En tur på butikken? Noen å lese avisa sammen med? En samtalepartner? En turvenn? Lista kan fortsette ganske lenge, for dette er tilbud som Frivilligsentralen ønsker å lufte interessen for.
Leder i Frivilligsentralen, Trine-Lise Skreslett møter sektorleder for Korgen omsorgssenter, Ragnhild Fineide og Håkon Kvitnes fra pensjonistforeningen for å diskutere et mer solid tilbud for både eldre og andre som har et behov i hverdagen. De ønsker blant annet å gi hjemmeboende tilbud om skyss til butikken på ukentlig basis.
Sosialt
Håkon Kvitnes har i syv år kjørt Hemnesberget omsorgssenter sin buss en gang i uken, for å skysse Finneidfjordfolket til butikken.
– Jeg har sett behovet hos folk. Nå er det ikke alt man skal bry seg med, men som et medmenneske gjør man det likevel. Så nå vil vi se om det er et behov vi kan gjøre noe med.
Trine-Lise har allerede en ordning på plass hvor beboerne på Korgen omsorgssenter får butikktur.
– Det har blitt en ganske sosial greie, hvor gjerne andre folk kommer på butikken for å møte de som vi skysser.
Ragnhild Fineide tror det er bra for mange eldre å ha denne ordningen.
– Vi vet at det er et problem for mange å få handlet, og nå vil vi få fram hvor stort behovet er. Det er godt for de eldre å komme seg ut, være sosial, og så får de handle det de vil.
Egen erfaring
Vally Lillebjerka er en av beboerne på Korgen omsorgssenter som har benyttet seg av tilbudet da hun bodde på Finni.
– Det er et kjempebra tilbud, og jeg tror det kan være interesse for det. Vi var gjerne ti stykker hver tur, og fikk muligheten til å kjøpe oss kaffe hvis vi ville. Håkon sto og ventet til vi var ferdig. Det gjør at man kan klare seg selv i større grad, og får laget seg mat.
Etter Vally flyttet til Korgen har hun gjerne tatt turen til fots, men innrømmer at det kan være utfordrende.
– Det er jo tungt å bære handleposene hele strekningen. Og så skulle det gjerne vært flere benker på veien. Om vinteren blir de heller ikke måket av, og det er veldig synd.
Besøksvenn
I tillegg til skyss for å få handlet, ønsker Frivilligsentralen å få utvidet besøksvennordningen de har fått i gang.
– Det er en frivillig som kan besøke noen hjemme, for å prate, gå en tur med eller hente posten med for eksempel. Jeg pleier å si at en besøksvenn skal ikke stelle såret til Olga, men kan lese avisa med Olga, og se TV med Olga, forteller Trine-Lise.
I mars kjøres det besøksvennkurs, og Trine-Lise håper at folk tør å si ifra hvis de har et behov.
– Man kan melde seg til Frivilligsentralen hvis man har ønsker å ha besøksvenn, eller hvis man ønsker å være besøksvenn. Også hvis man kan tenke seg å være sjåfør for de som skal på butikken.
Hun legger vekt på at det ikke trenger å være noen bindende avtaler inne i bildet.
– Det er ikke som en vanlig jobb å være frivillig, og det er ikke noe i veien for å si at man ikke kan i en periode. Det er en sånn gi-og-ta mentalitet i frivillig arbeid, og vi løser det vi kan.
Håkon synes selv at jobben som frivillig er givende.
– Det er en veldig interessant jobb å være frivillig. Jeg får mye igjen av å kjøre de eldre hver onsdag.
Besøksvennordningen er ikke bare for eldre, men for alle som har et behov. Håkon håper at folk ikke er redd for å prøve det ut.
– Det er ingen fallgruver her, du kan enkelt prøve og se om det er noe for deg. Hvis ikke er det helt i orden.