Å telle stemmer er ikke bare barnemat, i alle fall ikke når det gjelder barnehager.
I forrige kommunestyremøte ble lokalisering av en ny, felles barnehage i Korgen behandlet. Da det ble klart for avstemming var det to ulike forslag å votere over. Vanlig praksis er da å sette dem opp mot hverandre og så telle stemmer. Denne gangen valgte ordføreren en annen metode, ifølge protokollen etter å ha rådført seg med opposisjonsleder Tord Johansen.
De ene forslaget var formannskapets innstilling om å fortsette å utrede to lokaliseringer, dagens helsesenter populært kalt Gullblokka og et nybygg på Markusmoen. Det andre forslaget ble stilt av Ingrid Boldermo (Ap) der rådmannen bes om å utrede en samlokalisering av barnehagene i Korgen gjennom et nybygg på Markusmoen.
Dermed fikk kommunestyrets medlemmer mulighet til å stemme for eller mot først det ene forslaget, deretter det andre. Ettersom Fremskrittspartiets representanter valgte å stemme mot begge forslag oppnådde ingen av dem flertall. Ettersom formannskapets forslag fikk et større antall stemmer valgte man å behandle dette som «vinner».
Krevde lovlighetskontroll
Dette falt tung for brystet for fire av Arbeiderpartiets representanter som stilte en formell klage gjennom et krav om lovlighetskontroll. De henviste til flere av kommunelovens paragrafer, både til at det ikke er tillatt å stemme blankt og det faktum at vedtak skal fattes gjennom flertallsvedtak. Et slikt krav kan stilles om tre eller flere medlemmer av kommunestyret krever det.
Hemnes kommune har videresendt klagen til Fylkesmannen i Nordland uten nærmere behandling. Der har saken fått en forholdsvis lunken mottagelse, og i svaret fra fylkesmannen påpekes det at en slik behandling av saken er direkte feil. Årsaken er at kommunestyret selv skal behandle klagen, og det er kun i tilfeller der vedtaket opprettholdes at saken skal bringes videre til fylkesmannen.
Dermed har saken blitt vurdert på nytt av kommunens folk, som nok både har lest loven grundigere og hentet inn juridisk bistand. Konklusjonen de har kommet fram til er at vedtaket er lovlig, men konklusjonen av avstemmingen er feil. Ettersom ingen har stemt blankt, her valgte Frps folk å stemme mot begge alternativ selv om de selv foreslo lokalisering på Markusmoen, et forslag de trakk før avstemming.
I rådmannens redegjørelse påpekes det at dermed er det forrige avstemming som nå er tellende. Hva denne egentlig innebar beskrives imidlertid ikke. Saken må dermed opp til ny behandling om man skal komme nærmere en samlokalisert barnehage i Korgen.
Fire år på stedet hvil
Det har vist seg særdeles vanskelig å komme i mål med denne saken. Mens kommunestyret lykkes å løse flokene på Bjerka og Finneidfjord bråkjapt eller rimelig kjapt har det allerede blitt brukt flere år på å bli enige om en plassering i Korgen. Saken startet allerede i juni 2015, og har siden vandret fram og tilbake uten at politikerne har greid å samle seg om en konklusjon.
Etter å ha brukt flere år på prosessen trodde muligens flere at avgjørelsen var nært forestående. I budsjettmøtet før jul var det et flertall for en plassering ved Korgen sentralskole, men saken kom aldri til votering. Flertallet oppsto når Fremskrittspartiet dannet et nytt flertall sammen med Arbeiderpartiet, SV og de utmeldte fra Ap som nå har samlet seg i Sosialdemokratene Hemnes.
Det har vært flere ulike forslag på tegnebrettet, og hver gang det har sett ut til å gå mot en løsning har nye forslag blitt kastet fram. I 2017 ble tre ulike alternativer lansert, og allerede da var det klare råd fra foreldre om å bygge på Markusmoen. De andre alternativene var da et nybygg på Steintippen ved Svartebukta og et nybygg på Aspmoen. Det ble da stilt mange motforestillinger mot Markusmoen fordi bygget ville kreve riving av eksisterende barnehage og omlegging av vei. Dette ville medført behov for midlertidige lokaler i rive- og byggeperioden, og ikke minst merkostnader for å rive gammel bygningsmasse.
Snudde bygget
Det var først etter at politikere var på omvisning på de mulige byggeplassene at Wivian Mediå Horseng (SV) spurte om det ikke var mulig å snu bygget 90 grader i forhold til planene. En slik løsning medfører at det er mulig med full drift i byggeperioden, og ikke minst at gammel bygningsmasse kan selges istedenfor å rives.
Senere har planene for både Steintippen og Aspmoen blitt forlatt, men etter at Senterpartiets representanter foreslo å bruke Gullblokka har prosessen igjen stoppet opp. I ulike politiske debatter har det blitt hevdet at kostnadene med et nybygg på Markusmoen er svært usikre, og at grunnforholdene kan medføre store merkostnader.
I rådmannens saksutredning finnes både en rapport fra Multiconsult om grunnforholdene samt kalkyler fra Tanken Arkitektur for både et nybygg på Markusmoen og ombygging av Gullblokka.
Multiconsult konkluderer med at det må foretas masseutskiftninger på 2.000-4.000 kubikkmeter på den påtenkte tomta. Det er ikke mistanke om kvikkleire eller fare for at endring i grunnvannstanden skal forårsake skadelige setninger i nærliggende bygg. Multiconsult skriver i sin endelige konklusjon at tomta er egnet for barnehagebygging. Kostnadene for den omtalte masseutskiftingen er i rådmannens utredning stipulert til 1 million kroner.
I kalkylene til Tanken Arkitektur er ombygging av Gullblokka beregnet til å koste 41,6 millioner mens et nybygg på Markusmoen er kostnadsberegnet til 48,6 millioner, etter at tomtekostnader er tatt med. Kostnadene med å skaffe dagens brukere av Gullblokka, legekontor, helsestasjon og barnevern, er derimot ikke utredet eller kostnadsberegnet. Inntektene fra et salg av dagens barnehagebygg er heller ikke tatt med i regnestykket.
Noen tusenlapper å spare?
I en beregning av framtidige netto driftskostnader kommer Gullblokka ut med de laveste stipulerte kostnadene. Mens Gullblokka kommer ut med kr 3.729.707 er kostnadene på Markusmoen kalkulert til kr 3.734.431, en årlig differanse på kr 4.724. Med i dette regnestykket er en økning i kommunale bygg med 977 kvm ved å velge Markusmoen, men ingen reduksjon for salg av eksisterende barnehager på Markusmoen og Danieldalen.
Argumentene for å velge Gullblokka har vært ønsket om å redusere antall kommunale kvadratmeter med bygg, og dermed kostnader til drift og vedlikehold. Så langt finnes ingen konkrete planer om hvor dagens brukere av Gullblokka skal flyttes, men på uoffisielt hold har det vært flere forslag. Ett av dem er å flytte deler av brukerne i rådhuset for å frigjøre lokaler, andre har snakket om å flytte tjenestene til Finneidfjord eller Bjerka.
Samarbeidsutvalgene ved begge barnehager i Korgen har enstemmig konkludert med at Markusmoen er det beste alternativet for ny barnehage. Det eneste punktet de har trukket fram som negativ for Markusmoen er økt trafikk i området. For Gullblokka har de listet opp en rekke negative faktorer, slik som stor trafikk, veistøv og lite gunstig med en barnehage fordelt over flere plan.
Opprinnelig skulle utredningen være klar i juni, før en endelig konklusjon muligens kan tas. Om dette tidsestimatet holder nå er uklart.