Dag Brygfjeld har en stor interesse for lokalhistorie og har skrevet flere bøker fra distriktet. Under årets Klemetspel lanserte han sin nye lokalhistoriske bok, denne gang om Skipper-Eli og Anders-Jørn fra gården Brygfjellet i Leirskardalen.
Boka om Skipper-Eli og Anders-Jørn handler om livet i en velstående familie i Leirskardalen på 1700-tallet. Elen Nilsdatter ble født i 1705. I 1730 giftet hun seg med Anders Jørgensen. Elen døde i 1757 og Anders i 1794.
Elen vokste opp i Brygfjeldet i Leirskardalen, hvor mora dreiv litt småhandel med svenske samer. Faren drev lofotfiske og var laugrettesmann. Foreldrene var vel ansett i bygda og var faddere til 32 unger. Det var flere samefamilier som hadde køtæplasser i Brygfjeldmarka, og det var nær kontakt mellom samene og familien i Brygfjeldet.
Store verdier
Anders-Jørn kjøpte sin første jekt i 1743. Senere skaffet han seg to andre jekter. Han var jekteskipper og drev dessuten handel. Han avsluttet jektefarten i 1771.
Skipper-Eli og Anders-Jørn skapte store verdier i Brygfjeldet. Da Elen ble født bodde familien i en årestue med ildsted midt i rommet. De spiste av tretallerkner og brukte skjeer av horn. Da Elen døde spiste de av tallerkner av tinn med skjeer av sølv. Da Skipper-Eli døde hadde hun flere gullringer, dyre kjoler og kåper. Sengklærne bestod av flere dyre chartun-dyner og 50 skinnfeller. Det var 14 kyr på båsen, fire markkviger og fire dalekviger. Familien var så velstående at Anders Jørgensen, som en av to, kjøpte seg gravplasser inne i kirka på Hemnes.
Elen og Anders var vel ansett i Leirskardalen og faddere til 64 unger.
Slekt følger slekters gang
Dag Brygfjeld har hatt et møysommelig arbeid for å finne informasjon om slekters gang på gården Brygfjeldet i Leirskardalen på 1700-tallet og fram til idag.
– Boka er på 360 sider, og den inneholder 220 sider om slekters gang i Brygfjeldet, om fødsler, giftemål, dødsfall og fadderskap, kombinert med fakta fra 1700-tallet. Boka gir en oversikt over etterkommere etter Elen Nilsdatter, Anders Jørgensen og Beret Olsdatter. Boka beskriver også tre skifter: ett etter Rachel Amundsdatter, ett etter Skipper-Eli og ett etter Anders-Jørn. Boka er rikt illustrert med bilder, illustrasjoner og kart.
Boksignering
Mens Dag Brygfjeld forteller om boka si og arbeidet med den, så kommer tilhørere til. Noen kjøper bok, og flere vil ha forfatterens signatur fremst i boka. Det er tydelig at Dag syns det er stas å bli bedt om autograf! Helfrid Storvik og Åse Storvik kjøper hver si bok av hans bøker som ligger i pene stabler, og de får dem signert. Dag Brygfjeld har gjort en fabelaktig jobb med å samle så mye historikk og bilder, og samle alt mellom to permer. Tør vi gjette på at boka blir å finne under manges juletre i år?