Den nærmer seg med stormskritt, Korgen Sommerfestival. Komiteen mangler fortsatt kontroll på værmeldingen, og muligens en og annen ting i tillegg.
Det pekes, gestikuleres og flires. De siste brikker skal på plass før festivalen skal kjøres i gang på onsdag. Hvem gjør hva og hvorfor, det er et lite kaos, et såkalt herlig kaos.
– Gratis pølser, jo, men til hvem? Vi må ikke gå tomme, men vi kan ikke levere tilbake om vi handler inn for mye!
Det er familiekvelden i Svartebukta som diskuteres, eller var det St. Hansaften? Noen får i alle fall gratis pølser, og komiteen forplikter seg til å kjøpe opp et eventuelt overskuddslager. Og toalett, er det bestilt? Det er nemlig ikke gratis å bruke offentlig toalett, det må bestilles og betales.
Kontroll??
Festivalgeneral Otto Jonny Derås sitter sammen med et kobbel av medhjelpere, han har egentlig ikke tid, skulle allerede vært på øvelse. Øvelse i hva fikk vi ikke med oss. Før han fosser ut av døra får vi i alle fall ut av ham at han ser det godt «lekt».
– Dette er uproblematisk. De andre er litt skeptiske men dette er en lavterskelfestival. Vi som komité skal se til at ting går som planlagt, og med denne gjengen på plass så går det godt. Det må ikke bli så vidløftig at folk ikke våger å være med, sier Derås, tilsynelatende til stor overraskelse for resten av komiteen.
– Det var ikke det du sa for fem minutter siden, mener flere bestemt, og ler godt.
Generalen stormer videre, og vi sitter med resten av komiteen, ut fra antydningene muligens de som skal sikre at småanarkistiske løsninger erstattes med system og en smule forutsigbarhet. Det er Anne Christine Mohn, Ingrid Thom, Greta Valla, Elisabeth Ødegård, Pia Villmones og Roger Vatshaug som ser fram mot en ny sommerfestival.
Værgudene
De små gløtt av sommer så langt har blitt erstattet av kulde og Yr truer med ensifrede temperaturer kombinert med nedbør i overskuelig framtid.
– Vi har bestilt bedre vær, i alle fall til familiedagen. Og St. Hansaften, da skal vi samle bygda på ett sted. Det pleier å være slik at folk sitter med grillen i sin egen hage. Ta med spill eller gitaren og kom! Vi skal lage stort bål i Svartebukta og skape et skikkelig storfamilieselskap, forklarer de.
Svartebukta benyttes titt og ofte gjennom festivalen, og det er ikke tilfeldig.
– Vi ønsker at parken skal brukes mer! Den er veldig fin, og bør oppdages og brukes også utenom offisielle arrangement, mener de.
Sykehus
En nyhet i år er at det endelig blir et skikkelig sykehus på Helgeland. Også dette er lokalisert til Svartebukta.
– Det blir et bamsesykehus, her kan syke og skadede bamser og andre lekedyr få både ryggmargsoperasjoner, fikset løse øyne og amputasjoner. Det blir ekte leger i hvite frakker, så her er ingenting overlatt til tilfeldighetene, hevder Pia Villmones bestemt.
– Er det rom for sjamaner her også, eller…?
En rask diskusjon rundt bordet fører til en samlet uttalelse:
– Her er det bare skolemedisin. Og det blir kun dropin – ingen muligheter for timesbestilling via app for å snike i køen. Og så kan du donere lekedyr til Adopsjonskontoret!
Det er nemlig mulig både å bli kvitt overflødige dyr og skaffe seg. Her blir adopsjonspapirene utfylt kjapt og forholdsvis ubyråkratisk, dette er bærekraftig og en del av den sirkulære økonomien som tar kloden med storm. De som har dyr de mener nye eiere kan ha glede av, lekedyr vel og merke, kan kontakte Pia.
Suksesshistoriene fra tidligere år, andeløpet, bilrebus og olabilræs videreføres.
Arrangør og deltaker
– Programmet er velfylt, er det plass for alt?
– I fjor var alle flinke til å besøke hverandres arrangement, det er vi selvsagt avhengige av.
– Når starter det hele?
– På onsdag, da blir det offisiell åpning og etterpå blir det «Klag og syt» samt «Vi legger den død». Hva dette egentlig innebærer vet vi ikke helt enda.
Her får general Otto skylden for manglende informasjon. Det klages og sytes godt rundt bordet. Etter hvert får journalisten oppdraget med å legge den død. Hva det ble sagt ja til er like uklart i det avisa går i trykken.