Slektninger av Erling Falk tok for en stund siden kontakt med Hemnes Historielag via deres Facebook side.De ønsket å kunne få se stedet som deres egen tippoldemor, oldemor, bestemor og mor hadde bodd i deler av sine liv..
Det var Hege Sofie Bull som kontaktet Hemnes Historielag. Hege bor i dag i Bodø og hennes far heter Kjetil Bull. Kjetil er sønn av Undis Falk Simonsen og Trygve Friis Bull. Undis var datter av Dagny Falk som ble gift med blikkenslager Martinius Simonsen. Og Dagny Falk var søster til Erling Falk.
– Min pappa Kjetil hadde 70-årsdag i fjor, og da ga vi barna han en tur til Hemnesberget for å se hvor min farmor, Undis Falk Simonsen , bodde deler av sin oppvekst.
Tilbakeblikk på familien
Far og mor til Håkon, Dagny og Erling Falk var Jonas Kornelius Falk og Anna Margrethe Middelthun. De kom fra henholdsvis Risvær i Vågan og Sandefjord. De kom til Hemnesberget hvor Jonas Kornelius Falk begynte som telegrafbestyrer i 1880. De startet også en bokhandel som Anna drev frem til sin død, og som datteren Dagny også drev i noen år etter dette.
Anna M. Falk var en samfunnsengasjert og politisk interessert dame, og sammen med Karen Iversen som forøvrig var jevngammel med Anna, ble de begge valgt inn som kommunestyrerepresentanter i 1901. Som to av veldig få kvinner i Norge den gangen. Husk at kvinner først fikk stemmerett i 1913. Dessverre så var det på den tiden ikke så lett å sette historiske spor for kvinner. Da spesielt hvis de omgikkes menn som hadde samme interesser, og som fikk størst fokus den gangen.
Med foreldre som var radikale på venstresiden ser man nok koblingen til Erling Falk og hans egne politiske interesse.
Mot Dag
Han hadde et noe omflakkende liv hvor han også hadde noen år i Amerika. Der kom han blant annet i kontakt med revolusjonære fagforeningsmiljøer. Hjemme i Norge igjen startet han tidsskriftet og organisasjonen Mot Dag i 1921. Med utspring i tanker som lå mot venstresiden og kommunismen var det flere markante personer den gangen som tilsluttet seg organisasjonen. Mot Dag var også kollektivt medlem i Det norske Arbeiderparti fra 1922 til 1925, men ble etter flere uoverensstemmelser kastet ut derfra. Organisasjonen ble da medlem i Norges Kommunistiske Parti.
I 1936 ble partiet Mot Dag nedlagt. Erling Falk selv var da syk og ikke aktiv i det politiske livet. Etter nedleggelsen gikk de fleste av medlemmene over til Arbeiderpartiet, hvor mange fikk sentrale posisjoner i årene som kom.
De som var tilknyttet organisasjonen ble kalt «motdagister». Mange kjente forfattere, intellektuelle og senere ledende politikere og embedsmenn var blant dem. Av disse kan nevnes filmregissøren Olav Dalgard, forfatterne Odd Eidem, Sigurd Hoel, Arnulf Øverland og Inger Hagerup, for øvrig en av de få kvinnene som var tilknyttet Mot Dag. Senere sjef for Norges militære etterretning Vilhelm Evang, senere sjef for Overvåkingspolitiet Asbjørn Bryhn, senere helsedirektør Karl Evang (formann 1931-) og sosialøkonom (senere professor) Johan Vogt, som sammen med Falk sto bak den første oversettelsen av «Das Kapital» til norsk. Legen Carl Viggo Lange var med i Mot Dag og ble internert av okkupasjonsmakten under krigen.
Etter den andre verdenskrig ble mange av medlemmene ledende i norsk politikk og kulturliv. Norges tre første etterkrigsstatsministere, Einar Gerhardsen, Oscar Torp og John Lyng, var alle på et tidspunkt med i Mot Dag. Det var også Gro Harlem Brundtlands far, forsvarsminister Gudmund Harlem, Arbeiderpartiets mangeårige partisekretær Haakon Lie, som i likhet med Torp og Gerhardsen ble værende i Arbeiderpartiet da Mot Dag ble ekskludert. Oslos mangeårige ordfører Brynjulf Bull og den senere vesttyske forbundskansler Willy Brandt var også innom Mot Dag.
På gjengrodde stier
Den 12.juni kom Kjetil Bull og datteren Kjersti Bull til Hemnesberget for å høre om, og finne ut mer om familien som kom fra Hemnesberget. Kjetil Bull som var sterkt knyttet til sin mor Undis hadde lenge hatt et ønske om å kunne få besøke Hemnesberget. Morens fødested i 1911.Hun flyttet sammen med sin mor Dagny fra Hemnesberget da hun var 12 år gammel.
– Da mor kom til Oslo sammen med min bestemor Dagny så var det på grunn av at bestemor og bestefar Martinius hadde skilt lag. Noe som forøvrig ikke var helt vanlig på den tiden. Erling Falk, min bestemors bror var da i Oslo, så hun hadde da mye kontakt med han når de flyttet til Oslo.
– Min mor hadde alltid et sterkt forhold til Nord-Norge og Hemnesberget. Hun snakket jo Oslo dialekt, men kunne slå over til hemnesværing når hun ville det.
– Gjennom felles bekjente i Oslo, og arbeidet i Mot Dag, så ble Undis etter hvert gift med Trygve Friis Bull. Bestemor Dagny bodde også sammen med dem i noen år, og min far Trygve hjalp Erling Falk mye på den tiden, forteller Kjetil Bull.
På Hemnesberget tok Ørnulf Skjæran og Frode Fagerheim i mot gjestene. De fikk anledning til å utveksle nytting historisk informasjon mens de tok en kopp kaffe på Sans. Både Frode og Ørnulf hadde lagt ned et stort arbeid med å lete frem historiske dokumentasjoner som gjestene fikk med seg før de forlot Hemnesberget.
Byvandring
Vertene tok etterhvert med seg sine gjester rundt omkring på Hemnesberget. Dessverre er husene som familien hadde tilknytning til borte i dag, både på grunn av krigshandlinger og branner. Gatene ligger derimot slik de lå den gangen, så man kan si at plasseringene og tomtene kunne man se for seg. Både i Torggata og i Sørlandsveien ble det fortalt om hvor husene var plassert.
Et besøk på Lapphella ble det også, og da for å beskue talerstolen som er plassert der til minne om Erling Falk.
– Tenk at vi nå kan stå her bak talerstolen til vår markante og flotte slektning Erling Falk. Og så det her på «Falkberget». Dette er ting vi ikke har vist så mye om, så for oss er det jo ekstra hyggelig å kunne stå her, sa Kjetil Bull.
Oppe på kirkegården fikk de se gravstøtten til sine forfedre. Dette gravstedet visste de ikke om og var begeistret og rørt over å kunne få besøke gravstedet. På denne gravstøtten vises det at Jonas C. Falk og Anna Middelthun Falk, som da blir henholdsvis tippoldeforeldre og oldeforeldre til Kjersti og Kjetil Bull, ligger. Også en søster av Undis Falk Simonsen, Reidun Falk Simonsen, som dessverre døde som barn ligger der. Og sist ligger Martinius Simonsen, som var gift med Dagny Falk der.
Besøket ble avsluttet med et besøk på bokhandelen. Riktignok er dette ikke i samme hus, og hos de samme eiere, som den gangen Jonas Kornelius Falk og Anne Middelthun Falk startet og drev bokhandel på Hemnesberget i 1880 og utover. Og som datteren Dagny drev i noen år før dagenes eiere, Jensen familien, overtok.
Takk for oss
– Dette har vært en fantastisk hyggelig, og historisk reise for oss. Det er med ydmykhet vi har fått kjennskap til våre røtter her på Hemnesberget. Dette har gitt oss inspirasjon til lete mer og få vite mer om vår slekt, sa både Kjersti og Kjetil før de ble overlatt til seg selv for å rusle mer rundt omkring, og før ferden gikk tilbake til Oslo.
Med seg tilbake til storbyen fikk de foruten minner og opplysninger, også Terje Roghell sin bok «Folk og slekt på Hemnesberget» som en gave fra Hemnes Historielag.