Før ble man åreforkalket og glemsk når man kom opp i årene. I dag er det fortsatt slik for mange, men av og til kan det være noe annet. Da kan det være lurt å se etter tegn som kan forbindes med en demenssykdom.
Hemnes kommune har over flere år hatt fokus på akkurat den gruppen av befolkningen som får og utvikler demens. Det finnes egne tilrettelagte sykehjemsavdelingen for personer med demens både i Korgen og på Hemnesberget. De ansatte som jobber der har spesialkompetanse for akkurat å hjelpe beboerne der, og det er opprettet et hukommelsesteam i kommunen.
Dette teamet består av sykepleiere og en hjelpepleier som til daglig jobber med personer med demens, og de har også oppgaver rettet ut mot de pårørende. Teamet har idag følgende personer: Mai Ann Nilssen og Stina Sparby i Korgen, og Astrid Jonassen og Ragne Præsteng på Hemnesberget.
Hva er demens?
Demens er en fellesbenevnelse for flere hjernesykdommer. Det viktigste kjennetegnet på demenssykdom er hukommelsessvikt. Demens er en kronisk hjernesykdom og er ikke noe som normalt følger med høy alder. Sykdommen medfører snikende symptomer som nedsatt hukommelse, sviktende språkfunksjon og personlighetsendringer. Alzheimers er et eksempel på en slik sykdom.
I dag regnes det med at nesten 80.000 nordmenn lider av demenssykdom
I dag regnes det med at nesten 80.000 nordmenn lider av demenssykdom. Av disse har ca. 60-70 prosent sykdommen Alzheimers. Ca. 15-20 prosent av alle som rammes av demens har vaskulær demens. Det finnes også demens med Lewy-legemer, frontotemporal demens. Langvarig alkoholmisbruk kan også føre til kognitiv svikt.
Selv i dag kan dement-ordet være litt tabubelagt. Mange føler seg ikke vel innenfor denne benevnelsen, dette gjelder både for de som er rammet og for pårørende. Da er det viktig å huske på at demens er en hjernesykdom på linje med alle andre sykdommer. Sykdommen har et forløp som bør ha åpenhet, og det sammen med tidlig diagnostisering vil gi den rette støtte og oppfølging, både for personen selv, og for de pårørende.
Pårørendeskolen i Hemnes
– I Hemnes kommune startet vi opp med pårørendeskole i 2012, og det har vært avholdt fem slike samlinger for pårørende siden den gangen.
Derfor har vi idag fokus på å gi kunnskap og gi de pårørende større forståelse for sykdommen.
– Vi vet og har erfart at de pårørende tidligere har vært mye overlatt til seg selv. Vi vet også at dette kan være veldig krevende. Derfor har vi idag fokus på å gi kunnskap og gi de pårørende større forståelse for sykdommen, forteller Mai Ann Nilssen, som er leder for hukommelsesteamet i Hemnes.
– Vårt opplegg for pårørendeskolen går over fem kurskvelder av to timer. Vi som er i teamet har delt inn forelesningene blant oss, samt at vi også viser videoer som tar for seg temaene som er:
- Demenssykdommene – sykdomslære
- Lovverk, rettigheter for personer med demens og deres pårørende.
- Kommunikasjon med personer med demens. Utfordrende atferd.
- Praktiske råd og hjelpemidler. Tilbud i kommunen.
- Pårørendes opplevelse og egenomsorg
Akkurat nå pågår denne pårørendeskolen i kommunen. Dette skjer på Vallaskolen, og ca. 15 personer er med denne gangen. De er selv barn, ektefeller, familie eller venner til noen som har fått diagnotisert sykdommen demens. De som går på dette kurset gjør det for å kunne forstå, og være til hjelp for dem som har fått en demenssykdom.
Noen symptomer på demens
For alle kan det være noen viktige symptomer som man kan være oppmerksomme på, dersom man mistenker demens hos noen av sine.
- Husker ikke beskjeder og avtaler.
- Tar opp de samme spørsmålene.
- Tiltaksløs, tilbaketrekking.
- Vanskelig å lære nye ting.
- Blir likegyldig med personlig hygiene og påkledning.
- Lager seg ikke mat/spiser ikke.
- Handler mye man ikke har bruk for.
- Kjøleskapet blir fullt av gammel mat.
- Roter seg bort på kjente steder.
- Snur døgnet.
- Språkproblemer.
- Finner ikke ting og kan beskylde andre for å ha stjålet det.
- Adferdsforandring, mistenksom, irritert.
- Kjenner ikke igjen familiemedlemmer.
Da er det viktig å få gjort utredning så tidlig som mulig. Da for å få gitt den rette støtte og oppfølging til personen selv, og de pårørende.
De pårørende
Selv om det fortsatt er en kurskveld igjen for denne gangen, berømmer deltakerne damene som er kursansvarlig.
– Det er helt fantastisk hvor mye jeg har lært ved å delta her. Jeg oppdaget fort at jeg hadde veldige mye å lære om personer med demens , og det å være pårørende. Jeg tror og håper at min nye kunnskap kan gjøre meg til en mye bedre pårørende, sa en av de som deltok på kurset.
– At Hemnes kommune har slik fokus og satser på det som er omsorg er veldig bra. Alle kommuner burde ha et slikt fokus, ble også bemerket.