Startskuddet for årets laksefiske gikk natt til mandag 1. juli. Værgudene feiret med å slippe ned forholdsvis store doser regn, og med en moderat temperatur ble det mest for de største entusiastene.
2019 er Villaksen år, noe som har blitt behørig markert i forkant av fiskestarten. Røssåga/Leirelva Elveeierlag har ved to anledninger arrangert quiz langs elvebredden i Korgen, og begge ganger har mange benyttet sjansen til å vinne flotte premier samtidig som de fikk en fin tur i vakre omgivelser langs Røssåga.
Villaksens år
På Korgen Camping ble både Villaksens år og åpningen av årets sesong markert på søndag kveld, samtidig som regnet strømmet ned. På tross av dette hadde noen titalls fiskeinteresserte møtt opp til kaffe og kaker og en god fiskeprat. Noen gode skrøner ble nok servert også, og historiene om hvordan elva var før kraftutbyggingen lever fortsatt i beste velgående.
Røssåga har slitt med flere trusler, kraftutbyggingen satte den helt sikkert tilbake, og da parasitten gyrodactylus salaris nådde elva på 70-tallet ble vilkårene enda verre. Senere har oppdrettsanlegg og lakselus gjort tilværelsen for den lokale laksen om mulig enda mer utfordrende.
Etter at gyroen ble utryddet gjennom rotenonbehandling har man håpet at gammel storhetstid skulle komme tilbake. Så langt har dette endt med drømmen, telling av laks i elva på høsten har år etter år endt under bestandsmålene som er satt. Etter at Statkraft renoverte Nedre Røssåga ble utløpet fra kraftstasjonen endret fra Kanalen til like under Sjøforsen. Samtidig ble det gamle elveløpet ordnet. Tanken er at dette skal gi gode gyteforhold for laksen i framtiden, og kombinert med strenge fangstregler håper entusiastene nå at bestanden skal bli så stor at det igjen skal bli lov til å ta med seg hjem en og annen storlaks i framtiden.
Ønsker storlaksfangst
Gry Fordelsen ved Korgen Camping har over lang tid lagt til rette for laksefiske langs strekningen de disponerer. Hun har merket en nedgang i etterspørselen de siste årene, og også i år.
– Det er færre fiskere enn tidligere. Jeg tror mange trekker til Vefsna som nå er friskmeldt etter rotenonbehandlingen. Der kan de også ta på land storlaks, noe vi dessverre ikke fikk gehør for.
Hun forklarer at et av problemene er mangel på innrapportering og prøvetaking.
– Jeg tror at om det ble åpnet for å ta en storlaks i løpet av sesongen så ville det blitt langt flere skjellprøver og otolittprøver. Trolig er bestandsmålet også satt for høyt, så vi kommer til å jobbe videre for å få åpning for dette til neste sesong, sier Fordelsen, som forteller at det ved åpningen er solgt 10 kort.
– Tidligere måtte vi sette begrensninger ved 15-20 kort.
Været må trolig ta litt av skylden for den litt labre interessen i år. Rapporter fra de som fisker på fjorden viser at det er brukbart med laks, men vannivået i Røssåga har vært svært lavt de siste ukene, noe som vanligvis betyr liten oppgang, spesielt når vanntemperaturene er så lave.
Frode Solbakken har vært engasjert i reetableringen av Røssåga over mange år. Han er optimistisk for framtiden, tross alt.
– Det viktigste vi har oppnådd er at Statkraft må sørge for en minstevannføring i elva på 30 kubikkmeter i sekundet, mot tidligere bare 15. Det nye løpet opp til Sjøforsen hjelper også på, mener han.
Surt og kaldt
Da startskuddet gikk ved midnatt var det langt mellom fiskerne. For bare få år siden var det nærmest opplagt at alle som fisket åpningsnatta fikk fisk. Slik har det ikke vært de seneste årene, selv om fisket over hele sesongen har vært godt. Allikevel ble det fangst på flere av fiskerne.
En fast gjest ved Campingen på åpningen, Bård Leirvik, fikk årets første laks. Den veide 6,9 kg og ble kjapt satt tilbake i elva, all fisk over 65 cm skal nemlig settes tilbake slik at den kan delta i gytingen og øke bestanden for kommende år.
Leirvik holdt på å bli slått av Hamza Turan, men fisken var ikke samarbeidsvillig, han slet seg løs før han ble landet. Bedre lykke hadde han litt senere på natta, og med god hjelp fikk han satt personlig rekord med en flott hunnlaks på 7,7 kg som raskt ble sendt tilbake i det våte element.
Fangstrapportene etter noen dagers fiske viser moderate tall, men om kraftproduksjonen skulle ta seg opp samtidig som vanntemperaturen øker litt vil Røssåga helt sikker levere gode opplevelser også i år.