Vefsningene vil på Korgfjellet i påsken, nå tar de regningen for snøryddingen.
Avdelingsleder for vei i Vefsn, Christer Amundsen avviser at det ikke er noe forsøk på å innynde seg hos naboen i kampen om sykehus: – Jeg tror ikke folk lar seg kjøpe så lett, ler han.
Det var etter å ha lest Avisa Hemnes forrige uke at Amundsen ble klar over at man for første gang siden krigen sto i fare for en stengt vei opp Korgfjellet i påsken.
– Etter å ha lest reportasjen tok vi tak i dette. Vi kontaktet Hemnes kommune som har ordnet internt, og i dag har vi fått beskjed om at det er greit. Dermed har vi gitt beskjed til Asgeir Molden om at han har klarsignal for å ta opp veien til palmehelga, forteller Amundsen.
Asgeir Molden er daglig leder og eier av Korgfjellet Fjellstue, men har også anleggsmaskiner som kan rydde veien.
Vefsn tar regningen
– Hva betyr dette i klartekst, skal veien åpnes på nordsiden, i Hemnes?
– Ja, Vefsn kommune tar regningen fra Sørhaugen og opp til toppen, forklarer han.
Avisa Hemnes har fått svært mange henvendelser de siste dagene om denne veien, og flere har tatt til orde for kronerulling for at så vel friluftsentusiaster som barnefamilier og handikappede kan få tilgang på kommunens største utfartsområde i påsketiden.
– Det som har vært avgjørende for oss er hensynet til folkehelse og næring. Rent prinsipielt blir det galt å dekke kostnader i en annen kommune, men det er mange fra Vefsn som har hytte i området, og også mange som kjører gjennom tunnelen og opp fjellet for å bruke området på dagsturer.
Vefsn har også skuterløype fra sørsiden og opp fjellet, noen som så langt ikke har lykkes Hemnes kommune å etablere på sin side av fjellet.
– Hvor mye penger bruker dere på dette?
– Vi har avtalt en fastpris med Molden på kr 25.000. Vi har også sagt at om det blir behov for brøyting etter åpningen til palmehelgen så kan vi gå inn med noen penger til dette også, forklarer Amundsen.
Åpner til palmehelga
I praksis betyr dette at jobben med å åpne veien kan startes umiddelbart, men bommen vil ikke bli åpnet før fredag 12. april.
Amundsen forteller videre at det ikke er riktig at Vefsn bare har ventet på sommeren uten å betale for snøryddingen på sørsiden av fjellet.
– Vi har betalt for å ta opp veien til 17. mai de tre siste årene, og i fjor i forbindelse med markeringen av Blodveien.
– Betyr dette at det kan bli et samarbeid i framtiden der kommunene spleiser på å ta opp veien fra nordsiden?
– Vi skal ikke avvise at dette blir årlig, men det skjer ting på vefsnsiden av fjellet som kan endre på ting. Det etableres et hyttefelt der bommen i sin tid sto på sørsiden. De som står bak dette feltet ønsker å ha veien åpen opp til feltet. Da kan det være at Vefsn finner det mer fornuftig å brøyte derfra og opp fjellet istedenfor.
I sakspapirene til formannskapet ble det estimert en kostnad mellom 80.000 og 140.000 kroner for å åpne veien helt opp. Nå har Hemnes kommune avsatt 30.000 til formålet mens Vefsn altså bruker 25.000.
Politisk press fra MDG
Det var etter initiativ fra MDG Hemnes at saken i det hele tatt kom på det politiske sakskartet. De hadde også fremmet et forslag om å avsette 50.000 til formålet i sitt budsjettforslag før jul, men dette ble det aldri stemt over. Heller ikke når budsjettet ble tatt opp til ny vurdering i januar fremmet noen politikere ønske om å sette av penger til brøyting.
Leder i MDG Hemnes, Jan Sande, forteller at de tok kontakt med en rekke aktører for å legge press på Hemnes kommune etter at formannskapet sa nei til å åpne veien.
– Da kommunene overtok veien fra Statens vegvesen fikk Hemnes 600.000 kroner og Vefsn 400.000 kroner. Hemnes satte dette av på fond for å bruke på drift og vedlikehold, men for noen år siden forsvant dette fondet, sier Sande, som er svært glad for at det nå blir en løsning.
Det ble ikke etablert noen formell avtale mellom kommunene og staten etter overtagelsen. Ettersom Korgfjelltunnelen er stengt i mange uker hver sommer for vedlikehold benyttes Korgfjellet som omkjøringsvei. Alternativt må det kjøres kolonner med følgebil med svært høye kostnader.
Betaler ikke leie
Mange har ment det bare er rett og rimelig at Statens vegvesen betaler en årlig sum for «leie». Avdelingsleder Amundsen forteller at heller ikke Vefsn har noen avtale, men at de i fjor fikk økonomisk bistand.
– Ei stikkrenne gjennom veien var i ferd med å kollapse i Svalvassdalen. Bare stikkrenna kostet godt over 100.000. Vi sa ifra at vi vurderte å nedklassifisere veien slik at bare lette kjøretøy kunne benytte den, da tok vegvesenet kostnaden med stikkrenna mot at vi tok arbeidspengene, sier han.
Dermed er det bare å klargjøre ski, pulk eller hva slags utstyr som skal benyttes i påsken, fjellet blir åpent for alle.