Noen ganger kan et utsagn, en idé, fra andre gi en spire til å starte en bedrift. Det erfarte Charles Skreslett fra Korgen for noen år siden.
I vårt noenlunde ustabile vinterklima kan det svinge veldig fra barflekker, blindholke, snyskavler, og så is igjen. Det er utfordrende å kontrollere underlaget, og veldig mange sikrer seg derfor med strøsand for å unngå unødvendige lårhalsbrudd og det som verre er.
Startet med brøyting
Charles Skreslett får rosende omtale for sin brøyting og strøing av de kommunale veiene i Leirskardalen. Dette er noe han har påtatt seg i flere år. Mange er kanskje ikke klar over at han også driver med å selge strøsand til små og store kunder. Han forteller hvordan han fikk ideen til dette:
– Det er 4-5 år siden jeg begynte med dette. Allerede da hadde jeg holdt på ei stund med å brøyte de kommunale veiene i Leirskardalen. Samtidig hadde jeg jobb som maskinfører i Seljelia i Elsfjord. Der tok vi ut dolomitt av et digert knusverk der, og en positiv biproduksjon av dette ble da et lager med 400 tonn med sand! Jeg påtok meg etterhvert også sandstrøing av de kommunale veiene jeg hadde brøytinga på. Da trengte jeg jo sand, og kjøpte biproduktet fra Seljelia. I den forbindelse kom jeg i prat med Sten Vinstad, en av sjåførene i Seljelia, idet at han tippet et lass sand i siloen min på Skresletten. Vi diskuterte da denne fine, lyse sanda. Sten sa at denne fine sanda hadde vært fin til å selge i bøtter slik at flere får tak i den. Jeg sa at det var jo en kanonidè, og spurte han om han selv tenkte å gå videre med idèen sin. Nei, det gjør eg ikkje, sa Sten. -Ja, da tar eg den, sa jeg, og slik ble det, forteller Skreslett. Han er ikke så glad i publisitet, men syns jo det er ei artig historie han likevel kan dele med leserne.
Prøving og feiling
– Slik startet det. Jeg brukte mye tid, prøvde og feilet med ulike plastbøtter. Siden sanda er så tung, må jeg selge sanda i sterke kvalitetsbøtter med stødig hank. Det har jeg nå funnet i Tyskland. Jeg bestiller bøttene derfra i stort kvanta. Jeg betaler for både sanda og for frakta til meg, og det blir lagret under tak inni siloen min. Der holder den seg tørr og fin. Så tømmer jeg det i små bøtter klar til utsalg. Og disse bøttene kjøper jeg gjerne tilbake for 10 kroner bøtta om kundene vil bli kvitt de, legger Charles til. Vi slår av en prat på Vertshuset før vi rusler bort til ByggMix ved Korgensenteret hvor han viser fram bøttene sine med strøsand som står ute på en pall.
– Da jeg startet med dette var det et stort marked, og jeg hadde mye salg. Det har kommet flere sandselgere til de senere årene, og det merker jeg jo. Men jeg er likevel fornøyd. Jeg pakker i bøttene og kjører det rundt til butikkene på tettstedene i Hemnes. De får en pris for å selge det for meg, og jeg syns det er flott med et slikt samarbeid. Jeg vurderer om jeg skal begynne med å kjøre sandbøtter ut til private kunder, men jeg må se på om det blir fortjeneste da. Jeg selger også samme sand i 600 kilos storsekker. Kunder til disse store sekkene kan være både private, bønder, og jeg har en del salg til Boreal busselskapet på Mo, og jeg leverer de da på Mo.
Lys sand
– Sanda i Seljelia er kvit. Det kan være ugunstig ved at den synes dårlig i is og snø, forklarer Charles, –men den har en viktig fordel: Når sola smelter is og snø, så smelter denne sanda saktere inn i isen enn den mørke sanda. Dermed holder ei sandstrøing noe lenger. Det er helt klart et marked for dette, men det forutsetter at det er glatt! avslutter en lattermild Charles Skreslett.