Tom Cato Karlsen nådde de fleste medier da han fjernet rødlyset for å hente ut is fra Svartisen for salg. I forrige uke var han innom Hemnes, og kanskje med en litt overraskende pekefinger.
Tom Cato Karlsen tiltrådte som ny fylkesmann i Nordland ved årsskiftet. Han har en fortid som overlege ved Akuttmedisinsk klinikk ved Nordlandssykehuset i Bodø. I likhet med sin kollega ved Universitetssykehuset i Tromsø, Mads Gilbert, er han politisk interessert og involvert, men selv om de faglig har hatt like jobber står de på hver sin side politisk. Mens Gilbert havnet hos Rødt har Karlsen har nemlig vært både varaordfører i Bodø og statssekretær, for Fremskrittspartiet.
Med sine 44 år er han trolig en av de yngste fylkesmenn som har trådt inn i embetet, et embete som vanligvis tilfaller politikere med lang fartstid mot slutten av deres yrkesaktive karriere. Nå tar han sikte på å ta en tur innom alle fylkets 44 kommuner før St. Hans, ifølge ham selv, før valget gjør ting for politisk.
Rundtur i fylket
– Vi er på rundtur og besøker alle kommuner, på lavt budsjett. Det er viktig å få møte dere, når vi senere snakker sammen på telefonen vet vi hvem vi er, sier han til et knippe politikere og byråkrater som har samlet seg i kommunestyresalen.
Fylkesmann Karlsen kom for alvor i medienes søkelys etter at han trakk tilbake fylkesmannens innsigelse mot kommersielt uttak av is fra Svartisen. Nå er det opp til politikerne i Meløy å bestemme, innenfor rammer fylkesmannen har satt. Dette «amnestiet» har blitt tatt som en indikasjon på at fylkesmannen i framtiden kommer til å være mindre kritisk til kommunale vedtak, friskt i minne for politikerne i Hemnes ligger innsigelser på skuterløyper. Det var muligens flere som fikk kamkaka som ble servert litt i vrangstrupen da noe av det første han tok opp var nettopp kommunens praksis.
Dispensasjoner
– Når det gjelder snøskutere må vi ta en liten prat ganske snart. Dere har gjort vedtak her som umulig kan være i tråd med loven, med 130 dispensasjoner der jeg ikke kan se dere er innenfor gjeldende regelverk, sa Karlsen, og var tydelig på at dette må ryddes opp i.
Hemnes kommune har et stort løypenett for snøskutere der alle kan kjøpe løypekort og kjøre. I tillegg er det mange som søker om dispensasjon, enten for å kjøre til og fra hytta, men også for å kunne ferdes på andre strekninger utenfor løypenettet. Disse siste dispensasjonene er gitt til personer på medisinsk grunnlag, og det er trolig disse fylkesmannen ikke ser med blide øyne på.
Ordfører Christine Trones uttalte at hun ikke hadde noe imot å ta en diskusjon om temaet, men hun hadde mye mer lyst til å fortelle om løypenettet.
– Vi har lagt det i områder som er minst konfliktfylte, og har hatt en god dialog med grunneiere og reindriftsnæringen og har fulgt råd bra brukere av fjellområder, sa hun, vel vitende om at det ganske snart kommer en telefon med tema dispensasjoner.
Fylkesmann Karlsen var mer interessert i å høre hva som er viktig for Hemnes enn å fortelle og instruere hva fylkesmannen mener. Etter at bygdeutvikler Marit Valla hadde kjørt en presentasjon med bilder samtidig som hun fortalte ba delegasjonen fra Bodø om å få tilsendt presentasjonen.
Nett og ungdom
Både lokale byråkrater og politikere la stor vekt på beliggenheten til Hemnes, og den nye hverdagen vi får på Helgeland med kortere avstander og Hemnes i midten. Samtidig fikk Karlsen en klar melding med seg som Statens mann i Nordland viktigheten av bredbånd til alle. Han fikk flere eksempler på at en barnefamilie ikke kan bosette seg på steder uten bredbånd, barna får ikke tilgang til læremidler, foreldrene mangler nett til å betale regninger og turister mangler dekning til å sende skrytesnapper til venner og bekjente. Ordføreren trakk også fram hvilke problemer manglende nett skaper for velferdsteknologien som innføres. Han fikk også med seg de utfordringer de unge i Hemnes har, og de prosjekt som nå kjøres, blant annet i samarbeid med Hemnes Ungdomsråd.
– Er fylkesmannen Statens oppsynsmann overfor kommunene, eller er han kommunens talsmann opp til maktens tinder?
– Begge deler, kommer det kontant. – Vi har en viktig jobb med å føre tilsyn og veilede og skal sikre at innbyggerne får de tjenestene de har krav på. Samtidig skal vi fange opp ting som bør få oppmerksomhet, i dag har jeg fått innspill og forklaringer på hvorfor nett er så viktig, dette skal vi gi tilbakemelding til Staten om.
Klar rolle
– Du har nettopp trukket tilbake innsigelser fylkesmannen tidligere har gitt. Ser vi en ny utøvelse av rollen som fylkesmann med din inntreden?
– Nei, i utgangspunktet skal kommunestyret ha makt til å fatte vedtak som er viktige for kommunen. Fylkesmannen har ansvar for at lovverket blir fulgt opp. Om det er et vedtatt vern må vi også følge opp dette, det samme gjelder løyver som gis. Vi skal kort sagt følge opp at nasjonal politikk gjennomføres.
Han forklarer at det er viktig å påpeke feil, også for å få med og gi tilbakemeldinger opp i systemet hvordan regelverket blir praktisert.
– Dette gir også muligheter for å gi signaler om at regelverk kanskje bør endres fordi det rett og slett ikke passer inn i hverdagen i kommunene.
– Regjeringen har snakket ned interkommunalt samarbeid, og trolig kommer flere runder i forsøk på å få kommuner til å slå seg sammen. Hvordan forholder fylkesmannen seg til disse tingene?
– Det er nok riktig at det kommer flere runder i kommunereformen. Interkommunalt samarbeid er viktig, men enkelte kommuner er med i et 50-talls samarbeid. Da må man spørre om det er liv laga, kanskje man bør reflektere over om skattepengene skal benyttes til å drifte 44 rådhus og kommuneadministrasjoner i Nordland. Det er sannsynligvis mye følelser, og det har jeg respekt for, men sammenslåinger behøver ikke bety at særlig mye endres, det blir ikke dårligere å bo et sted selv om kommunen endrer navn, mener Karlsen.
Fatet med lokalprodusert kamkaker står og lokker før delegasjonen setter kursen mot neste kommune. Før han setter tennene i ei nybakt kamkake kommer han med en liten refleksjon:
– Endringer gjør folk skeptiske. Det må gode prosesser til, det er som et ekteskap, avslutter Fylkesmannen i Nordland, Tom Cato Karslen.