Avisa Hemnes
4 minutter lesetid

Velbrukt og vel så det

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Leirskardalværingene har ingen planer om å la bygdehuset på Stran forfalle. I vår har bygdelaget hatt en real oppussing, og mer er under planlegging.

Karl-Ivar Øverleir og Hilde Marie Tverrå er to av de som har deltatt på vårens dugnad. De er godt fornøyde med innsatsen som ble lagt inn etter påske. På vel en måned ble både kjøkken og fryserom nytt.

Lekkasje

Karl-Ivar Øverleir forteller at det hele begynte med en vannlekkasje i dette rommet.

– Det startet med en vannlekkasje hvor vannet kom under gulvbelegget og måtte rives. Det ble da forsikringssak og forsikringsoppgjøret kom på 100.000 kroner. Da fant vi ut at vi skulle gjøre litt mer, og endte opp med å bruke 175.000 kroner på det som er gjort til nå, forteller Karl-Ivar, og gir en omvisning i bygdehuset.

– På kjøkkenet malte vi veggene, la nytt gulvbelegg, monterte ny kjøkkeninnredning og så har vi fått ny stekeovn, sier Karl-Ivar, og regner ut at jobben ble gjort på litt over en måned.

Det var i rommet hvor kjølerommet var at lekkasjen oppsto, og nå står et nytt kjølerom klart til bruk.

– Alt har blitt gjort på dugnad, bortsett fra elektriker-og rørleggerarbeid. Vi har altså brukt en god del timer her oppe, sier Hilde.

Huset som sto ferdig i 1987 har blitt leid ut til alle slags anledninger, men Hilde forteller at det er lite som har skjedd innvendig siden byggeåret.

– Nå har vi endelig fått ordnet med internett. Da er det mye lettere å for eksempel holde møter her. Det har ikke blitt gjort noe her inne siden det ble bygd, så det var et stort behov. Spesielt på kjøkkenet. Det var velbrukt og vel så det.

Rollefordeling

Med nytt gulv, malte vegger og ny kjøkkeninnredning ble kjøkkenet på Stran en trivelig plass å være.

Hilde er en av de som gjerne stiller opp på dugnad.

– Det er trivelig med dugnad. Det er sosialt og man får bli bedre kjent med folk. Det har jo vært litt rollefordelinger under oppussinga, hvor damene tok kjøkkenet og mennene fryserommet. Vi var spent på om det skulle gå, og det gikk heldigvis bra.

Bygdehuset består blant annet av to saler, hvor man kan åpne opp mellom for å få større plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi skal gjøre noe med salen etterhvert. Det blir nok maling først og fremst, sier Hilde, og peker på et merke på veggen som viser hvordan treveggene har gulnet med årene.

– Jeg tenker det må bli en nøytral farge, slik at det er lettere å pynte for de som for eksempel skal ha barnedåp her.

Rikt uteområde

Ved siden av bygdehuset står det et bakehus, som har vært i drift i rundt et tiår. Også dette er til utleie.

I bakehuset er det mulighet for kamkakebaking og pizzakveld.

– Her er det kamkakebaking til når vi har bingo. Da er det mange som kommer, for mange vil jo vinne kamkake, forteller Hilde.

– Man kunne også hatt pizzakveld her, legger Karl-Ivar til.

Uteområdet kan også leies, og Karl-Ivar viser de mange mulighetene som finnes.

– Her er det grillhus, og så kan vi sette ut benker på uteområdet. Nå er det blitt skoget ned mot elva, så det er riktig fint her nå.

– Jeg hørte rykter om at det var skoleavslutning her nettopp. Det som er så bra er at man kan sette seg under tak hvis det skulle begynne å regne, sier Hilde.

Det gjeve uteområdet blir også utnyttet på vinterstid, forteller Karl-Ivar.

– Vi leier ut for oppbevaring av campingvogn på vinteren. Vi kan til og med få lurt noen inn i grillhuset hvis det skulle være behov.