Ferien er over, i alle fall i avisa. Tre uker går usedvanlig kjapt, og nytt i år var at med en nettavis så kan vi produsere saker selv om det er noen uker med papirferie.
Vi er inne i det som populært kalles agurktid for mediene. Norge har hvilepuls, du kan telle antall biler foran rådhusene på en hånd og politikerne har flere måneder til neste politiske møte. Dermed preges nyhetsbildet av mindre ting som må skapes litt større, en øvelse som noen ganger kan føre til at små men viktige ting løftes fram fra skyggene.
Den siste uka har spesielt temperaturene fått mye fokus. Helgeland har fått temperaturrekord både for natt og dag, selv om noen «søringer» underslo Laksforsens tangering. «Det lå for langt mot nord», som en tilbakelent person kommenterte.
Noen slike dager er ofte nok til å lade batteriene foran litt kaldere og mørkere dager framover, men baksiden av medaljen er hvorfor det settes værrekorder over hele verden. Klimaskeptikerne hevder med rette at det har vært både varmt og kaldt tidligere, og mener endringene vi opplever ikke er menneskeskapte. Det finnes forskere med ulike meninger, men et ekstremt flertall av dem er klar på at det er vår levemåte som er hovedårsaken til ekstremværet, både med temperaturer og uvær.
Dette har vært klart ganske lenge, men politikerne har brukt lang tid på å komme i gang med det grønne skiftet. Det er spesielt vi som bor i land med høy velferd som er de største syndere, men samtidig har ressurser for å ta størst løft. Noen dekker seg bak at vi i lille Norge ikke utgjør stort, derfor skal vi ikke gå foran men heller dilte etter.
Det er korrekt at vi i prosent ikke utgjør stort, men som lokomotiv kan vi utgjør svært mye. Kostnadene dette medfører kommer til å skape teknologi som kan bli morgendagens «oljeeventyr».
Heldigvis er det de unge i dag som er mest ivrige på å starte prosessen. Det er de som kommer til å måtte betale den høyeste prisen, ta de største kuttene, foreta de største endringene i levesett. På den andre siden så kan ny teknologi endre mye i framtiden. Skal vi lykkes kan vi ikke tviholde på gamle løsninger, teknologi og valg, det gjelder deg og meg – ikke bare beslutningstakerne.