Et etterlengtet sanitærbygg ble høytidelig åpnet med ordfører, prolog og hyllestsang ved Inderdalen Gård, øverst i Bryggfjelldalen.
Prosjektet er en del av et besøksforvaltningsprosjekt for Okstindane, der innfallsportene til området får sårt tiltrengt opprustning. Selv om sanitærbygget har fått offentlig støtte har det ikke vært mulig å realisere uten både stor velvilje og ikke minst dugnadsinnsats fra grunneier Arild Inderdal og en rekke andre personer.
Skikkelig service
Sanitærbygget inneholder to rom som begge har toalett og dusj, dermed kan fjellvandrere i framtiden lette seg på flere vis ved anlegget. Lett og varmt sommerregn hindret ikke en stor folkemasse fra turen til Inderdalen i forbindelse med åpningen.
Ordfører Christine Trones foretok den offisielle snorklippingen og snakket varmt om prosjektet.
– Okstindanmassivet med Nord-Norges største fjell Oksskolten er ikke bare en skatt for oss i Hemnes, det er en skatt for hele regionen, og også en nasjonal skatt.
Hun trakk fram at Okstindan ligger og lokker og lurer, og trekker til seg stadig flere besøkende.
– Vi her i Hemnes forvalter et fjellmassiv for en hel region. Her i frå Innerdalen er det ikke få som besøker området, ikke bare for Okstindan sin del, men rett og slett fordi det er så vakkert og flott et terreng å gå i. Man kan gå kort og man kan gå langt.
Vil unngå skrekkbilder
Hun kom inn på det økte presset som oppleves fra turgåere fra både fjern og nær.
– Over tid har man erfart at det melder seg et behov for tilrettelegging for de som kommer på besøk. Det er også viktig å tenke på at tilretteleggingen er viktig ikke bare for de besøkende, men også for de som bor der alle de veifarende kommer. Vi har sett skrekkbilder fra for eksempel Lofoten, der man ikke har tilrettelagt i tilstrekkelig grad, og resultat blir trist både for de som bor og de som er gjester.
Trones fortalte om besøksforvaltningsprosjektet som Hemnes kommune tok initiativ til, et prosjekt som blant annet har vært med på å delfinansiere servicebygget og trakk fram velviljen de har møtt fra grunneieren.
– Det er verdt å merke seg at driften her oppe skjer gjennom en forening, foreningen Inderdalen Gård, som har som formål å ta vare på bygninger og historie knyttet til gården. Alt de tar inn av inntekter setter de tilbake i formidlingen av kultur og naturskatten som gården representerer, fortalte ordføreren, og la til at kommunen har gitt et tilskudd på 200.000 til prosjektet samt inngått en driftsavtale med et årlig tilskudd til driften.
Etter snorklippingen ble det musikk og prolog, se videoen her.
(Artikkelen fortsetter under videoen)
Ann Synnøve Albertsen og Oskar Inderdal er verter ved Inderdalen Gård. Ann Synnøve holdt en takketale der hun dro fram mange av de som har bidratt med stort og smått for å realisere bygget.
Bygningen er tilpasset den øvrige bygningsmassen ved gården, og dermed har det ikke bare vært å handle ordinære artikler eller velge standard byggeskikk. Både materialvalg, utforming og innredning er nøye planlagt til minste detalj, bygget er rett og slett en liten attraksjon i seg selv.
(Saken fortsetter under kartet)
Ikke talt timer
Grunneier Arild Inderdal har også bidratt med svært mange arbeidstimer for å få ferdig bygget, men han har ikke regnet på hvor mange.
– Nei, det har vært slik at vi har jobbet når det har vært tid, og ingenting har blitt notert ned.
Han forteller at den innvendige grunnflaten er på 18 kvm, men det inkluderer altså ikke den utvendige platten som har tak over og etter hvert vil få bord og benker.
– Vi har brukt veldig lang tid på dette, så nær sagt, flere år fra vi gjorde grunnarbeidet og støypte veggene som vender inn mot bakken og til det nå står ferdig, forteller Arild Inderdal.
Heller ikke Oskar Inderdal har hatt timetelleren på. Han forteller at bygget i utgangspunktet skal stå åpnet hele tiden.
– Vi må vel se litt etter hvert om det går greit, men vi håper det skal bli slik.
– Det er vel driftsutgifter på dette med strøm, renhold, renovasjon og vedlikehold, hvordan kan brukerne betale for seg?
– Vi har snakket litt om å lage en mulighet for en kasse de kan putte penger på, og vi har jo også Vipps nå, sier Oskar mens folk smyger seg forbi, beundrer og fotograferer.
Innfallsporten til Okstindane fra Bryggfjelldalen har fått et signalbygg som tilbyr dusj og toalett, det vil nok trekke mange skuelystne også.
Siv Bårdsen fra Hemnes Turistforening fortalte at foreningen snart skal ha klart en reoppmerket tursti fra Inderdal Gård gjennom Sjurfinnheimen og til Gråfjellhytta.