Fødselen for Okstindan natur- og kulturpark (ONK) har vært lang og komplisert. Nå er endelig det første årsmøtet tilbakelagt. Kandidaten begynner å nærme seg voksen.
Sekretæriatsleder i Norske Parker, Kristian Bjørnstad, hadde tatt turen for å delta på det historiske møtet. Han informerte litt om Norske parker som er paraplyorganisasjonen ni ulike parker i Norge er samlet under, der Okstindan enda ikke er tatt opp som fullverdig medlem.
Langsiktig jobb
– Å lage en regionalpark gjøres ved å bygge stein på stein. Dere har med hele Hemnes i denne parken, det er næringsliv, offentlig, frivilligheten og det jobbes sammen langsiktig. Vi har blitt så sektoriserte og prosjektorienterte, her skal det heller jobbes helhetlig der man ser hverandre, park er like mye en arbeidsmåte som en organisasjon, sa Bjørnstad innledningsvis.
Norske parker har fått 5 millioner kroner over statsbudsjettet, penger som nå også kommer til nytte for Okstindan.
I den offisielle delen av årsmøtet ble årsmeldingen gjennomgått. Selv om ONK fortsatt ikke er fullverdig parkmedlem har aktiviteten vært høy. Inger Lise Pettersen ble tilsatt som prosjektleder fra august 2018, og har fått prosjektmidler fra både Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Nordland fylkeskommune.
Mange medlemmer
Drøyt 50 bedrifter, lag og foreninger eller privatpersoner har tegnet intensjonsavtale om å bli medlem. Flere av disse har nå samlet seg i et bedriftsnettverk for opplevelsesnæringen i Hemnes. ONK har sammen med flere lag og foreninger stått bak et turskiltprosjekt. Formålet er å få et samlet turkart over turstier og turmål, og med grunneieravtaler og der ulike faddere skal få ansvaret for å vedlikeholde de ulike løypene. I forbindelse med årsmøtet skal nå intensjonsavtalene erstattes med permanente avtaler.
Regionalparkene bygger i stor grad på langsiktighet, derfor går planarbeidet over tiårssykluser.
– Vi har forsøkt å kutte ned på tekstmengden i planen, og er nå nede i sju sider, forteller Svein Erik Hjerpbakk. Han har vært styreleder fram mot det første årsmøtet, og ble valgt som permanent leder under møtet.
Nytt styre
Styret består nå av Svein Erik Hjerpbakk (styrets leder), Kjell Joar Petersen-Øverleir, Siv Bårdsen, Gry Fordelsen og Sissel Marie Grøttebø. I tillegg kommer et styremedlem som skal oppnevnes av rådmannen i Hemnes. Grøttebø er Hemnes kommunes politiske representant.
Haldor Solhaug er vararepresentant blant medlemmene mens rådmannen i Hemnes skal oppnevne ytterligere en vararepresentant.
Dermed er den ordinære driften av ONK offisielt i gang, men fortsatt har altså parken bare status som parkkandidat.
– For å bli fullverdig medlem må ONK søke om endelig godkjenning. For at dette skal skje må de ha et styre og finansiering på plass slik at driften kan ivaretas, forklarer Kristian Bjørnstad som er sekretæriatsleder i Norske Parker.
Han tilføyer kjapt at denne prosessen er langt enklere enn jobben med å bli godkjent parkkandidat.
– Det er mange reiselivsaktører som har forsøkt å etablere parker, men de har gjerne forsvunnet når vi har spurt hva det er de ønsker å ta vare på og hvordan.
Ivareta, ikke verne
Et av de vedtatte mål for ONK er å sikre bevaring og utvikling av ressurser og særegne natur- og kulturverdier. Forskjellen mellom en vernet park og en park som ONK er at det er bruken av parken som skal ivareta landskapet og kulturarven, bærekraftig bruk der næringsliv også kan delta og skape verdiskapning lokalt.
Bjørnstad forteller om de første parkene som ble etablert for ca. 10 år siden.
– I vestlandsfjordene inntok cruiseskipene fjordene med tusenvis av turister. Lite eller ingenting av verdiskapningen ble igjen lokalt, og de ville ikke engang være med på et landskapsfond, forteller han.
En park kan altså være et viktig verktøy lokalt for å få drevet reiseliv og næringsliv på lokale premisser, og med lokal verdiskapning og arbeidsplasser.
Historiefortellere
– Hvem kan være med i en slik park, det er enkelt å forstå at en reiselivsaktør hører naturlig inn, men hva med alle andre, drosjesjåføren, lokalavisa?
– Drosjesjåføren er gjerne den aller første en ukjent treffer i lokalmiljøet, han eller hun blir kanskje den viktige historiefortelleren. Det er viktig å ikke begrense hvem som kan være med, men det er ofte de som jobber med kultur og stedsforankrede ting.
Ettersom møtet foregår i NCPs lokaler kommer vi fort inn på produksjonsbedriftens naturlige rolle i nettopp parken, fordi de tenker nytt.
– De utvikler produkter med sirkulær økonomi i bunnen. Det forteller en historie som er lokalt forankret, kundene vil ha historier og bedrifter må i dag si hvorfor de er til, en såkalt «mission». Det må være kvalitet og troverdighet.
En av de viktigste oppgavene før ONK er fullverdig medlem er altså å framvise en troverdig finansiering. De gangene saken har vært oppe til politisk behandling har det vært mange motstridende meninger, og så langt finnes ingen politiske vedtak som kan skape en langsiktig økonomisk plattform.
Finansiell plattform
– Du snakket tidligere om andre parker som har budsjett på tosifret millionnivå, hvordan greier de det?
– De har gjerne kommuner og fylkeskommuner som stiller med grunnfinansiering. Så har de dyktige folk som henter inn penger til ulike prosjekt. Forskning viser at en krone inn til slike parker skaper vekst for seks kroner, det gir stor verdiskapning. I utlandet er det ikke uvanlig at bedrifter stiller som sponsorer til regionalparker, det er mange muligheter.
– Denne formen for parker har nå vært tilstede i Norge i 10 år, i resten av Europa i mange tiår. Har det vært vellykket?
– I starten var det et statlig verdiskapningsprogram på 10 millioner. Det var mange som henvendte seg, men de var kanskje ikke helt innenfor parktanken. De som derimot la stein på stein og jobbet langsiktig har lykkes.
Lysende framtid
– Hvor står ONK om 10 år?
Jeg tror at dette kan bli en eksempelpark. Det har vært jobbet veldig godt, og det er fantastisk med over 50 medlemmer nesten før det starter. De har blinket ut områder som er helt innenfor parktanken, og leverer allerede. Stedsmarkedsverdien øker, det ligger veldig mye bra her, avslutter Bjørnstad fra Norske Parker.