landet ga stor oppmerksomhet og det har da aldri før blitt bevilget så mange varig tilrettelagte arbeidsplasser som i 2019. 1.000 nye plasser ble det til slutt i revidert statsbudsjett så Vekst og Attføringsbedriftene føler at vi ble hørt.
Utfordrer lokalpolitikere
Hasvo samarbeider med videregående skoler i distriktet, og jobber for å få til en god overgang for elever som vurderes å ha behov for en varig tilrettelagt arbeidsplass.
– Gradvis arbeidspraksis hos oss, som gjør at overgangen blir trygg, eleven er kvalifisert til aktuelle arbeidsoppgaver hos oss og opplever mestring når de begynner i jobb, sier Holmstrand.
I år ønsket Hasvo å fremme budskapet «100 prosent jobbgaranti for utviklingshemmede som kan og vil jobbe etter endt skolegang». Samtlige parti var representert under frokosten.
– Vi håper at våre lokalpolitikere skal ta kravet med seg til sine respektive partiorganisasjoner, og at det blir en langsiktig strategi for å bygge opp politisk støtte for kravet.
Forskning
Jan Arnold Holmstrand forteller at det før har vært stort fokus på hvor kostbart tiltaket varig tilrettelagt arbeid var for NAV, og hvor liten effekt det har hatt i forhold til overgang til ordinært arbeid.
– Nå er det heldigvis kommet presiseringer i forhold til det. VTA er ikke et arbeidsmarkedstiltak med hovedmål om overgang til ordinært arbeid, men som navnet sier: et varig tilrettelagt arbeidstilbud.
Med fokus på kostnadene tiltaket har, er det de siste årene gjort en del forskning på VTA tiltaket.
– Det er ikke tvil om at resultatene fra forskningen har gjort at det når er større aksept for å øke antall VTA-plasser. Tiltaket har god kvalitet. Positive sider ved tiltaket som trekkes frem er blant annet det å ha et meningsfylt innhold i hverdagen, oppleve å være til nytte, få benyttet sine ressurser, evner og ferdigheter og å bli inkludert i et sosialt fellesskap.