Hemnes Ungdomsråd er tungt inne i prosjektet Ung i Hemnes. Bakgrunnen for prosjektet er de nedslående resultatene som har kommet gjennom Ungdata-undersøkelsene de siste årene.
Leder i Hemnes Ungdomsråd, Tora Falkenhaug, forteller at det treårige prosjektet nå nærmer seg halvgått, det skal gå ut 2020. Foran seg har hun resultatene fra årets Ungdata-undersøkelse. Denne er ikke offentliggjort enda, men en sniktitt inn i tallmaterialet viser at ting endrer seg litt.
Rusmidler
– Det er fortsatt en forskjell mellom Hemnes og landsgjennomsnittet, men vi nærmer oss. Vi ligger fortsatt langt bak på hvor tilfredse ungdommen er med lokalmiljøet, og vi ligger høyt på rus. Faktisk nesten dobbelt så høyt som landsgjennomsnittet, 23 prosent av de unge oppgir å ha vært beruset siste år mot 12 prosent for landet. Allikevel er dette en forbedring med en nedgang på 5 prosent fra forrige undersøkelse i 2017.
– Det er fortsatt en forskjell mellom Hemnes og landsgjennomsnittet, men vi nærmer oss.
Når det gjelder røyking skiller ikke ungdommen fra Hemnes seg lenger nevneverdig fra landsgjennomsnittet. 1 prosent oppgir å røyke daglig, mens 5 prosent røyker av og til. I forrige undersøkelse ble det overskrifter i riksmedia fordi andelen som har brukt hasj i Hemnes var høyest i landet. Slik er det ikke lenger, 1 prosent oppgir å har forsøkt to eller flere ganger, mens 3 prosent har forsøkt en gang.
Digital spørreundersøkelse
Ungdataundersøkelsen gjennomføres som en nettbasert spørreundersøkelse alle elever i 8., 9. og 10. klassene får gjennomføre. Her gjennomgås 23 ulike temaer som samlet skal gi et godt
bilde på hvordan ungdomstiden i starten av tenårene fortoner seg rundt i landet. I Hemnes deltok 137 elever, dette utgjør 87 prosent av alle elevene.
Kraftig vekst
Det er kanskje overraskende at forholdsvis få av de unge oppgir at de har vært involvert i det tradisjonelle kulturlivet i måneden før undersøkelsen.
Vi bør ha en slik messe hvert år
– Fritidstilbudene har kanskje vært lite synlige tidligere. Nå var det en messe i vinter, og jeg må innrømme jeg ble overrasket over alle tilbudene vi har. Jeg tror nok det har vært med på å endre litt synet på lokalmiljøet, vi bør ha en slik messe hvert år, sier Tora.
Selv om kultur ikke ligger så høyt i det mange oppfatter som kulturkommunen Hemnes oppgir nå 74 prosent at de er med i en fritidsorganisasjon, det er en kraftig økning fra 2017 der akkurat halvparten oppga å være med i organisert fritidsaktiviteter. Resultatet er også høyt over landsgjennomsnittet på 66 prosent.
Fotball og paintball
– Det er nok enda flere som har lyst til å være med på fotball, men det er for få foreldre som stiller opp som trenere slik at det ikke blir et tilbud, sier hun, med en nokså klar oppfordring til forbedring hos de voksne.
Det er nok enda flere som har lyst til å være med på fotball, men det er for få foreldre som stiller opp som trenere
Det kommer også fram at paintballbane er noe ungdommen ønsker seg. Dette har vært noe av det mest populære når det har vært et tilbud på arrangement. Kanskje noe å ta tak i for våre skytterklubber som kanskje her kan sikre god rekruttering og et utvidet tilbud.
I forbindelse med prosjektet Ung i Hemnes har ungdomsrådet satt søkelys på tre tema, fritidstilbud, psykisk helse og rus.
Ledet foreldremøter
– Vi i ungdomsrådet har deltatt på foreldremøter i Bleikvasslia, Korgen og Hemnesberget der vi har tatt opp temaet rus. Foreldrene var veldig engasjerte, selv om vi skulle ønsket at det kom litt flere av dem. Vi snakket om å lage felles retningslinjer for alle, og de var med på å lage dem, forklarer Tora, og får hjelp av Rolf Fjellestad som er prosjektleder for Ung i Hemnes.
De leter fram plansjene som viser hva foreldrene ble enige om av regler og gode forsett.
– Det er foreløpig ikke samme regler på de ulike tettsteder, det kan være ganske stor forskjell på hvilke utfordringer som er størst, og foreldrene i Korgen skal ikke bestemme reglene for Hemnesberget, sier Tora, men viser også det som alle ble enige om, at foreldrene ikke skal gi alkohol til de unge.
Foreldrene i Korgen skal ikke bestemme reglene for Hemnesberget
Vi leser raskt at foreldre skal være tilgjengelige når de unge er ute, og en skal være kjørbar. Det skal også tas kontakt med foreldre om deres håpefulle er beruset, det skal også tas ansvar for andres barn. Samtidig skal det være åpenhet og et inkluderende hjem, det er viktig å stille opp og engasjere seg. Det er litt forskjell på hva som er prioritert på de ulike tettstedene men disse tingene går igjen.
– Ungdomsrådet må diskutere om dette med å delta på foreldremøter skal fortsette, men jeg tror dette er tema som må tas opp jevnlig, sier en engasjert ungdomsrådsleder.
Helsesista kommer
Det siste temaet, psykisk helse, gjenstår. Her er planene klare og i november skal de sammen med LEVE Hemnes ha et arrangement både på dagtid og kveldstid der både ungdommen og foreldre skal delta. Her kommer også Tale Maria Krohn Engvik, nok best kjent som Helsesista både på Snapchat og med eget program på TV2. Også tallene for de som oppgir å ha depressive symptomer har gått ned, Tora spekulerer i at all fokus og prat om Ungdata og hva som skal til kan ha bidratt i riktig retning.
Jeg mener vi har gjort en veldig god jobb for å bidra for å bedre oppvekstforholdene
– Jeg føler vi er veldig godt i gang, og mener vi har gjort en veldig god jobb for å bidra for å bedre oppvekstforholdene, sier Tora, og forteller om arrangementet 16. mai der unge fra hele kommunen samlet seg i Svartebukta i Korgen.
– Det var godt over 100 unge som deltok, og masse foreldre fra Bjerka og Korgen som stilte opp.
Sommerstengt
– Det nærmer seg sommerferie, da stenger vel også mange av fritidstilbudene samtidig med skolen. Er det en utfordring, eller er dere bare glade for å få ferie?
– Det er synd at ungdomsklubbene stenger, vi er mange som møtes der. Men i Korgen har fotballbanen blitt et samlingssted, jeg vet ikke hvordan det er på de andre tettstedene.
– Hvordan er det, vil ungdommen vurdere å flytte tilbake etter endt utdanning eller er det storbylivet som trekker?
– De fleste har lyst å prøve noe nytt, men jeg tror de kommer tilbake.
Skolestress
Et tema i Ungdata er skolen og hvordan den preger de unge. Her kan resultatene se litt merkelige ut. På tross av at elevene i Hemnes bruker vesentlig mindre tid på lekser enn landsgjennomsnittet er det mange som oppgir at de er utslitt og stresset av skolearbeidet.
Tora forteller at det kan være at de blir stresset og føler seg sliten når de får lekser.
– Mange har ikke lekser, og når vi får litt føles det litt forferdelig. Vi er ikke så vant med lekser, det er få klasser som har det.
– Vi ser unge rundt hele kloden som streiker for å få klimaspørsmål på dagsorden. Er dette ting som også opptar de unge i Hemnes?
Det er allikevel ikke noe vi går rundt og tenker på, at jorda skal gå under.
– Ja absolutt. Det er litt dumt at vi har hatt eksamener og tentamener på disse dagene der det har vært protester, ellers ville nok mange her også deltatt. Det er allikevel ikke noe vi går rundt og tenker på, at jorda skal gå under. Vi er nok mer redd for å få dårlige karakterer slik at vi ikke kommer inn på den linja vi ønsker på videregående, forteller hun.
Ungdata 2019 friskmelder ikke oppvekstforholdene i Hemnes, men pilene peker riktig vei. Det er ungdommen som er i førersetet, og kursen er muligens litt mer målrettet enn før de overtok rattet.