Drøyt 20 år etter at oversvømmelser i gruvegangene i Bleikvasslia har en ny operatør meldt sin interesse. Det kan bety ny drift og mange arbeidsplasser, men det kan ta tid.
26. september 1997 skjedde det som ble dødsstøtet for gruvedriften til Bleikvassli Gruber AS, vann strømmet inn og oversvømte gruva. Iherdige forsøk i månedene etterpå mislyktes, de greide ikke å lense ut vannet. 12. august 1998 valgte styret å gi opp driften.
Ifølge administrerende direktør Olav Bakke hadde selskapet malmreserver for drøyt tre års drift da ulykken skjedde. I de knappe 11 månedene som var gått, hadde varierende deler av arbeidsstokken vært permittert mens to tredeler av de oversvømte gruvegangene har blitt lenset.
– Vi satte inn leting etter nye malmressurser i områder som vi før oversvømmelsen regnet med ville inneholde malm for mange års drift. Det holdt ikke stikk. Men uten oversvømmelsen i fjor, ville ikke vi vært nødt til å legge ned nå, sa Bakke til NTB i august 1998.
Ny teknologi
I løpet av årene som har gått har utvinningsmetodene og verktøyene blitt så mye bedre at det i dag allikevel kan være interessant med å gjenåpne gruvedriften.
Det er kanskje noe overraskende ikke den gamle operatøren og grunneieren, Bleikvassli Gruber AS, som står bak planene om ny drift. Rettighetene til gruvedrift er regulert i blant annet Mineralloven. I utgangspunktet er alle metaller med større tetthet enn 5 gram pr kvadratcentimeter statens eiendom, men her gjelder førstemann til mølla. Den første som melder interesse for et funn får normalt retten til mineralleting. Om det blir funn kan det bli gitt tillatelse til utvinning, men denne retten må opprettholdes gjennom faktisk aktivitet.
I fjor gikk rettighetene ut for Bleikvassli Gruber AS, og dermed kunne andre plukke opp rettighetene. Det var nettopp dette det kanadiske selskapet Norra Metals gjorde, og nå har de startet prosessen med å klarlegge om det er økonomisk forsvarlig å starte opp driften.
Vi møter selskapets representanter sammen med sine norske rådgivere fra GeoDe Consult. De har nettopp gjennomført et møte med politisk og administrativ ledelse i Hemnes kommune, men har så langt ikke noen store og fristende lovnader for å myke opp eventuell motstand.
Kanadisk selskap
Douglas Cavey og George Cavey titulerer seg som henholdsvis vice president og vice president exploration director i selskapet.
De forteller at selskapet har rettigheter til to mineralletingsprosjekt i Canada. Tøft klima gjør det umulig med helårsdrift, og derfor har de også vendt blikket mot andre deler av kloden. Selskapet har deretter funnet fram til tre prosjekt i Norge og ett i Sverige. I Norge dreier det seg om nedlagte gruver, det svenske prosjektet er helt nytt.
– Selskapet ble startet i 2013 etter at vi solgte vårt tidligere mineralletingsselskap til et stort amerikansk gruveselskap som har kompetanse og økonomisk evne til å sette gruven i produksjon, faktorer som et lite selskap som Norra ikke har på det nåværende tidspunkt. Vår plan i Bleikvasslia er å kartlegge om den gamle gruven kan settes i produksjon igjen. Det er mange trinn som er nødvendige for å fullføre denne planen, men det vi har funnet så langt er oppløftende.
– Har selskapet kapital til å ta de nødvendige investeringer ved en eventuell drift?
– Nei, vi er et forholdsvis lite selskap som ble startet i 2014 med prosjekt i Britisk Columbia (kanadisk provins, journ.anm.). Vi må reise mer penger på ulike prosjekt, vi har ikke kapital til å ta slikt løpende, forklarer de.
Flere av de involverte i selskapet har tidligere jobbet i den samme industrien, og vært med på å kartlegge ulike prosjekt, prosjekt som gjerne selges videre til en operatør. Selskapet er notert på den største børsen i Canada, i Toronto. Dette forplikter ifølge Douglas Cavey.
Streng lovgivning
– Vi må følge norsk lovgiving for gruvedrift i Norge, men også den kanadiske ettersom vi er børsnotert. Denne er i mange tilfeller strengere på miljøfronten, og brudd kan i verste fall føre til fengsel i Canada, hevder han.
– Gruvedrift er for tiden ikke spesielt populært i Norge, og vi hører historier fra andre land der operatører kommer inn med store lovnader. Etter kort tid legger de ned og forlater en ruin?
De ser noe forundret ut, for slik skal det ikke være mulig å drive.
– Før vi kan gå i gang med et prosjekt må vi i henhold til mineralloven ha en plan for opprydning med tilhørende finansiering. Enhver gruve blir tom og skal legges ned, uten en slik plan og penger er det umulig å få starte opp. Vi skal drive transparent etter de høyeste standarder etter kanadisk og norsk lov. Vi skal forlate prosjektene i bedre tilstand enn de var da vi kom, mener de.
Lang prosess
Bleikvassli Gruber var den siste gruven i sitt slag i Norge. I presentasjonene på Norra Metals nettsider kan det se ut som nettopp dette prosjektet vurderes som det mest interessante. De er imidlertid klar på at dette er en prosess som tar tid, og det hersker fortsatt stor usikkerhet om det i det hele tatt blir noen framtidig gruvedrift.
– Vi ser på kapasiteten, dette er ikke noe vi kan avgjøre over natta. Dette må tas steg for steg, det er et avansert prosjekt. Gruva ble ikke stengt på grunn av manglende forekomster, slik de fleste gruver ender. Vi skal kartlegge de gjenværende ressursene, og hvordan gruva beskaffenhet er.
I et forsøk på å få ut et tidsestimat viser de til lignende prosjekt som fra oppdagelse til drift tok 10 år.
– Her vet vi om forekomstene, men vi vil ikke forskuttere noen ting.
Digitalisert kart
Det finnes historiske kart over gruveganger, nivåer og forekomster. Disse kartene har Norra Metals fått hånd om.
– Vi har digitalisert disse kartene og har en 3D-modell over området, vi kan enkelt se hvor det har vært virksomhet, hvor forekomstene har vært gode og hvor det ser mest lovende ut. Det er 25 kilometer med tunnelganger og tatt 1.400 prøvehull. Åra med forekomstene slutter brått, dette er veldig uvanlig, forklarer de, og har et håp om å gjenfinne åra i en form for parallell til den kjente åra.
(Saken fortsetter under videoen)
(Video: Norra Metals)
Gruvedrift før i tiden hadde ikke dagens krav til miljøtiltak, trolig er det store forurensninger i Bleikvatnet.
– Gammel gruvedrift var helt annerledes. Med dagens kunnskap ville selvsagt ikke det bli gjort slik skade, og slike ting skader oss i dag. Dagens teknologi gir nok bedre muligheter for å rydde opp, men vi kan ikke garantere noe slikt, og nye rettighetshavere har heller ikke ansvar for historisk forurensning. Ny teknologi gir bedre mulighet for å avdekke nye områder og bedre kartlegge historiske områder. Det er 20 år siden gruva ble oversvømt, med datidens teknologi var det ikke mulig å drive videre. Med dagens hjelpemidler mener vi det skal gå greit.
Det er 20 år siden gruva ble oversvømt, med datidens teknologi var det ikke mulig å drive videre. Med dagens hjelpemidler mener vi det skal gå greit.
De er klare på at også framtidig drift vil skje under jorden, det vil ikke bli dagbrudd. De mener også at problemene med vanninntrenging ikke skal by på spesielt store problemer med tilgang på dagens løsninger.
Vanntrøbbel
– Det er vannproblemer i alle gruver, dette er en del av livet i gruvedrift. Dette blir en del av fase 1 og 2 i prosjektet, hvordan skal vi få ut vannet, fange det og oppbevare det, forklarer de og er klar på at det ikke kan pumpes i elva.
Det forklarer også at dagens flotasjonsteknologi gir bedre utnytting av forekomstene, og dermed bedre lønnsomhet. Det blir bedre resultat, og det på mindre tid. Det er flere ting som gjør dagens drift bedre miljømessig.
Vi vil benytte ren energi, green mining.
– Tidligere ble det benyttet mye diesel i pumper og annet verktøy og prosesser. Vi vil benytte ren energi, green mining. Gruvedrift er med på å endre utseendet på kloden, men vi trenger mineralene i elbiler, for å få metaller til å vare lengre eller for å lage kraftlinjer. Det grønne skiftet og gruvedrift henger sammen, sier de med overbevisning.
Svak kursutvikling
Aksjen har svekket seg gradvis de siste årene og dagens kurs utgjør bare 10 prosent av verdien for tre år siden. En slik aksje vil trolig påvirkes kraftig av positive funn eller endringer i råvarepriser.
– Det kan oppstå situasjoner der interessen for gruveaksjer faller på generell basis, jeg har imidlertid gjennomgått en rekke nedturer i aksjemarkedene siden jeg begynte med leting på midten av 1970-tallet, og kan si at aksjer i gruveselskaper generelt tar seg opp hvis prosjektet er lovende og viser stort potensial. Det vil alltid være etterspørsel etter de varer som finnes på Bleikvassli, som kobber, bly og sink, dette er viktige metaller for den industrielle veksten i verden, forklarer George Cavey.
Informasjon
De forklarer at nyhetsstrømmen er viktig for å opprettholde interessen for selskapet, og dette påvirker aksjekursen.
–Vi led av mangelen på nyhetsstrøm fra våre letevirksomheter i Britisk Colombia på grunn av den svært begrensede sesongen. Dermed ble det lange perioder om vinteren hvor det ikke var noen nyheter, da flyttes gjerne oppmerksomheten og interessen til investorer over til andre ting.
– Langt fra alle leteprosjekter vil bli ende opp med gruvedrift, de fleste kommer aldri så langt. Det tar også mange år før et prosjekt kan bli en lønnsom gruve. Selv om du lykkes med å finne forekomster behøver det ikke være økonomisk lønnsomt å sette det i produksjon.
– Langt fra alle leteprosjekter vil bli ende opp med gruvedrift, de fleste kommer aldri så langt.
Representantene for Norra Metals forteller at det er mange faktorer som spiller inn, lave metallpriser på verdensmarkedet, i metallandelen i malmen er for lave for kommersiell suksess, det kan være hensyn til miljø og mange andre faktorer.
– Vi fant en stor forekomst av sølv i Mexico i selskapet vi solgte i 2013. Vi startet leting i 2003 og fortsatte med letingen til vi solgte selskapet i 2013. Likevel, på grunn av lavere sølvpriser i 2014 er forekomsten fortsatt ikke satt i produksjon!
Utålmodige aksjonærer
– Vi brukte over 6 millioner dollar på å utforske et av våre prosjekter i Britisk Columbia. Selv om geologien var gunstig ut fra et teknisk perspektiv, var resultatene ikke tilstrekkelig for å holde aksjonærene interessert i å fortsette med den svært dyre letingen.
Dette førte til at aksjekursen falt, og selskapet begynte å se på alternative prosjekt.
«Det beste stedet å se etter en ny gruve er i området med en gammel gruve!»
– Derfor liker vi Bleikvassli. Det gamle ordtaket i vår virksomhet er «det beste stedet å se etter en ny gruve er i området med en gammel gruve!». Bleikvassli har mye oppside og eksisterende historiske ressurser gjenstår under jorden. Det er et flott sted å fortsette å lete etter en stor nok forekomst for å sette gruven tilbake til produksjon.
De største enkeltaksjonærene i Norra Metals er styremedlemmer og nærstående medlemmer av styremedlemmene.
– Samlet eier vi ca 20 prosent av aksjene. Det er også et stort antall europeiske aksjonærer som har tjent penger med oss da vi solgte vårt tidligere selskap i 2013, og som fortsetter å støtte oss i håp om at vi skal lykkes også denne gangen.