I antall hester er Stall Reinåmo den største stallen på Helgeland og tilbudene er mange. Både barn og voksne har mulighet til å komme innom på kurs og rideleir.
I sommer har Stall Reinåmo hatt stor suksess med rideleir. 19 Jenter deltok og fikk være med på mange hesterelaterte aktiviteter. Det hele ble avsluttet med en foreldreavslutning hvor jentene fikk vise seg fram på banen.
Drømmer om ridehall
John og Lise Gylseth har det travelt klokken 12 en solfylt fredag. Foreldrene har begynt å dukke opp, og jentene gjør seg klare for banehopping.
– Det er veldig spente barn her nå og jeg har greid å overtale alle til å være med på noe, sier Lise.
Hun forteller at det er folk fra både Bodø, Sandnessjøen, Mosjøen og Hattfjelldalen, i tillegg til noen lokale.
– Vi har ganske stort hus, så alle har overnattet inne hos oss.
Aktivitetene har vært mange, og været har vært fint.
– Vi har vært på tur, badet, hatt ordinært sprang- og dressurkurs, grilling og stallarbeid.
Elleve av jentene har med egne hester, men ifølge Lise har de mer en nok til låns.
– Vi har ansvar for 40 hester her nå, men vi håper å utvide driften og få bygd ridehall.
Lise beveger seg ut på banen, hvor en rekke hinder står klare. Den første jenta er klar for å vise foreldrene det hun har øvd på. Lise har med seg et par assistenter som stiller inn hindrene til riktig høyde. Jenta og hesten jobber godt sammen, selv om enkelte av hindrene blir revet. Uansett mottar de en sløyfe etter fullføring.
Imens forteller John Gylseth litt om driften.
– Vi har rideskole her for både ridning og kjøring, og det kan være kurs eller enkelttimer. Det er kun på svarteste vinteren at det ikke er kurs og vi drømmer derfor om en ridehall.
Stall Reinåmo tilbyr også egne kurs for voksne, noe John forteller at ikke alle har.
– Det er ikke så gøy å måtte dra på kurs sammen med en gjeng hestejenter hvis man som godt voksen har lyst til å prøve dette.
Nervepirrende øyeblikk
Et stykke unna stallen går en håndfull føll, født i mai-juni. Stall Reinåmo har startet avlsstasjon i samarbeid med veterinær Julie Røli, der de kan tilby naturlig bedekking med sin kårede avlshingst Bariole Magique, samt insiminering.
– Vi har bedekt mange hopper og har syv åringshingster på beite nå. Totalt i år har vi tatt imot fire føll.
Lise har drevet sitt eget firma siden 2014 hvor hun tilbyr hovslagertjenester. Hun har mer enn 20 års erfaring/praksis fra hestehold og trening og konkurranser med hest, og er sertifisert kjørebanebygger.
På banen er det stadig en ny hest og rytter på plass. Ei av jentene kommer helt fra Valnesfjorden, og rir på en høy og elegant hest. I starten går det greit, og de kommer seg greit over hindrene. Et dramatisk øyeblikk oppstår når hest og rytter tilsynelatende ikke er enig om hvilken vei de skal. Jenta detter av og snurrer rundt noen ganger før gjerdet stopper henne.
– Det går bra! sier hun og reiser seg med det samme.
Hun setter seg opp på hesten igjen og fullfører løpet.
En bekymret far og mor står klar til å møte henne og spør om og om igjen om det går bra med henne.
– Det går bra, jeg har jo falt av flere ganger før. Jeg tåler da en støyt, sier hun med en litt oppgitt tone i stemmen sin, som hinter om at hun syns foreldrene overreagerer.
Hun beveger seg videre og forteller ivrig til sine venner at hun falt av hesten. Det kan virke som om hun satt igjen med en spennende opplevelse, heller enn en skremmende en.
Fokus
Lea Valberg (12) fra Hemnesberget er en av de som snart skal til pers. Ifølge Lise er Lea stadig vekk innom Stall Reinåmo.
– Det er veldig artig med rideleir og jeg gleder meg allerede til neste år. Det beste var kanskje å få hoppe, eller når jeg red barbak på en Shetlandsponni som heter Titan.
Lea forteller at de har en Dølahest på beite på Stall Reinåmo.
– Han heter Stormvind, men han er litt halt så jeg kan ikke ri han nå. Neste år skal jeg kanskje ta han med meg.
Hun deler sitt viktigste tips før hun drar ut på banen.
– Det er viktig å alltid fokusere på hvor du skal.
Hedda Sandnes er datteren på gården og er tilsynelatende hestejente tvers igjennom. Hun legger lista, det vil si hindrene, betydelig høyere enn de fleste andre den dagen. Hun tar først noen runder med øving på en annen bane, før hun gjør seg klar til å prestere for de oppmøtte foreldrene. For en journalist som er blottet for erfaring med hest er prestasjonen meget imponerende.
Leir for voksne
Mens John har et øye på den provisoriske kiosken som tilbyr vafler og is, forteller han at også voksne har mulighet til å komme dit på leir.
– Vi tilbyr helgeleir for voksne, hvor de kan få hjelp hvis de trenger det, instruksjon eller bare være sammen med andre med hest.
Han sier også at de driver med temming og innkjøring av hester.
– Det er ikke så mange som tilbyr det, poengterer han.