For et par generasjoner sia var det smie på annenhver gard, og folk smidde det de trengte til eget bruk. I våre dager får en det meste av redskaper på Jula og Biltema, så smiene er forfalt og smeder er en utdøende rase.
Mens ungdommen for det meste velger utdanning innen yrker der det er lett å få seg jobb, går Johannes Bonsaksen mot strømmen. Etter to år på TIP på Mo , søkte han seg inn på smedlinja på Hjerleid videregående på Dovre, Der har han fått lære seg smedyrket fra grunnen. På årets kamkakefestival fyrte han opp essa og viste kunstene sine til glede for publikum.
– Vi spør hva som fikk han til å velge smedfaget?
– Jeg gikk to år på yrkesfag for å bli industrimekaniker. Der prøvde jeg for første gang å smi, og etter andre hammerslaget var jeg solgt. Da kjente jeg at jeg hadde lyst til å lære meg å forme metall, og dermed ble det sendt søknad til Hjerleid. En annen ting som inspirerte meg, var en film hvor noen dverger drev og smidde.
– Hva slags skole er Hjerleid?
– Hjerleid er ei videregående skole med linjer for gammelt kulturhåndtverk, slik som treskjæring, lafting og smiing.
– Er det mange som tar utdanning som smed?
– I mitt kull var vi 16. Det var bl. a. ei som var 54 år og hadde vært kontordame , og en pensjonert politimann på 64 år. Den som kom lengst nordfra, var fra Troms.
Spisskompetanse
Johannes forteller videre at det første de lærte på smedlinja, var å fyre opp essa. Neste steg var å lære å smi spisser. Ifølge Johannes er det ikke så enkelt som en skulle tro.
Så ble det smiing av forskjellige typer kroker. Som prosjektarbeid valgte han å smi urtekniv.
– Hva smidde dere ellers?
– Det ble etter hvert ganske mange ting: Hammer, meisel, kjørner, tenger, øks, ljå naver (gammel type bor), lås med nøkkel, dørbanker, lysestake og noen ting til. Av kunstsmiing prøvde vi blant annet på å smi låvehengsler
#Smiverktøy og musikkinstrument.
En allsidig smed trenger en god del forskjellig hjelpeverktøy. Det er med tydelig stolthet den unge smeden viser fram fire forskjellige selvproduserte smihammere. Imponerende er også munnharpa som han har smidd, og like imponerende er tonen når han demonstrerer den.
Smedgener
Under samtalen kommer det fram at to av oldefedrene til Johannes var smeder. Artur, som bodde i Kongsdalen, smidde både båtshaker og børsepiper. Oldefar Berner hadde smie i Korgen og livnærte seg som smed til han begynte å arbeide i gruva i Bleikvasslia. Kan hende har han fått noen smedgener fra disse to karene.
– Hva slags planer har du for framtida?
– Jeg har et håp om å få lærlingjobb som smed, men det kan bli vanskelig. Det finnes bare 12 lærlingeplasser i hele Norge, og det er hard konkurranse om disse
Vi ønsker den sympatiske smeden lykke til, og håper det ordner seg med jobb. På avisahemnes.wpengine.com kan du også se video fra Kamkakfestivalen.