Den siste uka har det ikke vært drift på Korgen Vertshus, fredag ble det åpnet konkurs. Dermed står Korgen uten et serveringssted.
Regnskapstallene viser at etter noen gode år snudde det brått i 2017. Det endte med et underskudd på 1,1 million, og i 2018 fortsatte pengene å renne ut. Da endte det med 838.000 i minus, den solide egenkapitalen fra 2016 på nesten 1,9 millioner var plutselig forduftet.
Daglig leder og styreleder i Korgen Vertshus, Snorre Kristiansen, forteller at det var bedriften selv som meldte oppbud.
Inntektene har svingt kraftig, i 2016 som endte med et solid overskudd omsatte de for 11,7 millioner, året etter var dette redusert til 7,7 millioner mens omsetningstallene for 2018 endte på 5,8 millioner, altså en halvering på to år.
Tar selvkritikk
– Vi hadde en kontrakt med leveranser av måltider og overnatting til Hæhre i forbindelse med at de bygde ny E6. Det siste halve året de var her tapte vi mye penger på kontrakten ettersom vi fortsatt hadde forpliktelser på å leie lokaler som da sto tomme. Vi hadde gjort en for dårlig jobb med kontrakten så ikke de store endringene som ville komme mot slutten med sterkt redusert bemanning og dermed behov, forteller Kristiansen.
Bedriften tapte også mye penger på et annet prosjekt.
– Vi drev for en del år siden en pub på Rognan. Vi avsluttet denne, men sto i en langtidskontrakt på leie. Løsningen ble å leie ut videre, men bedriften betalte ikke regningene endte opp med å slå seg konkurs. Dermed endte det med at vi måtte betale, det ble et stort og uventet tap for oss, sier han.
Snuoperasjon
Kristiansen forteller at de det siste året har jobbet intenst for å snu skuta og tilpasse driften den nye situasjonen.
– I fjor høst begynte vi å se på tiltak for å øke omsetningen eller redusere kostnadene. Samtidig har markedet endret seg, selv om vi kjører arrangement i helgene er det færre som går ut. Vi har hatt band som har spilt for billettinntektene, men når det kommer bare 20-30 personer er det få band som tar seg bryet.
(artikkelen fortsetter under bildet)
– Vi trodde allikevel vi skulle greie det, men når tallene for sommeren viste svikt ble vi nødt til å ta konsekvensene. Om kreditorene kunne vente 2-3 år på betaling skulle vi greid det, men moms og skatt må betales på forfall – sånn er det bare.
Han forteller at det er spesielt på overnatting av svikten har blitt merkbar i forhold til forventningene.
– Vi har flotte og nyoppussede rom som vi har vært stolte av. Vi ble for sen med å få markedsført dette, og effekten av de tiltakene vi har gjort vil ikke komme før neste sesong.
Selv om de tapte masse penger i slutten mener Kristiansen det er mulig å få til drift med riktig konsept i framtiden.
– Vi var midt inne i en omstilling som jeg tror vi ville lykkes med om vi ikke hadde greid å starte den litt tidligere. En framtidig drift må ta hensyn til markedet, det gjelder både varetilbud, åpningstider og bemanning.
Han skisserer en driftsmodell som er litt tilbake til basisen fra den driften de hadde med mange middagsgjester fra Hæhre.
– Jeg må innrømme at det frister mer å lage god mat med skreddersøm enn å lage buffeter som fylles opp. Vi må kanskje endre både på meny og konsept, om vi lykkes med å få lov til å leie en gang til, sier en håpefull Kristiansen.
Vil søke som leietaker
– Du ser altså for deg å forsøke igjen?
– Ja, vi er noen som har satt oss ned og snakket om det. Vi var kommet så langt i planene om hvordan dette bør gjøres, vi har vurdert og analysert og mener vi skal få det til. Det vil bety en drift der vi selvsagt har «dagens», men også der vi har en meny som ligger på bordene istedenfor på ei stor tavle. Den kan vi tilpasse, men tanken er å ha både sunne retter som mange i dag etterspør, retter med utenlandsk opphav, dagens trender eller tradisjonelle ting. Dermed kan kundene sitte rolig og planlegge hva de ønsker, sier han, og viser til Egon-kjeden som et eksempel på en slik løsning.
– Du har drevet lenge i bransjen, hvorfor har ting endret seg så mye?
– Vi ser at det blir stadig færre unge mellom 18 og 35 som går ut, vi har ikke nådd dem like godt som før. En annen ting er at når åpningstidene gradvis ble lengre og lengre så økte ikke omsetningen, heller tvert imot. På 80-tallet stengte man gjerne klokken 23 eller 24, etter hvert ble det 02.00. Bransjen lider litt av dette nattklubbsyndromet. Folk som før kom ut i 8-9-tiden kommer nå ut langt over midnatt. Vi får høyere personalkostnader og lavere omsetning, det er dårlig byttehandel.
Motivert
– Det er tydeligvis en vanskelig bransje, og enda vanskeligere på et lite sted. Er du motivert til å gyve løs fra start igjen?
– Ja, jeg er faktisk det. Jeg mener vi var så godt i gang, vi hadde planlagt hvordan vi ville gjøre det. Det å gå tilbake til å lage god mat og satse på service med et konsept vi har lyst til å gjennomføre, ja da er jeg motivert.
Han er allikevel klar på at det fortsatt skal være plass for de gode, gamle tingene.
– Vi kommer til å ha arrangement tilpasset til ulike brukergrupper. Det betyr pubkvelder, quizkvelder, matkvelder og kulturkvelder – men også kvelder med skreddersøm for de mellom 18 og 35, rett og slett de morsomme vertshuskveldene, avslutter Snorre Kristiansen, som altså har bestemt seg for å søke om ny leiekontrakt.
Hvem som blir leietaker og ny driver i lokalene vil trolig bli bestemt i løpet av september.