Bjerka skole har lenge vært et truet moment i skolestrukturdiskusjonen. Imens har skolen forfalt, men nå tar foreldrene tak.
Forrige uke ble de første meldingene sendt på Facebook. En gruppechat ble opprettet, der samtlige foreldre ble lagt til. Det var Kristin Bang, leder i FAU på Bjerka skole, som ledet praten. Hun innledet med å fortelle om lobbyvirksomheten som har foregått om videre jobb for å slå ring rundt Bjerka skole med tanke på skolestrukturutredningen som skal være klar til september. Kristin har hatt møte med Tek og fått klarsignal til å gå i gang med et prosjekt med bygget Bjerka skole.
Få dager senere startet dugnadsjobben. Flere foreldre tok seg tid til å brette opp ermene en hel søndag, og enda flere hadde lyst, men ikke mulighet. Kristin forteller hva slags jobb som må gjøres.
– Vi skal male hele skolen, rive trappen og bygge ny og skifte bordkledning på en vegg. Vi har fått samlet litt folk både i dag og andre dager, men det selvfølgelig litt væravhenging.
Utrolig dugnadsvilje
Hun forteller at tankevirksomheten for alvor begynte på 17. mai.
– Vi var flere som pratet om hva som skulle skje med skolen, og som leder i FAU ringte jeg kommunen og hørte hvilke tanker de hadde framover. De hadde ikke midler til å gjøre noe, vi vet jo at det er en spareprossess. Derfor fant vi ut at vi skulle hjelpe dem med denne jobben.
Det løste seg derfor slik at kommunen betaler for utstyr, mens jobben utføres på dugnad.
– Dugnadsviljen som er her på Bjerka er helt utrolig. Det er jo arbeidstimene som koster, poengterer Kristin, som forteller hva skolen betyr for innbyggerne på Bjerka.
– Vi vil gjerne ha den flotte skolen vår. Uansett om det er foreldre med barn som går her, eller andre som bor på Bjerka, så er jo dette en plass å gå til på for eksempel 17. mai. Det er en super samlingsplass som betyr mye for innbyggerne. Det handler mye om tilknytning og tilhørighet til ungene. Det kryr av unger her på ettermiddager, både fra 1. til 4. klasse, men også 5. klasse og oppover. Her har de en plass de kan møtes og være i aktivitet. Vi har egentlig ingen andre lokaler til å samles.
Et tettsted i vekst
Flere samler seg for å delta i diskusjonen og argumentene for å beholde skolen renner inn.
– I en kommune og et tettsted som sikter mot å få flere småbarnsfamilier hit, så er barnehage og skole viktig. Det vil gjøre det mye vanskeligere for folk hvis for eksempel SFO blir i Korgen. Den fleksibiliteten vi har nå betyr at når ungene er ferdig på skolen så kan de være her etterpå. En del av de kan gå hjem, noen kan bli hentet av besteforeldre. I Korgen blir de avhengige av skyss. Da må noen kjøre og hente når det ikke går busser.
– Det er veldig spesielt å legge ned skolen på det eneste tettstedet i kommunen som er i vekst. For å øke befolkningen i kommunen trenger vi skoler på alle tettstedene.
– Bjerka er et fantastisk kompakt tettsted. Fra det nye boligfeltet i Lundliveien er det 100 meter til skole og barnehage og 50 meter til hallen og nærmiljøområdet. Vi trenger skole og barnehage i nærheten, ellers er det mange som velger bort Bjerka.
Det kommer fram hvilke ringvirkninger en skolesammenslåing kan ha.
– Hvis ungene går i Korgen vil nok mange sannsynligvis gå på fotball der sammen med resten av vennene sine. Hvis vi ikke har fotball her blir det mye vanskeligere å opprettholde aktiviteten i idrettslaget, og det vil fort bli nedlagt.
– Bjerka er jo faktisk det eneste tettstedet som greier å stille to lag i hver aldersgruppe i barneserien uten å ta med de som er eldre.
Hele lokalsamfunnet bidrar
Kristin forteller at det allerede har blitt gjort en jobb inne i skolen.
– Miljøarbeiderne har tatt et kjempetak inne hvor de har malt klasserommene, og de skal snart til med å male gangene også.
Med musikk på høyttaleren og litt magefyll på benkene går jobben radig. Mens noen planlegger lift til de høyeste veggene, er andre litt mer utålmodige og klatrer gjerne høyt i stigen for å få ferdig mest mulig denne dagen.
– Vi har fått til et samarbeid med bygdeutvalget om kaffe og noe til mens vi holder på her, og kroa og campingen som skal komme med kaffe til oss. Hele lokalsamfunnet er med på å bidra her. Byggmix Korgen, Montér Bjerka og Rune Vasdal har vært fantastiske. De har stilt opp for oss utenom arbeidstider og levert utstyr for at vi skal få dette til, sier Kristin.
Det er her samholdet er
Også en god del barn deltok på dugnad denne søndagen. Både framtidige, eksisterende og tidligere elever. Det var malerkoster i samtlige hender, og etterhvert bar både hender og klær preg av en skikkelig innsats. En av de tidligere elevene som deltok var Ole Nathaniel Birkelund, som nå går i 6. klasse i Korgen. Han gikk sine fire første år på Bjerka skole, og tar gjerne i et tak for å beholde den.
– Det er her samholdet er, det er her folk møtes, sier han.
Hvordan var overgangen til Korgen i 5. klasse?
– Litt kjedelig, det var artigst på Bjerka. Vi gjorde så mye mer her.
Hvilke arbeidsoppgaver skal du til med i dag?
– Jeg skal kanskje hjelpe å bære material og male litt, forteller han.
På kort tid er store deler av skolen malt, og arbeiderne kan ta seg en velfortjent matpause. Stian Harsvik og Kristin Bang fyrer opp i bålpanna og disker opp med både hamburger og pølse med brød. Når kvelden nærmer seg er de nesten helt ferdige med det første strøket, som forvandlet den blasse rødfargen til en moderne grå.