I Hemnes var det 27 arbeidssøkende personer helt uten arbeid i juli, det utgjør 1,3 prosent av arbeidsstyrken og er 11 færre enn i fjor på samme tid.
I juli 2019 er det 2.359 helt ledige i Nordland, noe som tilsvarer en arbeidsledighet på 1,9 prosent. Det er 128 færre helt ledige enn på samme tid i fjor, en nedgang på 5,0 prosent. Bruttoledigheten, som i tillegg inkluderer arbeidssøkere som deltar på arbeidsrettede tiltak, var på 2.761. Dette tilsvarer 2,2 prosent av arbeidsstyrken.
Disse tallene framkommer i en pressemelding fra NAV Nordland.
I landet sett under ett er antall helt ledige på 66.337 personer i juli. Dette er en nedgang på 6,0 prosent fra samme måned i fjor, og ledigheten ved utgangen av juli tilsvarer 2,4 prosent av arbeidsstyrken.
– Nordland har fjerde laveste ledighet av alle fylkene. Den lave ledigheten er med på å forsterke virksomhetenes utfordringer med å skaffe nok og riktig arbeidskraft, sier avdelingsdirektør i NAV Petter Bugge Richardsen. – Samtidig har vi en gruppe som står lenger fra arbeidsmarkedet og dagens situasjon gir disse større mulighet for å komme i jobb. NAV prioriterer samarbeid med arbeidsgiverne for å få flere inkludert i arbeidslivet.
Artikkelen fortsetter under grafikken
Ny jobb eller rekruttere?
I mai lanserte NAV Arbeidsplassen.no, en nettside som gir bedre mulighet for jobbsøkere å orientere seg i arbeidsmarkedet, samt for arbeidsgivere å finne aktuelle jobbsøkere. Her finner du din neste jobb eller din neste medarbeider.
I Nordland finner vi nå flest helt ledige med bakgrunn fra industriarbeid (322), butikk- og salgsarbeid (266) og bygg og anlegg (220).
Størst økning i antall ledige fra juli i fjor finner vi innenfor butikk- og salgsarbeid, som har 31 flere helt ledige, en økning på 13 prosent.
Kjønn og ledighet
I juli er det totalt 1 065 helt arbeidsledige kvinner, en ledighetsprosent på 1,8. Dette er 26 færre personer enn i fjor. Det er totalt 1 294 helt arbeidsledige menn som gir en ledighetsprosent på 2,0. Det er en nedgang på 102 personer sammenlignet med samme måned i fjor.
Aldersgruppene som har høyest ledighet i prosent av arbeidsstyrken er 20-24 år med ledighet på 2,9 prosent og 30-39 år med 2,7 prosent ledighet. Blant de yngste (19 år og under) er ledigheten på 1,5 prosent.
Antall registrerte langtidsledige (helt ledig i mer enn 26 uker) er i juli på 553 personer. Det er en økning på 27 personer fra i fjor på samme tid.
Denne måneden er det registrert 1 806 korttidsledige i Nordland (helt ledig i mindre enn 26 uker). Det er 155 færre personer enn i samme måned i fjor.
26 kommuner med 2,0 prosent eller lavere
Laveste ledighet ved utgangen av juli finner vi i kommunene Vevelstad, Hattfjelldal og Dønna. Hele 26 av fylkets kommuner har ledighet på 2,0 prosent eller lavere.
Høyest ledighet finner vi i Værøy kommune med 7,4 prosent.
I de større bykommunene har Bodø en ledighet på 1,5 prosent, Rana 1,9 prosent, Narvik 2,1 og Vefsn 1,2 prosent.
Arbeidssøkere på tiltak
Totalt er det 402 personer som er registrert som arbeidssøkere på tiltak i Nordland i juli. Dette er 54 færre enn på samme tid i fjor. Det er 0,3 prosent av arbeidsstyrken i Nordland som er på et arbeidsmarkedstiltak.
Ved utgangen av juli er det totalt 88 helt og delvis ledige permitterte i Nordland. Dette er 107 færre enn samme måned i fjor. De permitterte har i hovedsak bakgrunn fra fiskeindustri og annen industri.
Ledige stillinger
Totalt har det vært en tilgang på 1 121 registrerte ledige stillinger i Nordland i juli. Dette er en nedgang på 2 prosent sammenlignet med juli i fjor. Vi finner flest utlyste stillinger innen helse, pleie og omsorg. Med et antall på 242 stillinger utgjør dette 21,6 prosent av alle utlyste stillinger. Deretter følger butikk- og salgsarbeid med 156 utlyste stillinger i juli.
Spesielle forhold
I november 2018 lanserte NAV en ny registreringsløsning for alle som registrerer seg som arbeidssøkere på nav.no. Registreringen er mindre omfattende enn før, samt at den går automatisk. Tidligere måtte NAVs veiledere godkjenne nye arbeidssøkere manuelt. Den nye løsningen gjør at arbeidssøkere kommer raskere inn i statistikken enn tidligere. Det medfører at det blir flere helt arbeidsledige i statistikken. Bruddet skjedde gradvis i november, desember og januar. Samlet brudd estimeres til 6 prosent flere helt ledige for landet som helhet.
Fra juli 2018 har NAV sendt påminnelse på SMS til arbeidsledige om å sende meldekort om de fortsatt ønsker å være registrert som arbeidssøkere. NAV beregner at denne endringen har ført til at det er om lag 1,4 prosent flere helt ledige hver måned siden juli for landet som helhet.
Sesongvariasjoner
Arbeidsledigheten følger gjerne et fast mønster gjennom året, såkalte sesongvariasjoner. For eksempel øker alltid arbeidsledigheten fra desember til januar, på grunn av at mange kontrakter går ut ved nyttår. Den øker også om sommeren når mange nyutdannede skal inn på arbeidsmarkedet.