I sommer skal det gjøres en stor jobb på kirkegården i Korgen. Gravsteinene skal plukkes bort og 60 centimeter med masse skal fylles på.
Judit Dahl er prosjektleder og forteller at det er et omfattende arbeid som skal gjøres.
– Gravsteinene må mer eller mindre håndlempes bort herfra. Det er kanskje den største jobben.
En ugunstig trend
Kirkegården var opprinnelig en god del mindre enn hva den er i dag, og Dahl forteller at den siden har blitt utvidet flere ganger.
– Nå kan man ikke utvide mer. I tillegg var det vanlig på 60- og 70-tallet å pakke likene inn i plast, dermed får man ikke den naturlige nedbrytningsprosessen til å gå som den skal.
Til vanlig kan man bruke gravene på nytt etter noen år, men Dahl sier at det kan man ikke med plastgravene.
– Vi vet heller ikke hvilke graver det gjelder, så det hadde blitt en veldig omfattende jobb. Vi fyller derfor hele kirkegården opp med en masse på minimum 60 centimeters høyde.
Under arbeidet må alle gravsteinene bort, men man trenger ikke være redd for at det skal bli «rot i systemet».
– Vi har målt opp og registrert alle, og vi har gps-merking på hvor de skal stå. Det kan være de blir flyttet noen centimeter for at de skal stå på en rett linje, det er det nemlig ikke alle som gjør i dag.

Mange ledige plasser
Prosjektet har vært diskutert og utsatt i flere år, men den 20. mai starter arbeidet.
– Det skal være ferdig til 30. august, og i arbeidsperioden vil kirkegården være stengt av. Vi vil ikke at pårørende skal komme inn hit i den perioden på grunn av sikkerhetsmessige årsaker.
Dahl sier at det er likevel en mulighet for at det blir begravelse midt oppi arbeidet.
– Enkelte har bestilt plass her, så det er faktisk mulig at det blir begravelse under arbeidet. Det håper vi ikke skjer, men det vet man jo aldri, sier Dahl.
Når en gravplass nedlegges er den fredet i en viss periode før pårørende må betale en fastavgift for å beholde graven.
– Det er en god del som blir fjernet. Neste år vil vi ha 200 ledige gravplasser. Det heter jo at kommunen skal ha 3% ledige graver til enhver tid, forteller Dahl.
Som en golfbane
Mot parkeringsplassen vil det bli satt opp en mur, mens det blir nytt gjerde rundt resten. Ellers blir det nye lys, planting, drenering og trærne inne på selve gården vil bli fjernet.
– Enkelte har vært bekymret for at det skulle rase ned mot elven, men det har blitt gjort en geoteknisk vurdering som viste at det ikke er rasfare, selv når vi fyller på med massen.
Kirkeverge Per Øyvind Eriksen er en av de som er i full gang med å ta ned gjerdet mot parkeringsplassen. Han forteller at det skal gjenbrukes.
– Gjerdet skal til Hattfjelldalen, til kirkegården der.
Han har tro på at det kommer til å bli fint utpå sommeren.
– I fellesferien er det nok grønt her, og i august begynner vi å montere tilbake gravminnene. Det blir nok fint i august når det ser ut som en golfbane her, sier Eriksen.

Tar bare gravsteinene
Dahl påpeker at også parkeringsplassen blir avstengt i perioden.
– Der blir det stående mye utstyr og kjøretøy. Folk må bare huske at vi gjør dette for å ha framtidige gravplasser. Det er en stor kostnad, men nå har vi gravplasser i mange år fram i tid.
Hun håper også å gjøre folk oppmerksomme at de bør ta vare på gjenstander omkring graven.
– Det kan være planter, plantekasser eller lykter. Det håper jeg pårørende får til å hente før arbeidet begynner, for vi kommer kun til å ta selve gravsteinen. Det andre vil bli lagt til siden, og så kan vi bare håpe at de rette eierne henter det.
