Klemetspelet utvikles fra år til år, og også denne runden byr på mye nytt og noen overraskelser.
I sommer skal Klemetspelet gå av stabelen for fjerde gang. Produksjonsleder Inger Lise Pettersen synes det er viktig å fortsette utviklingen av spelet.
– En del av hensikten er at det skal være nytt, det skal være fint for lokalbefolkninga å se det selv om du har sett det før. Det skal alltid være noen nye element, både i spelet og på martnan.
Det blir forandringer i manuset, litt ny musikk og noen scener er kortet ned på. Inger Lise avslører også at bruddstykker av scener vil bli framført andre plasser, men røper ikke alle detaljer.
– Noe får være en overraskelse til folk kommer. Man skal ikke vite alt, sier hun.
Mange nye
Det har vært rundt en tredjedel nye hvert år, men i år er hele 23 av 50 nye tilskudd i Klemet-gjengen.
– Vi er veldig glade for at det er en enda større del av kommunen som tar del, og at det er sju stykker fra Hemnesberget. I tillegg har vi noen fra Mosjøen, det er to ungdomsjenter som har aner herfra, men som bor i Mosjøen. Og så har vi ei jente fra Utskarpen med samisk bakgrunn. Klemetspelet skal jo være for hele Hemnes kommune, men at det er tilknyttet en litt større region er jo positivt.
Klemetspelet kjøres annethvert år, hvor første gang var i 2013.
– Det har egentlig vært ganske stort fra starten av. Det er jo mange forskjellige med ulike ansvarsroller som er med fortsatt, og så er det noen det har blitt utskifting på. En forholdsvis stor del har vært med fra starten av, og det er ganske intensivt for noen.
Inspisient og rekvisitør
Nytt av året er inspisientrollen som Markus Johansen Øren har overtatt.
– Hva er en inspisient?
– Det er på en måte den som leder forestillingen. Han er bak scenen og skal sørge for at alle skuespillerne er klare til å gå inn når de skal, og at de har de rette rekvisittene. Han styrer fra bak scenen at alt går greit. Det er mange rekvisitter, og det skal inspisienten ha oversikt over.
I tillegg til inspisient har man «rekvisitører».
– Det er de som skaffer rekvisittene. John Reinåmo for eksempel, han får tak i alt mulig. Han har laget ljåer og vinduer blant annet. Og Kari Thoresen skaffer eller kjøper eller får tak i, så det er de to som har ansvaret for rekvisitter. Det er så mange oppgaver i et utendørs teaterstykke som må være der.
Ungdomssatsing
Inger Lise forteller at Klemetspelet har i senere tid blitt mer bevisst på å rekruttere flere unge.
– Vi kontakter ungdommen direkte. Vi har snakker litt med skolen, og så var vi med på Fritid for ungdom i Hemnes med egen stand, der ble en del rekruttert. Det gjelder å snakke med noen som kjenner noen. Enkelte har kommet selv fordi de har hørt om det.
Hun forteller at man ikke trenger å være skuespiller for å være med i spelet.
– Det er mye lyd og lys, og det er veldig fint å ha ungdom som assistenter på det. Mange unge er jo interesserte i det. Det er viktige oppgaver som betyr mye.
Inger Lise skryter av gjengen hun jobber sammen med, og synes spesielt de unge imponerer.
– Solveig Bygdåsmo er bare 21 år, men er den som har kontakt med alle skuespillerne og er assistent på regi. Hun gjør en utrolig god jobb og er veldig dyktig. Hun har et stort ansvar, og er støttespilleren til regissøren hvor hun koordinerer veldig mye. Det er noen sånne, som bare må være der.
Trivselskomité
Det er mange brikker som skal på plass, og da er det greit å ha en komité som legger til rette for gode arbeidsforhold. Klemetspelet har nemlig en egen trivselskomité.
– De skal sørge for mat og drikke og at ting ligger til rette for skuespillerne. Det kan være at de har varme lokaler når de øver. I tillegg kan man samles sosialt utenom. Vi skal ha en helg i mai hvor vi skal øve, men også få til å møtes litt en kveld. Det er viktig for trivselen og samhold.
Spelet består av en god blanding i både alder og profesjonalitet, hvor yngste er 6 år og eldste rundt 70.
– Jeg tror mange av de som er med opplever at dette med blanding av alder og profesjonelle og amatører er veldig verdifullt. De profesjonelle er veldig opptatte av de lokale. De som har hatt hovedrollene skal være en del av miljøet. Det har de vært før og er det nå også.
Martan
Det første året var det kun utstillere fra Hemnes på Jamtjordmartnan, men etter hvert ble tilbudet utvidet. I år har de gått enda lenger ut i distriktet, blant annet i det samiske miljøet. – Det blir enda flere utstillere og det skal bygges flere boder. Da vil elever fra ungdomsskolen som har arbeidslivsfag bygge bodene. I tillegg skal vi ta i bruk den gamle låven for å få enda mer plass. Det er et stort rom hvor vi skal forsterke gulvet.
Klemetspelet har tidligere hatt avtale med Hemnes Mikrobryggeri om levering av Klemetøl, men etter de la ned har spelet måtte søke lykken andre plasser.
– Nå har vi inngått ny avtale med Nesna, og det er vi veldig fornøyde med, sier Inger Lise Pettersen.