Millionene trillet inn til Lapphellas Venner på Hemnesberget. Kulturarenaen på Lapphella var målet for alle pengene.
Pengene kom fra Sparebankstiftelsen Helgeland, Helgeland Sparebank gavefond, og Sparebank 1 fondet – Samfunnsutbytte.
Lapphellas Venner står bak prosjektet med en ny Kulturarena på Lapphella på Hemnesberget. De har ei tid vært klar over at de har fått positive tilbakemeldinger fra noen av de sponsorene de har søkt om penger fra. Derfor hadde de på fredag invitert til lunsj på Jernvaren for å vise sin takknemlighet for de som hadde bidratt til at Kulturarenaen nå nærmer seg en realisering.
Fra Helgeland Sparebanks gavefond kom Jørn Breivik, fra Sparebankstiftelsen Helgeland møtte Øyvin Trønsdal, og fra Sparebank 1 kom Tor Magne Aanonli. I tillegg var representanter fra Hemnes kommune invitert sammen med arkitekter, MBA as og prosjektgruppa.
Formiddagen var lagt opp til lunsj som ble levert fra Sans, men i tillegg hadde de satt sammen kulturinnslag som viste aktivitet gjennom flere generasjoner. Trond Rydsaa som er leder i Lapphellas Venner innledet «takkefesten» med å fortelle litt om historien bak Lapphellas Venner. Blant annet kunne han fortelle at bakgrunnen for at Lapphellas Venner ble startet, var at det først på 80-tallet forelå planer i kommunens generalplan om at husene skulle rives for å gi plass for en industrivei. Heldigvis endte dette med at husene ble bevart, og at området i dag er regulert som bevaringsverdig. I 2000 ble Lapphella valgt som Hemnes kommune sitt tusenårssted.
– Lapphellas Venner har siden den gangen også tatt vare på og holdt tusenårsstedet fint. Dette i tillegg til å ta vare på de tre husene vi eier, kunne Trond Rydsaa fortelle.
– Når Kulturarenaen nå ser ut til å kunne realiseres vil Lapphellas Venner eie fire av bygningene her. Kulturarenaen vil riktignok eies sammen med Hemnes kommune som har en pumpestasjon og en toalettanlegg der. Vi er umåtelig stolte og glade for at vi snart kan være igang med et prosjekt som vil ha mye å si for bruken av Lapphella som et kulturelt midtpunkt i strandsonen.
Samarbeidsprosjekt
– Det at vi sammen med Tanken arkitektur og MBA as har jobbet frem et slikt prosjekt viser at man med initiativ og pågangsmot kan lykkes. Dette er et samarbeid til det beste for Hemnesberget, og Hemnes kommune har vært med på en tonegivende giv i hele prosessen.
Prosjektkomiteen har hatt medlemmer fra Hemnes Båt og Sportsfiskeforening, Hemnesjazz, og Hemnesberget Vel. Dette viser at mange ønsker å utvikle tilbudene på Hemnesberget, sa Trond Rydsaa før han overrakte blomster, verbale takk, samt innlemmet giverne i Lapphellas Venner med å dele ut andelsbrev til dem.
– Og for dere betyr det at dere nå eier en andel, samt at det er dugnader både mandager og onsdager i sommerhalvåret. Påminning om dette vil komme som SMS, sa Trond Rydsaa.
Alle finansieringsinstitusjonene var skjønt enige om at prosjektet med en kulturarena på Lapphella og Hemnesberget var verdt å støtte godt. Den kulturelle historien som Lapphella har, sammen med det aktive kulturlivet på Hemnesberget må man ta vare på, og videreutvikle.
– Helgeland Sparebank er fra før av sterkt inne i forhold til Hemnesjazz. Har faktisk vært med helt fra starten av der, og det har vært en stor glede for oss. Vi håper nå at dette prosjektet på Lapphella blir realisert, og all heder og ære til ildsjelene bak dette. Lykke til kulturlivet på Hemnesberget og Helgeland, sa Jørn Breivik
– Sparebank 1-fondet Samfunnsutbytte er akkurat til for slike prosjekter. Dette er av historisk verdi både i dag og i fremtiden.Det er viktig å skape identitet. Det siste her på Hemnesberget er jo Jul på Berget, som nå er kjent over hele Helgeland. Derfor er det viktig for oss å støtte Kulturarenaen som kommer til å bli et viktig tilskudd til kulturen og kulturlivet, sa Tor Magne Aanonli.
– Kulturarenaen er et perfekt prosjekt inn i dette aktive kulturmiljøet på Hemnesberget. Miljøet her er viktig å ta vare på, men også å videreutvikle. Lykke til med dette flotte prosjektet, sa Øyvin Trønsdal.
Kulturell takk
Men hva er vel Hemnesberget uten kulturelle innslag på en slik hyggelig dag. Komiteen bak arrangementet var så heldige å få et knippe flotte musikere til å være med på å takke de som så nå hadde gitt penger til Kulturarenaen. Først ute var Oliver Bang Skreslett som spilte piano. Først spilte han «Don`t get around any more» og deretter en Star Wars-mix. Joda det svingte av denne dyktige pianisten. Deretter inntok
Sigrid Pauline Brennhaug og Magnus Løkken Jacobsen scenen og fremførte «Æ og min elskede» av Terje Nilsen. Så fikk gjestene høre Wie Sjåvik Olsen og Ingrid Brennhaug Sjøvold spille «Alle fugler små de er» tostemt på trompet, før Sigrid og Magnus avsluttet de kulturelle innslagene med » Det sku bo folk i husan».
Deretter fikk man høre at alle formaliteter i forhold til å kunne starte opp med arbeidene er i orden. Både reguleringsmessig og bygningsmessig. Tanken Arkitektur AS v/ Robin Søderkvist tok så de innbudne gjestene med på historien fra 2017 og frem til idag. Hvordan prosjektet ble utformet og planlagt, til det man nå er klart for å bygge. MBA AS v/ Stig Alvestad som har bistått i planlegging og kostnadskalkyler kunne fastslå at dette prosjektet skal realiseres.
Tilslutt fikk Bygdeutvikler Marit Valla fra Hemnes Kommune ordet, og trakk raskt frem «vannfronten» på Hemnesberget som et spennende og levedyktig prosjekt, og med det som nå skjer på Lapphella signaliserer det første nye anlegget «langs vannfronten».
– Mange vil komme til kommunen vår. Reiselivsaktører viser større og større interesse for det vi har å vise frem. At dere som nå bidrar til å støtte Kulturarenaen på Lapphella, også har tro på en slik utvikling er veldig bra. Tusen takk til dere alle, og vi i kommunen skal fortsatt være med på å utvikle og følge det som skjer på Hemnesberget. Det neste vil kanskje være Samvirkelagsbakken, og så får vi håpe at torget snart får en fin fornying og planløsninger.
Dermed kunne leder i Lapphellas Venner ønske alle vel hjem og en god påske.