Veien opp Korgfjellet har vært farbar i påsken helt siden 2. verdenskrig. Påsken 2019 kan bli den første der storsamfunnet ikke lenger har råd til å ta opp veien.
I forrige ukes formannskapsmøte valgte nemlig et enstemmig formannskap å bevilge inntil 30.000 kroner for å rydde veien fra skytterbanen ved Gjeskhaugen og opp til Sørhaugen, en strekning på 2,2 kilometer. Da er det fortsatt 3,3 kilometer med motbakker med 200 høydemeter før man er på toppen av fjellet.
Etter at Korgfjelltunnelen sto ferdig høsten 2005 ble gamle E6 over Korgfjellet omklassifisert til kommunal vei. Staten var ikke interessert i å beholde ansvaret, og dermed måtte Hemnes ta over veien på sin side av Korgfjellet mens Vefsn fikk ansvaret i sørvest. Vefsn har så langt valgt å la veien være vinterstengt inntil naturen eller utålmodige maskineiere har tatt saken i egne hender.
Viktig utfartsområde
Hemnes kommune har imidlertid åpnet veien, om ikke før, så til palmehelgen. Området er et viktig rekreasjonsområde, og utfarten er stor. På tross av dette har det de siste årene vært vanskelig å finne penger til å rydde veien, selv om politikere så vel i formannskap som kommunestyret gjentatte ganger har trukket fram viktigheten dette utfartsområdet har. I år ser det altså ut til at det blir bom stopp, enten på grunn av eller på tross av politiske vedtak.
Tidligere år har drift og vedlikehold av denne veien ligget under teknisk etat, TEK. I 2018 var kommunale veier oppe til behandling flere ganger, og både saksframlegg og referat fra beslutningene vitner om sammenblanding og uklare vedtak. Saken ble opprinnelig sendt tilbake til rådmannen, og så behandlet for andre gang i Teknisk- og miljøutvalget og Formannskapet.
I et av tiltakene for å spare penger ble det opprettet en sak for å gjennomgå klassifiseringen av kommunale veier. Inn i saken ble også vintervedlikehold tatt med, og der et forslag om å kutte kommunalt vedlikehold på private veier. I tillegg ble et punkt om at kommunale veier uten fast bosetning ikke lenger skal brøytes uten ved en ekstra bevilgning.
Da saken var behandling i kommunestyret 27. september ble dette vedtatt etter en debatt der spesielt forholdet for Korgfjellveien ble trukket fram. Årsaken til forslaget var at TEK har ansvaret for så mye vei, og at det er hensynet til folkehelse samt bolyst som gjør det ønskelig å skaffe tilgjengelighet til utfartsområdene på vinterstid, men at dette bør finansieres over et annet budsjett enn TEKs. Den opprinnelige ordlyden fra første gangs behandling i Teknisk- og miljøutvalget, at konsekvensene av dette måtte utredes, var fjernet ved det endelige vedtaket.
Heller ikke ved budsjettbehandlingen i desember og januar ble det fremmet forslag om penger for å ta opp veien. Det var først etter at Miljøpartiet de Grønne tok initiativ til å bevilge penger til en åpning til Sørhaugen i mars, og deretter opp til toppen av fjellet til påske at saken kom til ny behandling.
Ingen politisk interesse
I sakspapirene til formannskapet hadde rådmannen foreslått å avsette inntil 30.000 kroner til formålet, samtidig ble det framlagt en alternativ innstilling der beløpet ble økt slik at veien kan åpnes helt opp til toppen. Da saken skulle debatteres var det ingen politikere som hevet armen, forslagets primære innstilling gikk gjennom enstemmig uten debatt. Ordfører Christine Trones knyttet allikevel en liten kommentar til saken da det viste seg at ingen ønsket å ytre meninger.
– Det er flott å ta opp veien til Sørhaugen, vi skulle gjerne tatt den opp til toppen, men jeg synes prisen er for høy.
Prisen hun siktet til var hentet fra sakspapirene, der det ble antydet at det ville koste mellom 80.000 og 140.000 å åpne veien helt opp med parkeringsplasser.
I henvendelsen fra MDG poengteres det av viktigheten utfartsområdet har for både folk innenfor og utenfor Hemnes kommune.
– En flott dag i påsken i fjor ble det talt nesten 200 biler oppover og på toppen av fjellet. Biler som hovedsakelig tilhørte skigåere. Vi i Miljøpartiet De Grønne Hemnes har i mange år arbeidet for at dette må fortsette, skriver leder i MDG Hemnes, Jan Sande, i sin henvendelse til kommunen, og avslutter med følgende: – Det er god folkehelse i å komme seg ut i naturen på ski. Godt å komme seg bort fra en stresset hverdag, nyte stillheten og naturen, få litt brunfarge og samle energi, – det er virkelig helsebot, – folkehelse i ultraklassen!
Etter at det ble klart at formannskapet vendte tommelen ned for å ta opp veien til påske har Sande bedt om at pengepotten stilles til rådighet for Asgeir Molden, innehaver av Korgfjellet Fjellstue, slik at han kan bruke pengene til å åpne veien i egen regi. Han har imidlertid ikke fått respons på denne henvendelsen.
Veien er allerede tatt opp til Sørhaugen, allerede fredag, dagen etter formannskapsmøtet var jobben med å rydde i gang med eget utstyr, en jobb som ble fullført på mandag.
Daglig leder ved Korgfjellet Fjellstue, Asgeir Molden, var ukjent med vedtaket, men hadde observert at veien er ryddet til Sørhaugen. Molden kjøpte for noen år siden en kraftig fres som er godt egnet til å åpne veien, og har utført jobben fra toppen og ned til Sørhaugen flere år.
– Har du blitt forespurt om kostnader for å ta opp veien i år?
– Nei, det er ingen som har snakket med meg om dette. Jeg ser at kommunen har brukt to dager på å rydde veien med egen traktor. Jeg vet ikke hvordan de beregner prisen på dette, og den må jo brøytes senere om det blir snøfall eller uvær, forklarer Molden.
– Om jeg skulle tatt opp veien videre ville jeg nok bruke 2-3 dager om alle parkeringsplasser også skal freses ut. I år er jo påsken veldig sent, det gjør det mindre sannsynlig for snøfall og uvær, men man har aldri noen garanti, sier han.
Fordyrende praksis
Molden forklarer at måten løypene er lagt på langs veien er med på å fordyre ryddingen.
– Det blir bare halve tidsbruken om det ikke tråkkes med maskin eller skuter på veien, og at dette heller legges på siden av veien.
Han sikter til både ski- og skuterløyper som gjør at det veien består av hardpakket snø og is.
– En annen sak er at det er dumt å bruke ressurser på å legge løyper som så freses bort, om de legges ved siden av veien kan de jo benyttes også etter snørydding.
– Hva skjer om det ikke enda en gang dukker opp penger til å ta opp veien?
– I ytterste konsekvens betyr det at veien ikke blir tatt opp. Jeg kan ikke på privat basis ta kostnadene og ikke minst ansvaret. Om jeg rydder har jeg ansvar for sikkerheten for de som bruker veien.
For bedriften Korgfjellet Fjellstue vil det bety nye utfordringer. Molden forteller at de etter at tunnelen åpent alltid har åpnet til palmehelgen, og gitt tilbud gjennom hele påsken.
– Det er jo veldig negativt både for driften og arbeidsplassene. Det vil selvsagt bli noen som tar skituren helt fra Sørhaugen, men vi kan vel ikke regne med mer enn 20-25 prosent av normal utfart. Jeg ser ikke helt for meg at barnefamilier skal gå løs på flere kilometer med oppoverbakker, det blir lite skiglede av slikt.
Han mener at de som de som bruker lysløypa og er mye ute fortsatt blir å finne i løypene, men at de som kanskje har størst behov blir hjemme.
– Hvor viktig er det for bedriften å ha forutsigbarhet?
– Det er selvsagt viktig, og det blir enda viktigere framover. Vi investerer nå 4-5 millioner i seks nye hytter som skal stå ferdige til neste år og forhåpentligvis være utleid i påsken. Da skaper slik usikkerhet problemer, innrømmer han.
Billigere enn forventet
Fagleder for vei og trafikk i Hemnes kommune, Magne Linvik, forteller at det gikk overraskende greit å rydde veien fram til Sørhaugen.
– Vi har ikke brukt opp pengene, men det skal også ryddes i resten av sesongen. Tidligere har denne jobben blitt tatt fra brøytebudsjettet, men nå må det egne bevilgninger til for å rydde, forklarer han.
I MDGs forslag ble det foreslått å benytte folkehelsemidler, men politikerne valgte annen finansiering.
– Disse midlene har føringer, og kan etter hva jeg forstår ikke benyttes til lønn. Når vi bruker egne folk til jobben kan vi derfor ikke bruke disse pengene, formannskapet valgte derfor å ta fra fond i denne omgang, sier Linvik, som støtter Moldens bønn om at løyper for skuter og ski legges utenfor veitraseen i framtiden.
– Det er noe vi har spilt inn, det må noen tilrettelegginger til enkelte steder for å løse dette, men vi håper det blir gjennomført.